21 november 2008

Dorothy Sayers - Naturlig död?

Naturlig död? är en tidig Sayersdeckare, den tredje i ordningen närmare bestämt, och här får lord Peter Wimsey verkligen utveckla alla de drag som jag gillar hos honom. Det till synes planlösa men intelligenta svamlandet, till exempel! Lord Peter är som allra bäst när han talar i citat.

Wimsey och hans gamle vän Charles Parker - kommissarie Parker vid Scotland Yard - sitter i godan ro på en restaurang och pratar om lite allt möjligt. De kommer in på ett fall med en läkare som inte rapporterat ett möjligt mord, och hyser där delade åsikter: Parker anser att det är varje människas plikt att rapportera allt skumt till polisen, medan Wimsey tar läkarens parti och menar att denne inte skulle kunna praktisera särskilt länge efter en sådan skandal. Han får oväntat medhåll av en ung man som sitter vid bordet bredvid, en ung man som presenterar sig själv som läkare och berättar att han själv hamnat i precis denna situation. Naturligtvis ber Wimsey och Parker honom att vidareutveckla sin historia - och därigenom får Wimsey nys på vad han tror är "det perfekta brottet". Eftersom han är som han är börjar han genast nysta i saken.

Som jag skrev ovan får Wimsey chansen att briljera i excentriciteter i denna bok, men det är ingenting som direkt utmärker just Naturlig död? - han är alltid sån. I denna bok får man dock stifta bekantskap med miss Climpson, Wimseys ovärderliga medhjälpare; en liten tant med stickning och massor av frågor som inte kan väcka den ringaste misstänksamhet och just därför är ypperlig som detektiv. Miss Climpsons förmåga att skriva brev är fasansfull, men själv är hon ytterst gemytlig och synnerligen behjälplig både i den här boken och i flera andra.

Naturlig död? är en ganska blodig Sayersdeckare (och för att vara en pusseldeckare), men i slutändan excellerar lord Peters skarpsinne och mördaren överbevisas elegant. Och precis som alla andra böcker om lord Peter är det trevlig läsning, intelligent ihopkommet och välskrivet.

Inga kommentarer: