7 oktober 2009

Fred! 100 röster mot våld och krig

Idag fick jag ett recensionsex från Bokförlaget Max Ström, antologin Fred! 100 röster mot våld och krig av redaktörerna Saam Kapadia och Jeppe Wikström . Den påminner en del om ...om detta må ni berätta..., boken om Förintelsen som delades ut på skolor runtom i landet för ett antal år sedan. Fred! handlar dock inte bara om förintelsen/andra världskriget utan om våld och krig i allmänhet, inklusive barnmisshandel, våldtäkt etc.

Sverige har haft fred i 200 år. Vi är ovanligt lyckligt lottade, även om vår fred ibland vidmakthållits på ganska omoraliska sätt - t.ex. när Tyskland fick frakta soldater via svenska järnvägsnät under andra världskriget, samt alla andra eftergifter den svenska regeringen gjorde gentemot Hitler av rädsla för invasion. Men hur som helst, Sverige har haft fred.

I Fred! 100 röster mot våld och krig blandas gamla texter av till exempel Martin Luther King, Astrid Lindgren, Anne Frank och Mahatma Gandhi med nyskrivna dito av unga svenskar och med fotografier från olika krig och konfliktområden (t.ex. det berömda på Kim Phúc från Vietnamkriget, eller när ickevåldsaktivister stoppar blommor i gevärsmynningar, eller på lekande barn i ett sönderbombat Kabul, eller när en liten tant slår väskan i huvudet på en demonstrerande nynazist i Växjö 1985). Det är till största delen välskrivna och tankeväckande texter om krig, fred, ickevåld och civilkurage blandat med skildringar av kvinnomisshandel, en läkares beskrivning av offer på en akutmottagning för våldtagna kvinnor, reflektioner över ungdomsvåld och mobbing och mycket annat.
"Fred! kommer förhoppningsvis att bli 2009 års mest uppmärksammade svenska bok. Den kommer att kunna starta processer hos tusentals unga svenskar - och därmed sannolikt också rädda liv."
Vad tycker jag då? Jo, jag gillar. Texterna är visserligen av varierande kvalitet, men även om vissa är medelmåttiga så är andra fantastiska (t.ex. Stig Dagermans dikt En dag om året). Bilderna, t.ex. den på Kim Phúc, är välvalda, både som tidsdokument och för att de passar texten de paras ihop med, och varje sida har en kort informativ text längst ner med fakta som anknyter till texten och bilden på uppslaget. Jag tror att Fred! 100 röster mot våld och krig kan vara bra för många (särskilt ungdomar) att läsa, för trots att den är kortfattad och översiktlig så är den tankeväckande. Jag gillar också att den fokuserar starkt på icke-våld, civilkurage och civil olydnad som lösningar på problem.

Fred! finns att köpa på flera nätbokhandlar, till exempel Adlibris där den kostar 99 kr.

5 kommentarer:

Mårten sa...

oj, undrar hur många bokbloggare som fått den här...

Martina sa...

Säkert många.

Unknown sa...

Jag har boken brevid mig och ska precis läsa den. Hittade den på biblioteket.

enAnnan sa...

Oj, det låter både intressant och lärorikt ju. :)
Kul att du gillade den också.

Martina sa...

Marita: den har redan kommit till biblioteket alltså? Kul!

enAnnan: ja, den var faktiskt riktigt inspirerande.