7 juni 2008

Kathy Reichs - Redan död

Redan död är den första boken om rättsantropologen Tempe Brennan, som arbetar på den rättstekniska avdelningen i Montreal. Jag har tidigare läst flera av de andra böckerna, så jag har rätt bra koll på Brennan (som mer än bara lite påminner om Kay Scarpetta - fast hon lagar inte lika mycket mat. Faktiskt verkar hon leva nästan uteslutande på hämtmat), hennes dotter och hennes arbete. Dessutom är tv-serien Bones, som bygger på Reichs karaktär Tempe Brennan - men i övrigt helt avskiljd från böckerna - en av mina favoritserier. Bones skriver dessutom deckare med en kvinnlig rättsantropolog som detektiv; i hennes böcker heter antropologen Kathy Reichs. Så intertextuellt!

Nå, i alla fall. I Redan död ger sig Brennan för första gången ut på mördarjakt, bokstavligen - hon misstänker att flera fall med mördade kvinnor är sammankopplade och att en seriemördare härjar i Montreal. Tyvärr så är det ingen på mordroteln som tror på henne, så Brennan bestämmer sig för att hitta tillräckligt med bevis för att få polisen på spåret. Hon har problem med en av utredarna, Claudel, som inte gillar henne - och tvärtom - och blir också personligt indragen i fallet när hennes väninna Gabby börjar uppträda underligt. Brennan beger sig ut på en privat undersökning, snubblar över lik och hittar en otrevlig överraskning i sin trädgård.

Det är ganska kul att läsa böcker som är sisådär tio-femton år gamla och beskriver datorer eller Internet - Brennan skickar ett e-postmeddelande till sin dotter som kan "koppla upp sig mot universitetets server och besvara meddelandet från sitt sovrum". Ack ja, denna fantastiska teknik! Idag skulle ingen få för sig att detaljerat berätta hur man gör för att koppla upp sig på nätet...

Lite trist är det, att Bones inte bygger på Reichs böcker mer än till namn och yrke - tv-serien är ju så mycket bättre än böckerna. Så jag skulle alltså snarare vilja att böckerna byggde på tv-serien! Men som tidsfördriv är de utmärkta. Redan död är dessutom en av de bättre.

2 kommentarer:

Olivia sa...

Jag skrev en kommentar men den försvann. Jag tror att jag skrev något i stil med att jag verkligen gillar tv-serien Bones, men inte har läst någon av böckerna, och att det verkar som om jag med gott samvete kan strunta i böckerna även i fortsättningen.

Martina sa...

Man får se det som att tv-serien och böckerna är helt separerade från varandra (vilket de ju i princip är) och läsa böckerna som vanliga, ganska ok deckare. Bra tidsfördriv, som jag skrev i recensionen.