19 mars 2010

Frank Schätzing - The Swarm

The Swarm är i korthet en ekologisk thriller som mest hela tiden halkar in på science fiction. Det är en 881 sidors tegelsten med infodumpar utan dess like om allt från späckhuggare till Golfströmmen, så på det sättet är den ju väldigt lärorik (då förutsätter jag att författaren gjort sin hemläxa och fått till faktan rätt).

Boken börjar med att en latinamerikansk fiskare dränks ute till havs av vad som verkar vara ett jättestort fiskstim. Därifrån hoppar vi till Canada där valarna börjar uppföra sig otypiskt och anfaller båtar, rentav dödar människor. Svärmar av livsfarliga brännmaneter och portugisiska örlogsmän hemsöker kustområdena utanför bland annat Australien, och en gigantisk koloni av djuphavslevande maskar upptäcks i oljebältet utanför Norge. Maskarna verkar förstås inte vara särskilt farliga vid första anblicken, men ganska snart upptäcker norska och österrikiska forskare att de, om de lämnas där de är, kan orsaka en ofattbar tragedi.

Det verkar nästan som att mänskligheten är under attack - men en attack av vad?

The Swarm hade nog mått bra av att kortas ett par hundra sidor; förutom infodumparna som mestadels förekommer i samtal mellan forskare från olika discipliner eller mellan forskare och lekmän - dvs., de är känns inte helt krystade utan faktiskt nödvändiga från tid till annan - så gör författaren hundratals utvikningar när det gäller huvudpersonernas och även birollspersonernas liv och tankar. De viktigaste karaktärerna granskas i detalj och man får verkligen lära känna dem vilket ju i sig är bra, men det känns som att det blir lite väl mycket ibland.

Lösningen på bokens grundläggande problem är också lite väl out there skulle jag vilja påstå, men å andra sidan - vad vet vi egentligen om djuphaven? Det är en för människor nästan helt ogästvänlig miljö, och som det påpekas i boken vet vi mer om yttre rymden än om havsbottnen.

I det stora hela är The Swarm ett inlägg i miljödebatten och även om händelserna i den är extrema är bokens ståndpunkt - att vi måste sluta förorena miljön och börja behandla naturen med respekt - det enda möjliga för framtiden.

Min slutliga bedömning är att boken är något för lång och utvikningarna för många, men förutom det så gillade jag definitivt och jag kan rekommendera läsning om man gillar äventyr, thrillers, ekologi och, i viss mån, science fiction. ;)

Inga kommentarer: