6 maj 2009

David Gibbins - The Last Gospel

David Gibbins har förbättrats avsevärt som författare sedan debuten Atlantis hemlighet, som, ärligt talat, inte var en direkt höjdare. Tvåan, Heligt guld, var betydligt bättre, och The Last Gospel den hittills bästa (och i sann Dan Brown-anda handlar den naturligtvis om en hemlighet som kommer att skaka den kristna världen i sina grundvalar).

Jack Howard och hans side-kick Costas (kommer aldrig ihåg vad han heter i efternamn... nåt grekiskt) hittar här ett gammalt skeppsvrak i Medelhavet, som de tror är skeppet som aposteln Paulus seglade till Italien med. Precis när de funnit skeppet får Jack ett telefonsamtal från en kollega som arbetar med en utgrävning i den antika staden Herculaneum (som precis som Pompeji blev begravd i lava då Vesuvius hade ett utbrott år 79 e. Kr.). Ett nytt jordskalv har öppnat upp en spricka i Villa dei Papyri som leder till en hittills oupptäckt kammare där Jack och hans kollegor gör ett sensationellt fynd. Men vad de inte räknat med är att det finns någon som verkligen inte vill att deras fynd ska föras ut till allmänheten.

Detta blir början till en skattjakt över hela världen, från Herculaneum till Rom, London, USA och Jerusalem, och hela tiden måste Jack och Costas fly från conciliet, utsända av den heliga romerska kyrkan för att se till att hemligheten som Jack och Costas är på spåren aldrig ser dagens ljus.

Man kan ju bli lite fundersam över att en och samma arkeolog hittar alla gamla underverk och mytologiska föremål eller platser, men eftersom suspension of disbelief är en viktig ingrediens i den här typen av böcker så får man helt enkelt försöka ha överseende med det. Som jag skrev ovan så har Gibbins författarskap dessutom utvecklats betydligt sedan debuten, och The Last Gospel är en spännande och actionfylld berättelse med väldigt mycket historiska fakta insprängt i enorma infodumpar (vilket ibland kan kännas lite pekpinneaktigt, men som Gibbins lyckas med eftersom Costas inte är alltför haj på historia utan måste få allt förklarat för sig av Jack och birollsfiguren Jeremy). Nu är jag lite rostig när det gäller antiken, men jag hoppas att Gibbins gjort sin läxa och fått till faktauppgifterna korrekt. Hur som helst är det mumma för en historienörd.

Och i augusti kommer den fjärde boken om Jack Howard, The Tiger Warrior, i pocket. Woho!

2 kommentarer:

Olivia sa...

Jag kom nog inte ens en tredjedel in i Atlantis förrän jag gav upp för den var så kass, men jag kanske ska ge resten av böckerna en chans?

Martina sa...

Ja, Atlantis var ovanligt dålig, de andra två är bättre.