22 juni 2008

Frågor och svar om böcker

Jag hittade en lista med frågor och svar här, och efter att noga gått igenom mina tidigare inlägg har jag kommit fram till att jag (troligen) inte svarat på just dessa frågor tidigare.

1. Vilka är de senaste tre böcker du läst ut?

Maria Lang - Farligt att förtära
Dai Sijie - Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan
Maria Lang - Mördaren ljuger inte ensam

2. Vilken bok var den allra första du läste?

Oj, svårt att svara på. Jag lärde mig att läsa runt 1985 med hjälp av Bamse och Fem myror är fler än fyra elefanter, så vilken bok jag läste allra först kommer jag inte ihåg... Väldigt tidigt (omkring 6 års ålder) läste jag iallafall B. Wahlströms ungdomsböcker, Lilla huset på prärien, Kulla-Gulla... och en bok som hette nånting i stil med Sissi, den unga kejsarinnan (men google är inte till någon hjälp, där hittar jag bara filmen med samma namn). Samt en massa annat!

3. Har du en favoritbok som av någon anledning har betytt extra mycket för dig?

Tolkiens Sagan om Ringen har nog betytt mycket, liksom Douglas Adams Liftarens guide till galaxen. Kulla-Gulla och Lilla huset på prärien väckte nog historieintresset.

4. Vilken är din favoritgenre?

Tidigare skulle jag ha sagt fantasy, men jag tror faktiskt att jag är mer förtjust i science fiction numera. New Weird och steampunk gillar jag också, och det är väl nån sorts korsning - speculative fiction, kan jag väl sammanfatta det som. Läser också mycket deckare (gärna pusseldeckare), en del skräck - främst Stephen King, men inte så mycket nu längre. Historiska romaner är också en genre jag gärna läser.

5. När är din favoritlästid?

När som helst, men gärna en dag då det hällregnar ute. Det är så mysigt att ligga i soffan med en bok och en kopp te medan regnet öser ner.

6. Har du någon favoritförfattare?

Förr skulle jag ha sagt Stephen King, och han innehar väl fortfarande tronen egentligen. Men det finns så många andra - Tolkien, Dorothy Sayers, Maria Lang, Agatha Christie, Robert A. Heinlein, Douglas Adams... och när det gäller lite yngre (och levande) förmågor, China Miéville, Douglas Coupland m.fl.

7. Vad läser du just nu?

Försöker ta mig igenom Cormac McCarthys Blood Meridian (men den har verkligen ett irriterande typsnitt, och jag stör mig enormt på att replikerna inte är markerade på något sätt, varken med tankstreck eller citattecken) och läser även Maria Langs En skugga blott och Michelle Magorians Godnatt Mister Tom på sidan av.

8. Har du någon bok du längtar efter att läsa?

Ja, massor! Just nu har jag reservationer på Andreas Romans Mörkrädd och John Ajvide Lindqvists Människohamn på biblioteket, och förutom det har jag en milslång lista på böcker som jag vill läsa.

9. Varför läser du böcker?

Eh, varför läser nån inte böcker, skulle jag vilja fråga... Tycker det är väldigt märkligt med folk som inte läser böcker - vad gör man då på fritiden?

10. Kommande projekt?

Inte läsprojekt per se, men jag tänkte börja samla på mig hela Lilla huset på prärien-serien i ganska specifika utgåvor. (Inbundna/kartonnage och illustrerade av Garth Williams, i gott skick. Nån som vill sälja?)

5 kommentarer:

Marianne sa...

Ja, tjena, det var jag igen ... :-)

Jag har åtta delar av Lilla Huset-serien, såvitt jag begriper är det alla delar utom den första. Den har jag gett bort, och det är nog ganska möjligt att jag kan få tillbaka den.
Böckerna är i gott skick, inbundna och ill. av Williams. Varierande översättare, Hallqvist, Jadwiga P. Westrup och Sonja Pleijel.
Vill du att jag försöker få tillbaka första delen (ska träffa personens mamma i veckan)?

Martina sa...

Oj, ja, gärna! Men om du inte får tillbaks den gör det ingenting.

Översättaren spelar faktiskt mindre roll, det är viktigare att de är illustrerade och att de allihop är inbundna/kartonnage. Jag har nog läst dem i lite olika översättningar misstänker jag!

Däremot tror jag inte att jag har råd just nu. =( Jag får nämligen nästan ingen lön alls nu i juni... Däremot i slutet av juli, då har jag pengar igen!

Lyran sa...

Kul enkät, den ska jag norpa och besvara också. Fast jag minns nog inte så mycket från mina första läsande år. Det är ju snart 40 år sedan jag lärde mig läsa.

*malin* sa...

Den här listan har jag nog aldrig sett innan. Det blir att norpa o skriva! :-) Allt som har med boklistor att göra är ju bara så kul. Mer sånt till folket!

Matilda sa...

Det här var kul frågor. Nu har jag också svarat på dem. Jag minns ganska mycket om vad jag har läst. Jag lärde mig läsa för sex år sedan, när jag var fyra år.