29 oktober 2009

Toni Morrison - Älskade

Älskade utspelar sig år 1873, i Ohio, och handlar om den före detta slavinnan Sethe och hennes dotter Denver som lever tillsammans i ett hemsökt hus. Sethe och Denver är utstötta på grund av något som hände i det huset för många år sedan, och denna händelse är också anledningen till hemsökelsen.

Många år tidigare rymde Sethe, höggravid med Denver, från sin ägare på gården Sweet Home i Kentucky. Hon hade redan skickat sina tre barn i förväg och planerade att rymma tillsammans med sin man Halle, men han försvann och Sethe måste ge sig iväg ensam, till Halles mor Baby Suggs i Ohio.

En dag år 1873 dyker Paul D., en av de andra före detta slavarna på Sweet Home, upp hemma hos Sethe och väcker minnen från förr. Strax därpå hittar Sethe en flicka, bara lite äldre än tonårsdottern Denver, ute på gårdsplanen. Flickan vet inte var hon kommer ifrån eller hur hon kom dit, men hon säger att hon heter Älskade, ett namn som har en speciell betydelse för Sethe.

Tja, jag både gillar och inte gillar Älskade. Jag gillar delarna i dåtid, från Sweet Home och rymningen, men är mindre förtjust i delarna i nutid även om vissa av nutidsdelarna är helt ok de med. Älskade är en spökhistoria, en släktberättelse, en skildring av slaveriets grymhet och en berättelse om en mors kärlek till sina barn, allt i ett. I början är den alldeles för seg vilket är en av anledningarna till att jag är lite skeptiskt inställd, det tog alldeles för lång tid att komma in i boken. Och rent allmänt tycker jag att den är för ojämn och lite för "litterär" (vackert språk för språkets eget skull) för att vara riktigt bra, även om vissa kapitel är fantastiska.

Det är nog helt enkelt en bok som man måste läsa själv för att bilda sig en uppfattning om, så gör det. Många älskar ju boken, och den är bra trots att det var mycket i den jag inte gillade.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Vår upplevelse var nog ganska likartad.

Marie sa...

Det är en bra bok tycker jag med.. men vad har du fått för budskap av boken??=D
tycker det är intressant och veta vad andra lär sig från böcker..,

/Marie