5 augusti 2008

Dorothy Sayers - Mördande reklam

Jag tog en paus i Den amerikanske pojken och bytte brittiskt 1820-tal mot likaledes brittiskt 1930-tal i Dorothy Sayers Mördande reklam, i vilken lord Peter Wimsey under täckmantel tar anställning som copywriter på en reklambyrå.

Anledningen till detta är en av de anställdas frånfälle i en tragisk arbetsplatsolycka - mr Victor Dean halkade i trappan och slog ihjäl sig. Mr Pym misstänker att det hela inte var riktigt så enkelt som det ser ut och anlitar lord Peter för att reda ut saken. Med Scotland Yards bistånd (i form av lord Peters svåger kommissarie Parker) börjar lorden nysta upp en tilltrasslad historia som ganska snart visar sig ha anknytning till en hänsynslös kokainsmugglarliga.

Det är roligt att läsa om lord Peters dagliga göranden och låtanden i reklambranschen (och vilket tidsdokument över 1930-talets reklam detta är! Tänk om reklamen hade sett ut likadan fortfarande...); jag hade rentav velat ha ännu lite mer "lokalfärg" om man kan säga så om en tidsperiod. Dock är Mördande reklam mindre akademisk hållen än de flesta andra av Sayers böcker, det förekommer knappt några klassiska citat alls (utom i reklamslogans. När såg du en slogan som citerade Tennyson eller Shakespeare senast?), inte heller några latinska dito. Men det kan man ju stå ut med, boken är ju så pass bra ändå.

Mördande reklam utspelar sig efter det att lord Peter och Harriet Vane träffats, men Harriet är inte alls med - det kanske hade blivit för besvärligt om Sayers hade varit tvungen att bolla med deras relation samtidigt som lord Peter uppträder i två roller? Däremot får lady Mary och kommissarie Parker ett ganska stort utrymme, vilket är trevligt. Lady Mary får ju inte höras av så mycket annars.

Hur som helst - gillar man pusseldeckare, så ska man läsa Sayers, och gillar man Sayers, så ska man definitivt läsa den här!

5 kommentarer:

Peter Ljungkvist sa...

Har faktiskt inte provat Dorothy Sayers böcker om lorden ännu, även om jag är mycket förtjust i pusseldeckare. Din recension gör mig dock så nyfiken så jag lär försöka komma över någon av böckerna. Hur viktigt är det att läsa dessa i ordning ?

Martina sa...

Mja, det är väl inte tokviktigt, men kan ändå vara bra pga utvecklingen av relationen mellan Harriet Vane och lord Peter. Jag har dock inte läst dem i rätt ordning själv!

Om du vill läsa dem i rätt ordning så är den:

Lord Peters största affär (Whose Body?)
En sky av vittnen (Clouds of Witness)
Naturlig död? (Unnatural Death)
Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben (The Unpleasantness at the Bellona Club)
Lord Peter griper in (Lord Peter Views The Body) (noveller)
Oskuld och arsenik (Strong Poison)
Fem villospår (The Five Red Herrings)
Drama kring ung dansör (Have His Carcase)
Lord Peter Wimsey och andra figurer (Hangman's Holiday) (noveller)
Mördande reklam (Murder Must Advertise)
De nio målarna (The Nine Tailors)
Kamratfesten (Gaudy Night)
Lord Peters smekmånad (Busman's Honeymoon)
Bitande bevis (In the Teeth of the Evidence) (noveller)
Talboys (Novell)
Lord Peter (samlingsvolym med samtliga Lord Peter-noveller)
Lord Peters sista fall (Thrones, Dominations) (påbörjad av Sayers avslutad av Jill Paton Walsh)

Peter Ljungkvist sa...

Kalasbra, tack Martina. Ska se om jag kan hitta på "Lord Peters största affär".

Anonym sa...

Sen blir de bättre och bättre också, min favorit "Kamratfesten" läser jag om kanske vartannat år.

Martina sa...

"Kamratfesten" är min favorit också =).