15 juni 2008

Agatha Christie - Murder on the Orient Express

Mer Agatha Christie! Nu har jag dock bara en kvar hemma, så snart är jag klar. Jag lovar.

När jag i en kommentar blev tillfrågad om vilken av Christies böcker jag tycker är bäst blev mitt svar att om jag, t.ex. under pistolhot, skulle behöva välja en så blev det nog Murder on the Orient Express. Den har alla element som en bra pusseldeckare behöver - en listig detektiv och hans (i det här fallet två) mindre listiga medhjälpare, ett oblodigt mord (trots att det är ett knivmord!), en isolerad plats (Orientexpressen, som fastnat i snön på väg genom Jugoslavien) och ett litet, slutet sällskap av misstänkta. Lösningen på just det här speciella mordet är dessutom oerhört fyndig - definitivt en av Christies bästa.

Poirot är på väg hem efter att ha löst ett intrikat fall i Syrien. Han har urspungligen tänkt stanna några dagar och turista i Istanbul, men blir istället hemkallad i förtid och måste därför resa tillbaks till England med Orientexpressen. Trots att vagnen från Istanbul är nästan fullsatt lyckas han få en plats, med hjälp av sin gamle vän monsieur Bouc, som är direktör för järnvägslinjen och som också följer med på tåget.

Under den andra natten fastnar tåget i en snöstorm i Jugoslavien - och på morgonen hittas en av passagerarna mördad. Poirot förstår snabbt att mördaren inte kan ha kommit utifrån, och eftersom den jugoslaviska polisen inte kan kontaktas får han på sin lott att ta reda på vem av de andra passagerarna som kan ha begått mordet.

2 kommentarer:

dieva sa...

Jasså, du är Christie-fan. Jag har en svägerska som har samlat på sig alla hennes böcker på svenska och en stor del av dem på engelska också. I alla antikvariat, boklådor och på loppisar har vi letat Christie-böcker. Nu går det av bara farten trots att det inte längre behövs.

Erika sa...

Jag håller med, detta är absolut en av Christies bästa, med en rafflande upplösning!