14 juni 2008

Laurie R. King - Drottningfällan

Av misstag läste jag den andra boken (Det monstruösa kvinnoregementet) i serien om Mary Russell och Sherlock Holmes först, men det här är i alla fall den första boken.

I Drottningfällan träffar den unga föräldralösa flickan Mary Russell sin biodlande granne, den pensionerade detektiven Sherlock Holmes. Året är 1915 och Holmes har dragit sig tillbaka sedan länge - officiellt, i alla fall; precis som Poirot som hela tiden går i pension och flyttar ut på landet för att odla pumpor eller märgärtor men gång på gång gör comeback.

Mary Russell, som är femton år vid detta tillfälle, är en ovanligt intelligent flicka som tänkt läsa vidare i Oxford, och Holmes börjar så smått undervisa henne i detektivkonstens ädla mysterier. Åren går, Russell reser till Oxford men håller kontakten med Holmes, och hux flux hittar hon egna små fall att lösa. De är dock bara träning inför det första stora fall Russell och Holmes löser tillsammans, ett fall som så småningom leder till att Russell och Holmes svävar i livsfara.

Nu visste jag ju ganska mycket av vad som skulle hända i och med att jag läst bok nummer två redan, men Drottningfällan var trots det nästan ännu bättre än Det monstruösa kvinnoregementet. Jag blev väldigt förtjust i de delar där Holmes undervisar Russell; de var mycket mer spännande än den faktiskta plotten! =)

Nånting som jag däremot stör mig på är Kings drag att få boken att framstå som "äkta" genom ett förord där hon utförligt berättar om en gammal kista som hon fått anonymt skickad till sig, en kista där hon bland annat hittade manuskriptet till denna bok. Det ska alltså vara "den riktiga" Mary Russell som skrivit ner sina minnen, och följaktligen ska även Sherlock Holmes ha varit en riktig person... Näe, det var bara irriterade.

2 kommentarer:

Ulf Herrströmer sa...

Hej Martina,
Är ny i bloggvärlden och läste nu din intressanta och trevliga blogg. Vill nu tipsa dig och dina läsare om att jag nyligen utlyst en limerick-tävling från min nyöppnade blogg http://skrattsalva.blogspot.com/
1:a-priset i tävlingen, som pågår september månad ut, är 5000 kronor och 2:a-priset 2500 kronor. Varför inte pröva dina "limerickvingar" och mejla in ett eller flera bidrag till vår tävlingsredaktion på uherrstromer@gmail.com. Är nyligen pensionerad läkare och vann 1996 i en limericktävling för västsvenska läkare och har därefter fortsatt att skriva i denna genre. Gav i höstas ut mina allra bästa limerickar som pocket med titeln Doktor Limericks skrattsalva. Boken har fått fina recensioner bl.a. av året lektör 2007 Rolli Fölsch och har nu köpts in av nästan hälften av landets bibiliotek. Jätterolig, rikt illustrerad presentbok som även finns att köpa hos bl.a.flera nätbokhandlare.Alla limerickarna i boken håller sig "över bältet".
Välkommen till vår limericktävling med egna originallimerickar och helst "över bältet"! Och läs gärna mera om tävlingen och om limerickvers på http://skrattsalva.blogspot.com/
Glad limericksommar i hängmattan!
Doktor Limerick

Anonym sa...

Det där "förordet" irriterade jag mig också på. Det gav ju faktiskt inget extra.