15 oktober 2007

John Twelve Hawks - Vandraren

Vandraren (The Traveller) är en ungdomsbok, inte helt dålig men inte heller särskilt orginell. Jag har förmodligen läst x antal böcker och sett x antal filmer med i princip samma handling (The Matrix, till exempel).

Vandraren handlar om Maya, som är en harlequin - en person som ägnar sig åt att skydda särskilda människor som kallas vandrare. Vandrarna är människor som kan lösgöra sitt "Ljus" (sin själ?) från kroppen och låta den färdas till andra världar (vår värld är den fjärde av sex befintliga världar) för att sedan komma tillbaka med nya idéer (Jesus, till exempel, kan ha varit en vandrare). Detta är inte inte populärt hos makthavarna, eller snarast en liten grupp som kallas Brödraskapet vars mål är att kontrollera hela världen (genom övervakningskameror, spionprogram etc.) De anser att kontrollerade människor är lyckliga människor. Alltså letar Brödraskapet upp vandrare och dödar dem, vilket då harlequinarna ska förhindra. Maya blir utsedd till att beskydda två bröder som eventuellt är vandrare.

Jaha ja. Så längt allt väl. Dock påminner det lite för mycket om vilken Dean Koontz som helst (vacker hjältinna och stilig hjälte kämpar tillsammans mot ondskans makter, dvs. regeringen. Först stället de sig kallsinniga till varandra, men känslor uppstår förstås efterhand). Dean Koontz för ungdomar helt enkelt, och inte nån av de bättre Koontz heller. Men den är säkert bra om man är 15 år och inte läst alldeles för mycket fantasy, science fiction och Dean Koontz redan...

5 kommentarer:

Marianne sa...

Ajdå. Jag köpte den här för ett tag sedan utan att notera att det är en ungdomsbok...
Fast å andra sidan har jag aldrig läst fantasy, så den får duga som slöläsning vid tillfälle.

Några boktips till en fantasyfärsking?
Det finns säkert massor i ditt arkiv, men frågar ändå :-)

Anonym sa...

Fantasy för nybörjare, tja... jag är väldigt förtjust i R.E Feist, t.ex. Ormkrigskrönikan (The Serpentwar Saga) och Kampen om Rämnan (Riftwar). Terry Pratchett, men han hör ju inte till den "klassiska" fantasyn... Neil Gaimans Stardust och Neverwhere är bra. David Eddings är visserligen bra nybörjarfantasy men kanske inte om man är över 16 år... språket är lite barnsligt, så man kanske inte gillar det om man läser det för första gången som vuxen. Terry Goodkinds Sanningens svärd-serie var ok, tröttnade dock på den efter femte boken eller så, men du kanske tycker bättre om den.

Det viktiga att komma ihåg när man ska börja läsa fantasy är iallafall att det nästan aldrig är fristående böcker, tre eller fler böcker är standard. =)

Marianne sa...

Tack för tipsen!

Jag antecknar :-)

Ulla-Gulla sa...

Om man läser "Vandraren" som en ren SF/Fantasy-bok blir man nog besviken. Jag gillar "off the grid"-tanken som genomsyrar hela berättelsen och kan även tipsa om Koontz böcker om Odd Thomas. Återigen, kan läsas som vanlig SF, men innehåller så mycket mer om man bara är lite uppmärksam.

Martina sa...

Jag har läst den första Odd Thomas-boken, gillade den inte särskilt mycket. Koontz brukar jag gilla i allmänhet men just den var inte min grej.