16 november 2009

Terry Pratchett - Små blå män

Små blå män är den första delen i en "serie" (inbakad i Skivvärlden-serien) som handlar om den nioåriga blivande häxan Tiffany Ledbruten. Sen Tiffanys farmor, Farmor Ledbruten, dog finns det ingen som kan bevaka gränserna och hålla ordning i trakten, och därigenom är det fritt fram för varelser från en annan värld att tränga sig in. Men Tiffany tänker sätta stopp för allt det där, och till sin hjälp har hon Nac Mac Feegle, de små fria som blivit utkörda ur älvalandet på grund av sitt supande, sina slagsmål och sin klåfingrighet.

När Drottningen själv rövar bort Tiffanys lillebror beger sig Tiffany och Nac Mac Feegle iväg till älvalandet för att hämta tillbaks honom, och Tiffany tvingas pröva sin vilja mot Drottningens. En häxas funktion är nämligen att vakta gränserna, och att veta när magi inte ska utövas.

Små blå män klassas som ungdomsbok, antagligen eftersom Tiffany är nio år gammal, men jag tycker att den inte skiljer sig särskilt mycket från Pratchetts vanliga Skivvärldsböcker - möjligen är den något mindre avancerad, filosofiskt sett. Tiffany känns dock inte riktigt som en nioåring till sättet, hon är lite väl vuxen (men jag hade kunnat köpa det om hon var runt 15, eller så).

Den stora behållningen är förstås Nac Mac Feegle, helt underbara pseudoskotska pysslingar med blå tatueringar över hela kroppen och illrött hår, som svär, super och slåss så det står härliga till. De finns även med i åtminstone en annan Skivvärldsbok, Carpe Jugulum (som jag läste direkt efter Små blå män) men där beskrivs de faktiskt lite annorlunda och inte lika roligt. Det kan ju förstås bero på att Mormor Vädervax och de andra häxorna inte vet lika mycket om dem som Tiffany får reda på...

Hur som helst, jag måste ju uppenbarligen leta rätt på de två andra böckerna i serien (A Hat Full of Sky och Wintersmith, och innan de översätts till svenska har väl helvetet frusit till is) och läsa dem också. Jag gillar Tiffany, hon kommer att bli en bra häxa. Och Små blå män är en av de roligaste böcker av Pratchett jag läst på länge.

2 kommentarer:

Anonym sa...

SNälla ta bort den så kan jag använda den som bokrecension i skolan!
Tacksam om du gör det!!
/Beundare.

Martina sa...

Nej, herregud... bokrecensioner får du skriva själv.