30 juni 2008
Kvartalsrapport 2
April
Kylie Fitzpatrick - Gobelängen
Maria Lang - Mörkögda augustinatt
Jane Green - I dina kläder
Ariana Franklin - Dödens mästarinna
Jon Fasman - Geografens bibliotek
Bryan Smith - The Freakshow
Peter Tremayne - Frälsande mord
Jed Rubenfeld - Analys av ett mord
Neal Stephenson - Snow Crash
Carina Burman - Hästen från Porten
Mark Frost - De sju försvurna
Denise Mina - Blodsarv
Morgan Spurlock - Jag och extra allt
Maj
Scott Smith - Ruinerna
Jonathan Carroll - Skrattets rike
David Eddings - Belgarions son
Denise Mina - Vargtimmen
Laurie R. King - Det monstruösa kvinnoregementet
Donna Leon - Djupt vatten
Carina Burman - Den tionde sånggudinnan
Richard Montanari - Dödsscen
Agatha Christie - By the Pricking of My Thumbs
David Eddings- Murgoernas konung
Agatha Christie - At Bertram´s Hotel
Naomi Novik - Jadetronen: Temeraire 2
Giles Blunt - När du läser detta
Juni
Agatha Christie - Peril at End House
Kathy Reichs - Redan död
Agatha Christie - Cat among the Pigeons
Sakyo Komatsu - Japan sjunker
Agatha Christie - The Mysterious Affair at Styles
Laurie R. King - Drottningfällan
Agatha Christie - Murder on the Orient Express
Maria Lang - Mördaren ljuger inte ensam
Dai Sijie - Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan
Maria Lang - Farligt att förtära
Maria Lang - En skugga blott
C. J. Sansom - Dissolution
Maria Lang - Vitklädd med ljus i hår
Maria Lang - Vi var tretton i klassen
Mycket deckare det här kvartalet! Böcker markerade i rött är omläsningar, de gröna har jag tidigare läst på svenska. Sammanlagt 40 böcker (något färre än första kvartalet), 12 omläsningar (varav 5 på engelska). Mitt mål med 10 engelska böcker under 2008 är dessutom uppnått (hittills 11), och under detta första halvår har jag kommit halvvägs i mitt läsprojekt - 56 nya böcker av 100.
Bäst det här kvartalet (utan inbördes ordning):
Neal Stephenson - Snow Crash
Kylie Fitzpatrick - Gobelängen
C. J. Sansom - Dissolution
Carina Burman - Den tionde sånggudinnan
Naomi Novik - Jadetronen: Temeraire 2
Bubblare: Giles Blunt - När du läser detta
Största besvikelserna:
Jed Rubenfeld - Analys av ett mord
Scott Smith - Ruinerna
29 juni 2008
Dagens surkärring
Jag vill inte ha kommentarer (eller e-post) som består av reklam för en egen bok, tävlingar eller kommersiella bloggar. Såna kommentarer betraktar jag som spam, och plockar bort. Andra kommentarer som jag plockar bort så fort jag ser dem är såna som innehåller påhopp eller elakheter, och det är jag och ingen annan som bestämmer vad som är påhopp eller elakheter. Än har ingen lag om bloggkontroll gått igenom, och ingen som läser min blogg har någon automatisk replikrätt.
Däremot är det alltid roligt med snälla och glada kommentarer, kommentarer som innehåller konstruktiv kritik och annat smått och gott som folk vill delge mig och andra läsare!
27 juni 2008
Maria Lang - Vitklädd med ljus i hår
I denna bok förekommer varken Puck eller Einar Bure, däremot Christer Wijk och hans (numera) hustru Camilla Martin. En tidig Luciamorgon (1967, misstänker jag, eftersom boken är skriven då) väcks makarna Palm av en moltyst och okänd Lucia som serverar glögg, kaffe och lussekatter och sedan går. En stund senare är hustrun död... Staffan Palm ringer förtvivlad till polisen, och Christer Wijk kopplas in på fallet. Vem var Lucian? Varför mördades Margot? Och så vidare.
Tja, det är väl inte boken man ska läsa i Luciatider egentligen... då vågar man väl aldrig dricka glögg! Men å andra sidan fick i alla fall jag, som älskar julen, Lucia, advent och allt annat i december, svår jul- och Lucialängtan...
25 juni 2008
Böcker A-Ö: W
Ja, W var ju inte den lättaste bokstaven i alfabetet - det tog lite funderande innan jag löste uppgiften.
- Författare: Irvine Welsh. Jag har bara läst en av hand böcker (jag vet inte ens om han har skrivit fler), men den boken, Trainspotting, var en av mina favoriter under högstadieåren. Och den blev dessutom en ännu bättre film!
- Bok: Wyrd Sisters av Terry Pratchett. En av de första böckerna om häxorna Mormor Vädervax, Nanna Ogg och Viväcka Vitlöök (på engelska Magrat Garlick). Shakespeare-rip off så det osar om det!
Mer paket!
24 juni 2008
C. J. Sansom - Dissolution
En kort historielektion om reformationen i England: 1536-1540 upplöstes alla engelska kloster under överinseende av lord Thomas Cromwell, efter att den tidigare trogna katoliken kung Henry VIII ansåg det mer lönsamt (för England men kanske framför allt för honom själv) att kungen skulle vara kyrkans överhuvud. Praktiskt nog för kung Henry hade Martin Luther år 1517 spikat upp sina berömda teser på kyrkporten i Wittenberg, där han kritiserade kyrkan och påven, till exempel när det gällde försäljningen av avlatsbrev och kyrkans syn på skärselden. Inte nog med att kungen i och med den år 1534 instiftade "Act of Supremacy" blev kyrkans överhuvud, inom protestantismen var det dessutom tillåtet med skilsmässa - och Henry ville ju skilja sig från sin hustru Katarina av Aragonien. Sagt och gjort, Thomas Cromwell fick uppdraget att göra England protestantiskt och upplösa klostren.
Detta är alltså bakgrunden till Dissolution. Matthew Shardlake blir av Cromwell skickad till ett kloster där en av kungens, eller snarare Cromwells, kommissionärer blivit mördad. Kommissionärens uppdrag var att få klostret att godvilligt gå med på att upplösas, eftersom det vid det här laget, 1537, har uppstått vissa oroligheter i samband med klostrens nedläggande. Cromwells plan är alltså att få några av de större klosterna att upplösas frivilligt, så att de andra sedan kan pressas till att följa efter.
Men nånting slår fel, kommissionären hittas halshuggen i en pöl av blod, och Matthew Shardlake och hans assistent kallas dit för att lösa brottet.
Jag kände tydliga influenser av både Ellis Peters deckare med benediktinermunken broder Cadfael i huvudrollen och Umberto Ecos Rosens namn - mordmysterier i klostermiljö. Men där Cadfael-böckerna, antar jag, idealiserar både medeltidsmiljön och klosterlivet visar Dissolution upp en betydligt hårdare bild. Under de århundraden som gått mellan broder Cadfael och Matthew Shardlake har kyrkan korrumperats, klosterlivet luckrats upp och munkarna blivit feta och lata (enligt Dissolution. Hur det egetligen var råder det delade meningar om).
Det var intressant att få veta lite mer om reformationen i England (författaren är historiker, så man får ju hoppas att han vet vad han pratar om), en tidsperiod som jag faktiskt inte vet så mycket om. Dissolution utspelar sig just under slutet av medeltiden, rentav i den tidiga renässansen, och så långt sträcker sig inte mitt historiska intresseområde. Jämfört med min favorit broder Cadfael står sig Shardlake dessutom slätt, men jämfört med andra medeltidsdeckare (Frälsande mord och Dödens mästarinna) är Dissolution betydligt bättre.
Det enda jag stör mig på är, som vanligt, självrättfärdigheten hos de så kallade "goda kristna" - både munkar och reformister...
23 juni 2008
Paket!
Det är så kul när folk ger en presenter på det här sättet, och som Olivia påpekade så är det ju bättre att böckerna kommer till nån som uppskattar dem än att de hamnar i soporna!
22 juni 2008
Frågor och svar om böcker
Jag hittade en lista med frågor och svar här, och efter att noga gått igenom mina tidigare inlägg har jag kommit fram till att jag (troligen) inte svarat på just dessa frågor tidigare.
1. Vilka är de senaste tre böcker du läst ut?
Maria Lang - Farligt att förtära
Dai Sijie - Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan
Maria Lang - Mördaren ljuger inte ensam
2. Vilken bok var den allra första du läste?
Oj, svårt att svara på. Jag lärde mig att läsa runt 1985 med hjälp av Bamse och Fem myror är fler än fyra elefanter, så vilken bok jag läste allra först kommer jag inte ihåg... Väldigt tidigt (omkring 6 års ålder) läste jag iallafall B. Wahlströms ungdomsböcker, Lilla huset på prärien, Kulla-Gulla... och en bok som hette nånting i stil med Sissi, den unga kejsarinnan (men google är inte till någon hjälp, där hittar jag bara filmen med samma namn). Samt en massa annat!
3. Har du en favoritbok som av någon anledning har betytt extra mycket för dig?
Tolkiens Sagan om Ringen har nog betytt mycket, liksom Douglas Adams Liftarens guide till galaxen. Kulla-Gulla och Lilla huset på prärien väckte nog historieintresset.
4. Vilken är din favoritgenre?
Tidigare skulle jag ha sagt fantasy, men jag tror faktiskt att jag är mer förtjust i science fiction numera. New Weird och steampunk gillar jag också, och det är väl nån sorts korsning - speculative fiction, kan jag väl sammanfatta det som. Läser också mycket deckare (gärna pusseldeckare), en del skräck - främst Stephen King, men inte så mycket nu längre. Historiska romaner är också en genre jag gärna läser.
5. När är din favoritlästid?
När som helst, men gärna en dag då det hällregnar ute. Det är så mysigt att ligga i soffan med en bok och en kopp te medan regnet öser ner.
6. Har du någon favoritförfattare?
Förr skulle jag ha sagt Stephen King, och han innehar väl fortfarande tronen egentligen. Men det finns så många andra - Tolkien, Dorothy Sayers, Maria Lang, Agatha Christie, Robert A. Heinlein, Douglas Adams... och när det gäller lite yngre (och levande) förmågor, China Miéville, Douglas Coupland m.fl.
7. Vad läser du just nu?
Försöker ta mig igenom Cormac McCarthys Blood Meridian (men den har verkligen ett irriterande typsnitt, och jag stör mig enormt på att replikerna inte är markerade på något sätt, varken med tankstreck eller citattecken) och läser även Maria Langs En skugga blott och Michelle Magorians Godnatt Mister Tom på sidan av.
8. Har du någon bok du längtar efter att läsa?
Ja, massor! Just nu har jag reservationer på Andreas Romans Mörkrädd och John Ajvide Lindqvists Människohamn på biblioteket, och förutom det har jag en milslång lista på böcker som jag vill läsa.
9. Varför läser du böcker?
Eh, varför läser nån inte böcker, skulle jag vilja fråga... Tycker det är väldigt märkligt med folk som inte läser böcker - vad gör man då på fritiden?
10. Kommande projekt?
Inte läsprojekt per se, men jag tänkte börja samla på mig hela Lilla huset på prärien-serien i ganska specifika utgåvor. (Inbundna/kartonnage och illustrerade av Garth Williams, i gott skick. Nån som vill sälja?)
Välja, välja om och välja igen...
Hm... Agnes von Krusenstjernas böcker om fröknarna von Pahlen finns i pocket (med fantastiskt snygga omslag) för 32 kr/styck. Och så Jane Austens Emma, Sense and Sensibility, Pride and Prejudice och Persuasion. Karin Boyes Kallocain, Ray Bradburys October Country... Ja, och så Fladdermusmannen av Jo Nesbö. Summa: 505:-.
Tja, det kanske blir så! Eller... Stephen Frys Moab is My Washpot, Ghost Story av Peter Straub, Selma Lagerlöfs Jerusalem och Gösta Berlings saga, Robert A. Heinleins Stranger in a Strange Land, The Road av Cormac McCarthy, Halloween Party av Agatha Christie och Sarah Langans The Keeper? Också 505:-!
Eller... Äsch, det är omöjligt.
21 juni 2008
Baserad på bok
20 juni 2008
Dai Sijie - Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan
Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan utspelar sig i Kina i början av 1970-talet, under kulturrevolutionen, då dissidenter och barn till folkets fiender skickades ut till landsbygden för att "omskolas" med hjälp av hårt arbete. Luo och hans vän, den namnlöse berättaren, skickas till Himmelska Fenix-berget, en av de fattigaste regionerna, för att arbeta i kolgruvorna, på majs- och risfälten. Med sig har de ett, för byborna, teknisk underverk - en väckarklocka. Men en pojke i en annan by har något mycket bättre - en väska full av västerländska böcker.
Böcker (som inte handlar om Mao eller revolutionen) är förbjudna i Kina, så pojken som äger dem gömmer dem väl. Men Luo och berättaren lyckas så småningom komma över väskan och kastar sig över berättelserna av Balzac, Dumas, systrarna Brontë, Victor Hugo, Tolstoj... Luo läser dem högt för sin nyfunna flickvän, skräddarens dotter, den vackraste flickan på Himmelska Fenix-berget. Föga anar han vad detta kommer att leda till...
Mja, återigen. Precis som med Japan sjunker hade jag velat att Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan skulle vara bättre än den faktiskt var - den var inte direkt dålig, men samtidigt inte särskilt mycket att hänga i julgranen. Till att börja med trodde jag att den skulle behandla kulturrevolutionen och situationen i Maos Kina mer än vad den gjorde. Istället uppehöll den sig mer vid relationen mellan Luo, hans vän och Lilla skrädderskan (som flickan kallades). Tja. En ganska typisk tre-av-fem-bok; ok, men inget jag skulle rekommendera.
17 juni 2008
Inte fina, fula
Martina Haag - I en annan del av Bromma. Plottrigt och skumt.
Sisela Lindblom - De skamlösa. Säkert ett bekant omslag för de flesta, och jag minns en diskussion när den kom ut i pocket om just omslaget som de flesta tyckte var jättefult. Jag håller med.
Marina Nemat - Fånge i Teheran. Ett exempel på att även om delarna är fina så blir inte helheten alltid bra... Det här är faktiskt ett exempel på ett omslag som rentav skulle avskräcka mig från att köpa boken! Det känns plottrigt och rörigt, och så var det ju det där med att den grönklädda kvinnan är en spegelvänd (och grön) kopia av...
... den här kvinnan. Och omslaget till Den trettonde historien är betydligt snyggare och känns dessutom mycket mer genomarbetat.
Några synpunkter på mina ful-omslag? Rent allmänt tycker jag att chick lit (som iallafall Haags bok tydligen är) har fruktanvärt fula omslag. Skulle de tilltala 30 something-kvinnor i karriären? Det hoppas jag inte.
16 juni 2008
Veckans lästrio 8
Vilka böcker har ni köpt som bara blivit stående i bokhyllan olästa?
Tja, jag är faktiskt ganska bra på att göra mig av med de där böckerna som bara står i bokhyllan när jag inser att jag faktiskt aldrig kommer att läsa dem. Nu har jag ju visserligen ett antal olästa i hyllan (se kolumnen till höger), men de har jag faktiskt planerat att läsa... så min lista blir böcker jag köpt, aldrig läst (alt. påbörjat men aldrig läst klart) och sen gett bort!
- Stephen King - Dreamcatcher. Lite för äcklig till och med för mig. Jag köpte den på en bokrea (förstås), började läsa, äcklades, gav bort, och såg filmen några år senare - som var lika äcklig. Nä, ibland blir inte ens jag imponerad av Stephen King...
- Martin Eriksson - Sveakampen. Jajamän, E-Type har skrivit en bok också! Återigen ett reaköp, men denna öppnade jag inte ens utan gav slutligen bort efter att den samlat damm i flera år.
- Oj, den tredje blev ganska svår faktiskt (guldfiskminne). Jo förresten, ytterligare en Stephen King! Och jag som annars är ett stort fan av hans böcker... Flickan som älskade Tom Gordon var ett bokreafynd som jag aldrig iddes ge mig på.
15 juni 2008
Agatha Christie - Murder on the Orient Express
När jag i en kommentar blev tillfrågad om vilken av Christies böcker jag tycker är bäst blev mitt svar att om jag, t.ex. under pistolhot, skulle behöva välja en så blev det nog Murder on the Orient Express. Den har alla element som en bra pusseldeckare behöver - en listig detektiv och hans (i det här fallet två) mindre listiga medhjälpare, ett oblodigt mord (trots att det är ett knivmord!), en isolerad plats (Orientexpressen, som fastnat i snön på väg genom Jugoslavien) och ett litet, slutet sällskap av misstänkta. Lösningen på just det här speciella mordet är dessutom oerhört fyndig - definitivt en av Christies bästa.
Poirot är på väg hem efter att ha löst ett intrikat fall i Syrien. Han har urspungligen tänkt stanna några dagar och turista i Istanbul, men blir istället hemkallad i förtid och måste därför resa tillbaks till England med Orientexpressen. Trots att vagnen från Istanbul är nästan fullsatt lyckas han få en plats, med hjälp av sin gamle vän monsieur Bouc, som är direktör för järnvägslinjen och som också följer med på tåget.
Under den andra natten fastnar tåget i en snöstorm i Jugoslavien - och på morgonen hittas en av passagerarna mördad. Poirot förstår snabbt att mördaren inte kan ha kommit utifrån, och eftersom den jugoslaviska polisen inte kan kontaktas får han på sin lott att ta reda på vem av de andra passagerarna som kan ha begått mordet.
Söndagsnöje
Agatha Christie - The Mysterious Affair at Styles
The Mysterious Affair at Styles (En dos stryknin på svenska) är Christies första bok, och i denna introduceras Hastings, Poirot och kommissarie Japp. Eftersom det är den första boken har samarbetet mellan Hastings och Poirot inte riktigt tagit fart, och Hastings har inte samma förståelse för Poirots metoder som han får senare.
Hastings har precis skickats hem från kriget som konvalescent (vilket krig det är vet jag inte, men jag misstänker första världskriget - med tanke på att böckerna utspelar sig under en så lång tidsperiod. Skulle det vara andra världskriget så skulle de senaste böckerna utspela sig alldeles för sent) och eftersom han saknar familj bjuder hans gamle vän John Cavendish hem honom till godset Styles. På Styles är allting inte riktigt frid och fröjd; Johns styvmor har gift om sig med en tvivelaktig man och hela familjen är missnöjda med detta.
När Hastings anländer börjar saker och ting sättas i rörelse. Ganska snart efter ankomsten träffar han på en belgisk detektiv som han gjort bekantskap med under kriget - Hercule Poirot. Och Poirot får snart tillfälle att använda sina talanger, när en av familjemedlemmarna på Styles hittas mördad...
En helt ok Christie, dock inte lika bra som senare böcker när Poirots metoder utvecklats mer och samarbetet med Hastings djupnat. Dock, en bra start på en lång författarkarriär!
14 juni 2008
Laurie R. King - Drottningfällan
I Drottningfällan träffar den unga föräldralösa flickan Mary Russell sin biodlande granne, den pensionerade detektiven Sherlock Holmes. Året är 1915 och Holmes har dragit sig tillbaka sedan länge - officiellt, i alla fall; precis som Poirot som hela tiden går i pension och flyttar ut på landet för att odla pumpor eller märgärtor men gång på gång gör comeback.
Mary Russell, som är femton år vid detta tillfälle, är en ovanligt intelligent flicka som tänkt läsa vidare i Oxford, och Holmes börjar så smått undervisa henne i detektivkonstens ädla mysterier. Åren går, Russell reser till Oxford men håller kontakten med Holmes, och hux flux hittar hon egna små fall att lösa. De är dock bara träning inför det första stora fall Russell och Holmes löser tillsammans, ett fall som så småningom leder till att Russell och Holmes svävar i livsfara.
Nu visste jag ju ganska mycket av vad som skulle hända i och med att jag läst bok nummer två redan, men Drottningfällan var trots det nästan ännu bättre än Det monstruösa kvinnoregementet. Jag blev väldigt förtjust i de delar där Holmes undervisar Russell; de var mycket mer spännande än den faktiskta plotten! =)
Nånting som jag däremot stör mig på är Kings drag att få boken att framstå som "äkta" genom ett förord där hon utförligt berättar om en gammal kista som hon fått anonymt skickad till sig, en kista där hon bland annat hittade manuskriptet till denna bok. Det ska alltså vara "den riktiga" Mary Russell som skrivit ner sina minnen, och följaktligen ska även Sherlock Holmes ha varit en riktig person... Näe, det var bara irriterade.
12 juni 2008
Blixtsnabbt biblioteksbesök
- Agatha Christie - Murder on the Orient Express, The Mysterious Affair at Styles och And Then There Where None (Jag har verkligen börjat uppskatta att läsa just Agatha Christie på engelska.)
- Cormac McCarthy - Blood Meridian (De hade inte The Road inne.)
- Xiaolu Guo - A Concise Chinese-English Dictionary For Lovers (Ett oprövat kort, men inte helt okänt. Och när den nu ändå stod där i ögonhöjd fick den följa med hem också.)
- Dai Sijie - Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan (Efter tips av Uppsala-L´s sambo J.)
Pocket & prassel - del 1!
Jo, och så fick jag ett tokigt snyggt kort med en liten hälsning dessutom!
Sakyo Komatsu - Japan sjunker
Precis som titeln antyder så handlar boken om att Japan håller på att sjunka. Toshio Onodera från byrån för undervattensarbete (eller nånting i den stilen) skickas ut till en liten ö utanför Japans södra kust som helt utan förvarning sjunkit ner i havet. Detta visar sig vara den första etappen i Japans förestående undergång, och tillsammans med flera forskare bildar Onodera en grupp som ska ta fram en uppskattning för hur lång tid Japan har kvar, samt en plan för evakuering.
Tyvärr så är Japan sjunker inte alltför intressant - jag säger tyvärr, därför att jag gärna hade velat att den skulle vara bra. Den påminner om vilken katastroffilm som helst (Day after Tomorrow etc.) vilket inte fungerar så bra i bokformat. Det finns en hint om en mer spännande historia; Komatsu nämner en " stor orm" ner i en djuphavsgrav, men jag vet inte om han verkligen menar en orm, dvs. någon sorts monster, eller om det är en metafor för en ås på havsbottnen eller något annat. Hur som helst följs detta inte upp - synd, för detta tema hade gjort boken så mycket bättre.
I slutändan kan Japan sjunker vara värd att läsa just för att det är en japansk science fiction, inte för att det är en särskilt bra bok.
9 juni 2008
Tidsbrist och trötthet
Inte heller har jag haft tid att införskaffa pocket & prassel till min hemliga bokvän - förlåt! Jag ska ta tag i det på torsdag när jag blir ledig igen.
7 juni 2008
Agatha Christie - Cat Among the Pigeons
Cat Among the Pigeons utspelar sig till största delen på Meadowbank, en internatskola för välbeställda flickor, men en del av handlingen är också förlagd till det lilla - fiktiva - arabiska landet Ramat, där en revolution precis ägt rum (lustigt nog gällde revolutionen inte att störta en despotisk tyrann, utan var ett uttryck för missnöje bland befolkningen över den nye härskarens demokratiska, pro-västerländska metoder. Folket var uppenbarligen missnöjda över att den nye shejken byggde skolor och sjukhus istället för att godtyckligt halshugga människor som hans far gjort. Folk är inte riktigt kloka).
Till sommarterminen på Meadowbank anländer Jennifer Sutcliffe, en femtonårig flicka som befunnit sig i Ramat när revolutionen utbröt. Ganska snart efter terminens start börjar mystiska händelser inträffa, som kulminerar i mordet på en av skolans lärarinnor - miss Springer, gympalärarinnan, som hittas död i gymnastiksalen. Polisen kallas dit men står handfallna.
Så småningom inser man att det finns ett samband mellan händelserna på Meadowbank och revolutionen i Ramat. Ett litet, värdefullt paket saknas bland shejkens tillhörigheter, och det är det paketet som orsakat ond, bråd död. Men det är (förstås) inte förrän Hercule Poirot kopplats in som fallet kan lösas.
Mja, jag gillar hela den här biten med skolan (jag är av någon anledning fascinerad av begreppet internatskola), och det är ganska kul att en av eleverna på skolan heter Ingrid och är en svensk prinsessa (!) men sammankopplat med revolutionen i Ramat och med internationella förvecklingar blir det inte lika roligt... det är liksom för mycket. Det hade räckt så bra med mord på en internatskola utan att blanda in en massa annat. Men Cat Among the Pigeons är ändå en helt ok Agatha Christie - även om min favorit Hercule Poirot knappt får synas.
Kathy Reichs - Redan död
Nå, i alla fall. I Redan död ger sig Brennan för första gången ut på mördarjakt, bokstavligen - hon misstänker att flera fall med mördade kvinnor är sammankopplade och att en seriemördare härjar i Montreal. Tyvärr så är det ingen på mordroteln som tror på henne, så Brennan bestämmer sig för att hitta tillräckligt med bevis för att få polisen på spåret. Hon har problem med en av utredarna, Claudel, som inte gillar henne - och tvärtom - och blir också personligt indragen i fallet när hennes väninna Gabby börjar uppträda underligt. Brennan beger sig ut på en privat undersökning, snubblar över lik och hittar en otrevlig överraskning i sin trädgård.
Det är ganska kul att läsa böcker som är sisådär tio-femton år gamla och beskriver datorer eller Internet - Brennan skickar ett e-postmeddelande till sin dotter som kan "koppla upp sig mot universitetets server och besvara meddelandet från sitt sovrum". Ack ja, denna fantastiska teknik! Idag skulle ingen få för sig att detaljerat berätta hur man gör för att koppla upp sig på nätet...
Lite trist är det, att Bones inte bygger på Reichs böcker mer än till namn och yrke - tv-serien är ju så mycket bättre än böckerna. Så jag skulle alltså snarare vilja att böckerna byggde på tv-serien! Men som tidsfördriv är de utmärkta. Redan död är dessutom en av de bättre.
6 juni 2008
Veckans lästrio 7
Vilka tre skönlitterära böcker beskriver Sverige bäst? Vilka tre skönlitterära böcker skulle du rekommendera någon som vill veta mer om Sverige att läsa?
Oj, vad svårt! Sverigeskildringar är inte riktigt min tekopp. Men jag försöker iallafall:
- Allt av Maria Lang. Svensk akademisk miljö under 40- och 50-talet. I flera böcker behandlas typiskt svenska traditioner - julen i Tragedi på en lantkyrkogård, kräftskivor i Mörkögda augustinatt etc. Jag har inte läst Vitklädd med ljus i hår men jag antar spontant att Luciafirande på ett eller annat sätt förekommer...
- Martha Sandwall-Bergström - Kulla-Gulla. Eländesskildring och askungesaga i småländskt 1800-tal. Intressant tidsdokument över fattigsverige vid sekelskiftet 1900, och, inbillar jag mig, lättare att ta till sig än t.ex. Utvandrarna.
- Ja, okej då - jag kopierar Petra och säger allt av Astrid Lindgren. Mer ursvenskt får man leta efter.
Agatha Christie - Peril at End House
I Peril at End House får läsarna återigen träffa Hercule Poirot och hans gamle vapendragare Hastings. Eftersom det är en av de senare böckerna är Poirot officiellt pensionerad (men som vi vet gör hans ständigt comeback!) och Hastings sedan flera år bosatt i Sydamerika med sin hustru. För tillfället är han dock på besök i England och semestrar tillsammans med Poirot på Hotel Majestic i St. Loo.
I närheten av Hotel Majestic ligger ett stort gammalt hus med namnet End House, och på End House bor en ung kvinna som Poirot och Hastings stöter på av en händelse - när hon nästan blir skjuten i hotellets trädgård. Poirot börjar naturligtvis undersöka saken, och det visar sig att kvinnan utsatts för flera mordförsök de senaste tre åren. Vem är det som vill döda henne, och varför?
Tyvärr mindes jag slutet efter ungefär en tredjedel av boken, vilket var synd - då var den ju inte hälften så spännande, trots att plot-twisten i Peril at End House är en av Christies bästa. Hon är ju ganska förtjust i oväntade lösningar och att saker inte är vad de ser ut att vara, och i Peril at End House är det inte bara Hastings utan även Poirot som låter sig luras ända till sista kapitlet.
4 juni 2008
Äntligen!
Idag har jag varit på examenshögtid och diplomutdelning, så nu krävs det bara att jag skickar in en ansökan så får jag ut min masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap!
Ventileringen av uppsatsen gick rätt bra, jag fick en liten rest men inte värre än att jag kunde fixa den på en dag - i förmiddags kl 10 skickade jag in uppsatsen för sista gången. Sen firade jag med att shoppa två kjolar och en klänning (och om ni känner mig irl så vet ni hur ovanligt det är att jag har kjol på mig! Men det har varit så fruktansvärt varmt här att jag gått i kjol - med leggings - eller "högvattenbyxor" varenda dag) och äta lunch på en ganska trevlig italiensk lunchrestaurang med L. Nu har vi båda ont i fötterna efter alldeles för mycket promenerande.
Och apropå ingenting - jag har insett att jag faktiskt kan läsa på tåg. Till och med när jag sitter baklänges! Nästan hela Peril at End House klämdes på tågresan ner (recension kommer senare) och det blir Redan död av Kathy Reichs på resan upp.