17 juni 2008

Inte fina, fula

Nu var det ett tag sen jag skrev nånting om omslag, så jag tänkte visa några som jag tycker är grymt fula, istället för fina (för jag har inte hittat nåt som jag spontant tyckt varit jättefint).


Martina Haag - I en annan del av Bromma. Plottrigt och skumt.


Sisela Lindblom - De skamlösa. Säkert ett bekant omslag för de flesta, och jag minns en diskussion när den kom ut i pocket om just omslaget som de flesta tyckte var jättefult. Jag håller med.


Marina Nemat - Fånge i Teheran. Ett exempel på att även om delarna är fina så blir inte helheten alltid bra... Det här är faktiskt ett exempel på ett omslag som rentav skulle avskräcka mig från att köpa boken! Det känns plottrigt och rörigt, och så var det ju det där med att den grönklädda kvinnan är en spegelvänd (och grön) kopia av...


... den här kvinnan. Och omslaget till Den trettonde historien är betydligt snyggare och känns dessutom mycket mer genomarbetat.

Några synpunkter på mina ful-omslag? Rent allmänt tycker jag att chick lit (som iallafall Haags bok tydligen är) har fruktanvärt fula omslag. Skulle de tilltala 30 something-kvinnor i karriären? Det hoppas jag inte.

7 kommentarer:

Marianne sa...

Hmm, undrar om inte Lindblom-omslaget hade blivit bättre med en annan vinkel?
Nu blir benen så väldigt dominerande, samtidigt som färgerna ändå är ganska OK.

Hermia sa...

De två sista exemplen är ju också knasiga. Varför GÖR man så? Recycling?

Lyran sa...

Jag har inte ens tänkt på hur omslagen ser ut tidigare. Undrar om jag har några "fula" böcker. Dina exempel var ju rysliga.

AnnCharlott sa...

Håller med dig om att chic-lit ofta har avskräckande fula omslag. Samtidigt har det ju blivit en form som "alla" använder och som därmed tydligt signalerar vad slags bok det rör sig oml. Och de verkar ju ändå sälja bra.

Charlotte sa...

Glad midsommar! Och under helgen har jag tävling hos mig där du kan vinna fina skönhetsprodukter för huvud och händer. Var gärna med och tävla.

Pi sa...

Omslaget till De skamlösa är så fult att det skär i ögonen. Men med tanke på att det tydligen är Lotta Kûlhorn som har gjort det, så måste det väl vara ett medvetet val.
Allt är ju fult. Bilden, vinkeln, typografin, färgerna, handväskan.

Martina sa...

Marianne: Tja, jo, färgerna är väl ok, men själva bilden... ryys. Och den där inklippta väskan!

Hermia: Det finns ju många exempel på böcker med nästan likadana omslag (Läser och funderar hade ett inlägg om det bland annat). Men det ser ju horribelt ut om man råkar på två böcker samtidigt med samma omslagsbild...

Lyran: Jag tänkte inte heller på omslagen förut - det smyger sig på när man bokbloggar =).

Anncharlott: Jo, de säljer ju bra, men jag undrar om folk ändå tänker på hur fula de är? Eller om de endast säljs pga innehåll (nå ja, det är ju bara som det ska vara egentligen. Men har man börjat få upp ögonen för snygga vs. fula omslag så har man).

Pi: Ja, och Lotta Kühlhorn som annars gör så snygga omslag! Vad gick fel?