7 juni 2009

Sommarpåse Lyx - svar på frågorna

OBS! Kan komma att uppdateras.

Har du någon önskebok?

Ja, så många att det är nästan löjligt. Litet (med betoning på litet) urval: Paul Magrs - Never the Bride, S.M. Peters - Whitechapel Gods, Adam Roberts - Yellow Blue Tibia, Dan Simmons - Summer of Night, Jeff VanderMeer - Veniss Underground, Kathy Reichs - Devil Bones, Jonathan Barnes - Somnambulist.

Ja, jag tänkte göra det extra svårt för min hemliga bokvän genom att bara lista engelska titlar. ;) Men, allvarligt, det är bara att du tar nånting du själv gillar - men skippa chick lit och svenska deckare. Science fiction och skräck samt (främst urban) fantasy eller New Weird är ganska säkra kort. Här finns en lista på alla böcker jag äger.

Vilken är den bästa bok som du har gett bort?
Oj... I julpåse-utbytet gav jag bort Sara Gruens Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow, den är riktigt bra. Annars så har jag en födelsedagspresent på lut som jag inte kan avslöja än. ;)

Skulle du kunna tänka dig att ta emot beg. böcker?
Ja, så länge de är i fint skick.

Läser du på andra språk än svenska?
Engelska.

Lyssnar du på böcker? (Mp3 eller cd?)
Mjae, sällan. Ibland på engelska mp3-ljudböcker (t.ex. Terry Pratchetts böcker eller Harry Potter inläst av Stephen Fry), men jag är egentligen för otålig för det. Jag läser snabbare än uppläsarna talar så jag tycker att det tar evig tid att lyssna.

Vad tyckte du om att få i paket då du var liten?
Jag var inte så förtjust i att få paket alls egentligen har jag för mig... Kommer ihåg att jag tyckte att det var jobbigt med uppmärksamheten, iallafall när jag var i mellanstadieåldern och yngre. Men böcker var väl det roligaste att få. Och "farfarsgodis". (Det var alltid farmor som köpte presenten, men farfar skickade alltid med en påse chokladpraliner av Konsums egna Blåvitt-märke. Det var "farfarsgodis" för mig och min kusin.)

Har du gett bort något i present, som du egentligen själv skulle ha velat ha?
Ja, fast jag måste nog fundera på vad det kan ha varit.

Vilken slags smycken gillar du?


Det här är några av mina favoritsmycken (klicka på bilden för större format). Jag gillar örhängen mer än halsband och ringar, använder aldrig armband. Det gröna halsbandet fick jag faktiskt i julpåse-utbytet. =) De ruterformade silverörhängena har en kompis till mig gjort, fladdermössen samt halsbandet med trähänge kommer från Ur&Penn och de andra örhängena plus ringen är från Indiska.

Samlar du på något?
Böcker. ;) Och dvd-filmer.

Annan sysselsättning - än att läsa böcker?
Se på film, mestadels. Här kan man läsa om vilken sorts film jag gillar, och här är en lista på filmer jag äger (klicka på "Se hela samlingen"). Annars sitter jag mest vid datorn. (Då och då kopplar jag på fan girl-mode och läser allt jag kan hitta om Supernatural samt tittar på youtube-klipp med intervjuer med Jensen & Jared.)

Vad gör du en perfekt sommardag?
Heh, en perfekt sommardag för mig är när det är ett ordentligt sommarregn med åska. Då ligger jag gärna i soffan och läser, eller så går jag ut på promenad i regnet (helst barfota). Eller så står jag bara på balkongen och njuter av åskan.

Favoritfärg?
Grönt och lila. Svart och silver funkar också. Och turkos.

Favoritland?
Japan.

Favoritfilm och favoritteveserie?
Favoritfilmer: V for Vendetta, Serenity, Gosford Park, Clerks 2, Natural Born Killers, The Matrix, Trainspotting, Donnie Darko, May, Ten Inch Hero, Grave of the Fireflies... Med flera, med flera. Se även i länken under "Annan sysselsättning".

Favoritserie: Supernatural. Tveklöst. (Har ni inte sett den, så gör det. Den är fantastisk.) Nånstans långt långt ner på listan (på en delad andraplats, kan man säga) kommer Firefly, Buffy, Angel, Twin Peaks, Arkiv X, Criminal Minds och Star Trek: The Next Generation. Allt av Joss Whedon har en garanterad kvalitetsstämpel i min värld.

Var föddes du?
Luleå.

Vilken plats på jorden gillar du bäst?
Bra fråga. Jag tror inte att jag har varit där än. (Men "hemma framför datorn" är en ganska säker gissning i nuläget. Home Sweet Computer, som det heter.)

Är du allergisk mot något?
Korkade människor, bly i hög hastighet och solljus är standardsvaret på den frågan. ;)

Favoritgodis?
Jag är ganska less på allt vad godis heter just nu faktiskt. But if you´re twisting my arm... Hm... Green & Black´s vita choklad.

Favoritdrink eller favoritdryck?
Te, kolsyrat vatten. Gillar inte teer med anis, fänkål, lakrits/lakritsrot, ingefära eller svartvinbär. Gillar däremot teer med citrus, hallon, jordgubb, äpple, mint... friska smaker. Grönt och svart hellre än rött.

Gillar:
Katter och andra små gulliga djur, geeky toys/stuff (till exempel allt som refererar till böcker/filmer/tv-serier/populärkultur i största allmänhet jag gillar - t-shirts, leksaker, pins... merchandise av olika slag), multirandiga strumpor, eko & reko, 70-talsmönster i starka färger, all things gothic (svart, spetsar, fladdermöss... ja, ni vet), intelligent humor, prickigt, metal, svensk trallpunk, t-shirts med ironiska tryck, Jensen & Jared. ;) (Sorry, fan girl-mode igen.)

Ogillar:
Korkade människor, "röd tejp", hundar som dreglar, romcoms (eller komedier i stil med American Pie), toppliste-pop (HATAR Kent och Håkan Hellström, till exempel), bleka "försiktiga" färger, chick lit, Ben Stiller*, Adam Sandler** och Owen Wilson***, barn, lakrits.

*Förutom i Dodgeball.
**Förutom i You Don´t Mess With The Zohan.
***Förutom i Darjeeling Limited.

5 kommentarer:

Fia sa...

Det var mycket bra svarat av dig, jag lyckades inte få med ens hälften av vad jag tänkte få med... får uppdatera det vid tillfälle =)

Martina sa...

Heh, ja, det tog mig drygt 1½ timme att svara på alla frågor. ;)

Anonym sa...

Det tackar jag för - som hemlig bokvän är jag glad för alla tips som kan hjälpa mig att fylla en påse som du kan uppskatta!

Förresten, log när jag läste att du inte gillar barn. Det hade jag också skrivit om jag vågat, men det känns så tabu...

Martina sa...

Varsågod!

Ja, det är tabu att säga att man inte gillar barn... men det är ju sant, jag gillar inte barn. Tycker inte att man ska behöva hymla med det.

Anonym sa...

Håller helt med! Jätteskönt att det finns folk som vågar stå för det. Heja!