2 oktober 2010

Dricka te

Aha! Nu hittade jag en rolig, icke bokrelaterad fråga att besvara.

Boktokig undrar hur vi dricker vårt te (även Den luttrade bibliotekarien har svarat). Det gör jag såhär:

Jag dricker mycket te - eller snarare, jag DRACK mycket te, numera dricker jag mycket mindre. Det blir liksom inte tid till det när jag har förutbestämda raster under dagen. Jag kokar vattnet i vattekokare och är inte så noga med att ta nytt vatten varje gång, ungefär som vissa inte är så noga utan värmer upp kaffet i micron istället för att göra nytt... Sen har jag ungefär tusen olika sorter att välja på - nåja, kanske inte tusen, men många. Oftast blir det påste för det är enklast, jag behöver inte diska upp en tekula (de är nästan alltid odiskade). Då blir det Russian Earl Grey, det är mitt standardte. Det har jag på jobbet också. =)

Annars gillar jag grönt te, gärna med citrussmak men lika gärna helt naturellt, eller olika smaksatta svarta teer, Kobbs Lingonlängtan är en av mina favoriter. Jag avskyr teer med lakrits/anis/fänkål - så nästan alla Yogiteer går bort, fast jag har faktiskt hittat ett som går att dricka, Green Chai - samt svartvinbärste. Är inte heller så jätteförtjust i rooiboste men det finns vissa smaker som är ok. Teet får gärna dra hyfsat länge, men inte så länge att det blir beskt, och jag dricker det utan mjölk eller socker/honung utom ibland, till vissa sorters te och om jag är sugen på det.

 Jo - och jag dricker det helst skållhett, en liten smutt i taget. Min sambo väntar med teet tills det är ljummet, sen stjälper han i sig allt på en gång. =)

En förlängning av mitt tedrickande är min mani för att samla på temuggar. Vi har alldeles för många; köper jag en till så får de inte plats i skåpet längre (jag köpte faktiskt en till för inte så länge sen, men den har jag på jobbet). Jag gillar dock inte att ha temuggar som ser likadana ut, jag har bara en av varje. Mycket praktiskt när det är mycket folk här som dricker te/kaffe, för då behöver man inte fundera på vilken mugg som är vems.

Så, hur dricker ni ert te?

9 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Kobbs lingonte är jag väldigt förtjust i. Däremot inte rooibos. Fick det i julklapp och dracka sedan bara av det under några dagar. Redan på annandagen hade jag huvudvärk men när jag drack en kopp "riktigt" te så försvann den. Får därför konstatera att jag får abstinensbesvär. det är ju faktiskt en drog!

Boktokig Eva Boström sa...

Vad kul att du blev inspirerad att göra ett inlägg om te! Det var intressant att läsa! Jag gillar din idé att ha oilika temuggar. Så mycket roligare det blir att dricka te hos dig!

Pia sa...

Jag är en stor te-älskare och jag dricker både svart, rött och grönt te. Mest dricker jag Robios med gärna lite syrliga smaker. Det krävdes viss invänjning på Roibosen eftersom den är helt annorlunda i smaken och saknar beska. Men efter en prövoperiod så fastande jag ordentligt. Grönt kommer på andra plats och svart te är det jag dricker minst av nu för tiden. Jag märker att min mage inte mår så bra av för mycket svart te.
Oftast dricker jag mitt te med mjölk.

Den luttrade bibliotekarien sa...

Kul att andra tar det här med tedrickande på stort allvar ;-)
Lingonte har jag aldrig sett men vet inte om det skulle falla mig i smaken, gillar inte lingonsylt så... Kul idé med olika temuggar, själv har jag en specialdesignad med mitt namn som jag är mäkta stolt över.
Att dricka skållhett te utan mjölk skulle jag aldrig klara av.
Ett tips när det gäller jobbet - jag har en egen vattenkokare på rummet så kan jag ta en kopp precis när jag vill.

Martina sa...

Monika: ja, det är ju en sorts drog. ;) Men jag är ganska immun mot den, har aldrig fått abstinensbesvär när jag druckit för lite te.

Boktokig: och, som sagt, så mycket mer praktiskt när man inte behöver fundera på om det här är min kopp...

Pia: ja, jag tycker ofta att rooibos smakar för... inte sött, men den har liksom en fadd smak. Det finns en eller ett par smaker som faktiskt funkar, men för det mesta gillar jag det inte.

Den luttrade bibliotekarien: tyvärr har jag aldrig tid att sitta i arbetsrummet (jo, på förmiddagsrasten) för oftast jobbar jag ensam eftersom miin biblioteksassistent bara jobbar 50% - har jag tur så hinner jag ta en kopp te på eftermiddagen, men då måste jag ta ut den till disken och dricka den där.

Fia sa...

Usch nu började sakna min tetokiga vän.. :)

Lisa sa...

Med mjölk och honung, tack! :)
Har också gjort ett blogginlägg om mina tevanor.

Jonna sa...

Jag kan konstatera att det enda vi har gemensamt på den här fronten är just det faktum att vi dricker te.
Jag skulle aldrig få för mig att koka samma vatten två gånger. Tömmer till och med det resterande vattnet ur vattenkokaren på en gång och låter den ånga torrt.
Avskyr grönt te. Dricker inte gärna fruktiga teer, typ lingon eller svart vinbär. Älskar däremot kryddiga teer, rooibos och teer smaksatta med lakrits/anis/fänkål.
Låter gärna teet dra lääänge, fem-sju minuter typ och snålar inte med mjölk och honung.
Udda muggar är en rolig idé, men nej tack. Ordning och reda och matchande porslin ska det vara i praktiken :)

Martina sa...

Ah, den tyska ordnung! =) Nä, just när det gäller temuggar så får det inte matcha. Jag är lite allergisk mot det. I många andra fall är tysk ordnung däremot givet.