1 mars 2009

Klassiska kvinnor: Anne Brontë

Då var det dags för författarinna nummer två i utmaningen.

Anne Brontë var en av de berömda systrarna Brontë (de andra två, Charlotte och Emily, blev dock båda mer kända och Annes verk hamnade lite i skymundan). Systrarna hade ytterligare tre syskon, bland annat brodern Patrick Branwell Brontë som stod som modell för den alkoholiserade mannen i Annes mest berömda bok, Främlingen på Wildfell Hall (1848).

Anne föddes som den yngsta av syskonen Brontë den 17 januari 1820 i Thornton, West Yorkshire, England. Hon växte upp i en avlägset belägen prästgård, och fick faktiskt - ovanligt för den tiden - utbildning, bland annat genom prästgårdens bibliotek.

När Anne bara var ett år gammal dog hennes mor, Maria, och hennes moster Elizabeth Branwell flyttade in hos familjen för att ta hand om barnen. Elizabeth var en hård och plikttrogen kvinna som antagligen inte var särskilt älskad av sina syskonbarn, men Anne var hennes favorit och det tros allmänt att umgänget med mostern formade mycket av Annes personlighet och religiösa åsikter.

Vid femton års ålder skickades Anne till en internatskola där hon stannade i två år, och under den tiden blev hon svårt sjuk och genomgick en religiös kris. Det medföljde att familjen tog hem henne.

Som vuxen arbetade Anne som guvernant, precis som sina systrar. Hennes första elever, barnen Ingham på Blake Hall, var så besvärliga och bortskämda att hon knappt kunde kontrollera dem. Hennes upplevelser på Blake Hall var så traumatiska att hon beskrev dem i detalj i sin roman Agnes Grey, som handlar om en ung flicka som arbetar som guvernant.

När Anne lämnat Blake Hall begav hon sig hem och träffade William Weightman, en ung man som blivit hennes fars nye pastorsadjunkt. Ett antal dikter som hon skrev under den här tiden tyder på att hon blev förälskad i Weightman.

Trots den obehagliga upplevelsen på Blake Hall tog Anne en ny guvernantstjänst där hon stannade i fem år. När hon slutade, år 1845, gav hon och hennes systrar Charlotte och Emily ut en bok med poesi (som utgavs under pseudonym - Annes pseudonym var Acton Bell), vilket var startskottet för systrarnas författarkarriärer. Anne hann dock bara med två böcker, Agnes Grey (1847) och Främlingen på Wildfell Hall (1848), innan hon dog i tuberkulos den 28 maj 1849. Hon var 29 år.

Anne Brontë ligger begravd på St. Marys kyrkogård i Scarborough, England.

(Från Wikipedia.)

11 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag ser väldigt mycket fram emot Anne Brontë och jag har faktiskt börjat läsa lite i "Agnes Grey" redan.Kunde inte tåla mig....

Martina sa...

Det är helt ok att tjuvstarta. ;)

Bokmania sa...

Det finns en mycket bra biografibok som består endast av brev av alla tre systrarna Bronté. Den heter Systrarna Bronté. Man läser den som en roman.

Martina sa...

Aha, så en brevroman alltså? =)

Full bokhylla sa...

Ser fram emot att läsa den!

Lyran sa...

Nu är jag i alla fall färdig med första boken och har skrivit om den :-)

Martina sa...

Lyran: jag har länkat!

Anonym sa...

Nu är jag klar med Agnes Grey, recension på måndag.

Martina sa...

Dieva: oj, snabbläsning! Jag har inte ens fått den från biblioteket än.

snowflake sa...

Du kan köpa den från adlibris och Eva Bonnier. :-)
Jag anar ett samband...

Paula sa...

Nu har jag också läst och recenserat Agnes Grey.