12 mars 2009

Libba Bray - A Great and Terrible Beauty

Den blev utläst till slut. Jag tog mig i kragen idag och har läst större delen av eftermiddagen, och jo, den var ju bra även fast den kändes lite mähä-ig ett tag på grund av läsledan.

A Great and Terrible Beauty handlar om sextonåriga Gemma Doyle, som när hennes mor dör blir skickad till en internatskola för unga flickor i England. Året är 1895, modern dör på en gata i Bombay, Indien, (där Gemma är uppvuxen) och samma dag får Gemma för första gången en vision och en förnimmelse av den kraft hon bär på.

På internatskolan Spence sticker Gemma ut bland alla de väluppfostrade, engelska flickorna. Hon är miserabel och lyckas bara bekanta sig med en enda flicka, en stipendieelev. Den fattiga och föräldralösa Ann Bradshaw befinner sig på skolan bara för att utbilda sig till guvernant, och är dessutom ocharmig och intetsägande. Vackrare och mer priviligierade är Pippa och Felicity, ledare för gruppen av äldre flickor på skolan, och de beslutar sig snabbt för att Gemma inte är värd deras uppmärksamhet. Ända tills dagen då Gemma upptäcker Felicitys hemlighet...

Felicity, Pippa, Gemma och Ann blir så småningom en sammansvetsad krets, vars syfte är att väcka liv i the Order - ett urgammalt sällskap med magiska krafter.

Detta ska vara en ungdomsbok, och det förstår jag att den klassas som, men samtidigt passar den även för vuxna. Förutom själva grundstoryn med Gemma och the Order ger den även små hintar om hur det var med den kvinnlig frigörelsen i slutet av 1800-talet; den existerade inte. De unga flickorna på Spence befinner sig där av en anledning, att tränas upp till att bli goda hustrur och mödrar. De har ingenting att säga till om i sina egna liv.

(På det sättet påminner den väldigt mycket om filmen Döda Poeters sällskap, även fast den handlar om pojkar under 1950-talet. De hade nästan lika lite att säga till om när det gällde deras egna liv - men de kunde iallafall trösta sig med att det blev annorlunda när de blev vuxna. Kvinnor i slutet av 1800-talet levde hela sina liv bundna av konvenansens krav.)

Hur som helst - jag ska läsa de båda uppföljarna också och se hur det går för Gemma och de andra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå! Tänkte bara säga att ditt pocketpaket kommer i början på nästa vecka :) / hemlig pocketnisse

Martina sa...

Ooh, spännande. =)