20 november 2008

En bokenkät

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Innan jag började bokblogga kommer jag inte ihåg vilka de dåliga böckerna var, men E.B. (efter bloggen) var det Den som vässar vargars tänder av Carina Rydberg. Fy.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Samma där, I.B. (innan bloggen) vet jag inte, men E.B. är det nog jämnt skägg mellan Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger (gråtbok) och The Terror av Dan Simmons (den jag levde mig in i mest). Ja, och Vägen av Cormac McCarthy. *Uppdaterat* Men hallå, hur kunde jag glömma - jag vet ju visst vilken bok det var I.B. Microslavar av Douglas Coupland, förstås! Silly me.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Här har jag faktiskt minnen I.B. - när jag var, tja, i mellanstadieåldern eller så läste jag mycket Maria Lang, och när Einar börjar prata om liklukt i skolans aula i Farligt att förtära var jag tvungen att lägga ifrån mig boken och läsa Kittyböcker för att kunna somna. Annars ligger väl Stephen King bra till.

4. Vad använder du som bokmärke?
Jag har en del bokmärken från Library Lover-kampanjen, några Fråga biblioteket-märken, tre "vanliga" bokmärken med motiv av bambu, gamla böcker och nån sorts fantasy-bild, samt ett magnetiskt bokmärke från Trelleborg. Förutom dessa använder jag kragspeglar av furirs (tror jag det var, eller fänriks) grad samt bibliotekskvitton, gamla vykort och vad som nu kan ligga i närheten. ALDRIG hundöron!

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...?
När som helst. Arbetslös…

6. Vad var den första bok du läste?
Jag lärde mig att läsa så tidigt, så det kommer jag inte ihåg.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Det beror på – pocket är ju billigare och smidigare, men det kan vara snyggt med inbundet i bokhyllan. Generellt sett föredrar jag nog pocket dock.

8. Vilken bok läser du nu?
Två – Dark Fire av C. J. Sansom och Blunddockan av Jeffery Deaver.

9. Och vilken sida är du på?
Sidan 55 i den första och 220 i den andra. Dark Fire har fått stryka på foten för en del andra böcker.

10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Nej, fy. Endast av rena olyckshändelser, t.ex. att jag höll på att dränka en stackars bok genom att lägga den i en pöl med utspillt vatten som jag inte såg.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Tja, ibland. Men jag vill nog ha ett hum om handlingen också.

12. Sidantalet, då?
Nej.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Nej.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Ja, massor. Jag är en typisk omläsare.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Tja, jag har tappat böcker på tårna några gånger…

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Nej, jag gör mig av med böcker jag inte gillar. Säljer, ger bort eller moochar.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Nån gång ibland, om jag bara måste läsa vidare fastän jag behöver gå på toaletten.

18. Just det, läser du i badrummet?
Se ovan. Jag har inget badkar, och även om jag hade det så skulle jag inte läsa i badet - jag tappar lätt boken när jag läser på rygg och jag vill inte att den ska dö drunkningsdöden…

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Jag har en anteckningsbok där jag skriver upp böcker att läsa (och en önskelista på Adlibris som börjar gå lite överstyr). Lästa böcker för jag in i ett excel-dokument, och jag listar även ägda med olästa böcker på bloggen (och i ett excel-dokument). Alla ägda böcker finns på bloggen under länken I min bokhylla, samt i (guess what) ett excel-dokument. Bloggen är min läsdagbok.

Funnen här!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul att denna enkät fått en sådan spridning! :) Den är ju från början tagen och översatt från en ungersk bokblogg.
Ja, äntligen någon som inte heller tyckte om Den som vässar vargars tänder! Alla andra som nämnt den har tyck att den var hemsk men ändå "Skitbra. Kunde inte sluta läsa." Eller liknande. Hallå, den var sadistisk och fruktansvärd och gav mig hemska bilder i huvudet veckor efteråt. Jag tycker boken är absolut någonting som borde ha stannat kvar i författarens byrålåda...

Martina sa...

Ja, jag förstår inte vad det är som är så bra med den boken. Den var verkligen vidrig.

Bokbabbel sa...

Haha, bra med E.B. och I.B.! Och kul enkät, den ska jag ta och göra när jag kommer hem igen, nu ska jag hoppa isäng så att jag orkar iupp till flygbussen! :)

Anonym sa...

Hejsan! Jag har precis funnit din blogg och uppskattar den väldigt mycket! Tack så mycket! Jag har genomfört enkäten.

Jag undrar dock varför du inte uppskattar Paulo Coehlos författarskap? Jag tyckte både om Veronica decides to die och Alkemisten, men vi har väl alla olika smak och preferenser.

Marias stickning och läsning sa...

Kul enkät, ska svara på den när jag får lite mer tid för datorn. Trevligt också att hitta till ännu en intressant bokblogg.

Anonym sa...

nu har jag också svarat på enkäten.
Skönt att höra alla negativa kommentarer om "vässar vargars.." - då behöver jag inte känna nån sorg öer att jag lämnade tillbaka den halläst till biblioteket.

Hawk and Weasel sa...

Haha, jag skulle också ha sagt microserfs! Vad trevligt!