8 oktober 2009

12 nobelpriskandidater

Jag tänkte vara lite taktisk tills nästa nobelpris delas ut och läsa (minst) 12 av författarna på Ladbrokes lista över möjliga nobelpriskandidater (jag menar, den kommer ju antagligen att se ungefär likadan ut nästa år, om ingen går och dör förstås). Efter att ha plockat bort poeterna - poesi är inte min grej - återstår 48 författare som jag har försökt skära ner till 12. En för varje månad alltså (oktober-september).

Just nu ser listan ut så här (en bok per författare om jag inte blir väldigt sugen på fler):

Oktober
Margaret Atwood

November
Paul Auster

December
Haruki Murakami

Januari
Ismaïl Kadare

Februari
Thomas Pynchon

Mars
Amos Oz

April
Joyce Carol Oates

Maj
Philip Roth

Juni
Beryl Bainbridge

Juli
Claudio Magris

Augusti
Arnošt Lustig

September
Assia Djebar

Det är lite blandat vilka odds de här 12 har på Ladbrokes, jag har plockat de flesta från topp 10 men t.ex. Beryl Bainbridge och Paul Auster är högoddsare. Jag har även böcker av Maya Angelou, Gitta Sereny och Julian Barnes hemma om jag skulle känna för att klämma in dem också.

Nån annan som är sugen på att haka på?

10 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jag ska försöka läsa ungefär samma författare, men kanske inte riktigt i samma ordning. Jag måste beta av lite av de olästa böckerna innan jag köper nya.

Martina sa...

Ja, vilka författare jag ska läsa vilken månad är på intet sätt skrivet i sten... men att det blir Atwood, Auster och Murakami först är ju för att jag redan har böcker av dem hemma.

Lyrans Noblesser sa...

Kanske du skulle lägga till Alice Munro.

Martina sa...

Alice Munro kommer jag ev. att läsa ändå, eftersom hon finns med i din nya Jorden Runt-utmaning, så jag bestämde mig för att utesluta henne just för det här.

Tyvärr så är jag inte jätteförtjust i noveller (jag har märkt det ännu tydligare nu när jag läser Noveller för Världens Barn), så vi får se hur det blir med den saken...

Anonym sa...

Jag kommer nog också titta lite extra på Nobelpriskandidaterna nästa år, men utan att göra en utmaning av det. Jag råkar bara ha böcker av en del av dessa författare olästa i hyllorna :)

Martina sa...

Det är väl inte direkt en utmaning, men jag tänkte att om jag bestämmer mig för ett gäng författare och dessutom bestämmer NÄR jag ska läsa dem så kanske det blir gjort också. =) Annars kan det lätt bli att jag tänker nä, jag tar det sen...

Anonym sa...

Varför inte försöka skriva
något själv?
Gräva i det inre och pränta ner.
Är ju så de gör-Nobel prisade..

Skriv som du pratar och tänker-bäst!
Gladiatan

violen sa...

Ja nu har ju min etta fått det i år så då åker väl tvåan upp i topp, dvs Ismail Kadare!
Jag sparar din lista få se om jag hakar på efter jul......

snowflake sa...

Beryl Bainbridge dog i somras. Hann du läsa henne?

Martina sa...

Nä, jag la ner det där projektet rätt snabbt. Det har varit så dåligt med tid för läsning det här året...