18 mars 2009

Bokkedjan 9: Böcker

Den nionde bokkedjan handlar om böcker. Hm, brett ämne, om man säger så...

En bok som handlar om en bok (bland mycket annat...) är Douglas Adams Liftarens guide till galaxen. Utomjordingen Ford Prefect räddar jordbon Arthur Dent undan Jordens undergång - eller ja, undanröjandet av Jorden för att bygga en intergalaktisk "motorväg" - med hjälp av uppslagsverket "Liftarens guide till galaxen" (som Ford jobbar för). De liftar med vogonerna - som är de som förintar Jorden - och stöter så småningom på Fords släkting Zaphod Beeblebrox, galaxens president, som har kapat det überlyxiga och högteknologiska rymdskeppet Hjärtat av Guld. Skeppet är utrustat med oändlig osannolikhetsdrift och en deprimerad robot vid namn Marvin.

Och här finns det ju ett oändligt antal trådar att spinna vidare på...

Rymdresor, ja. En författare som är ute i rymden en hel del är Robert A. Heinlein som, till exempel, har skrivit den briljanta Starship Troopers (som blev en riktigt bra film, trots Casper van Dien) om kriget mellan människorna och insektsrasen "the Bugs". Starship Troopers vann The Hugo Award 1960.

Dan Simmons har också fått en Hugo Award för bästa roman (Hyperion, 1990). Hyperion har jag inte läst, men däremot håller jag just nu på med Simmons senaste bok Drood om Charles Dickens sista fem år i livet. Drood berättas genom Dickens gode vän Wilkie Collins ögon och handlar om tågolyckan Dickens råkade ut för i Staplehurst, samt en man som Dickens hävdar att han mötte där - den mystiske Drood. Dickens blir besatt av denne man och släpar med sig Collins på en upptäcktsfärd i Londons undre värld - bokstavligen, "Undertown" ligger i Londons kloaker och ännu djupare ner i underjorden - för att hitta Drood.

Ja, Charles Dickens är en av västvärldens mest berömda författare. En av hans mest kända böcker måste ju vara Oliver Twist, om den lille föräldralöse pojken Oliver som hamnar på Londons gator och blir "omhändertagen" av skurken Fagin. Naturligtvis löser det sig på slutet och Oliver blir funnen av sin morfar - som naturligtvis visar sig vara en rik man - och lever, kan man förmoda, lycklig i alla sina dagar.

Himla fint, sånt där! (Inte så troligt, men fint ändå...) Nobody Owens heter en annan föräldralös pojke som blir omhändertagen av spöken på en kyrkogård när hans familj mördats. Bod, som han kallas, får "The Freedom of the Graveyard" vilket gör att han kan bete sig som ett spöke, trots att han fortfarande lever. The Graveyard Book heter boken och Neil Gaiman författaren... och ja, boken är inspirerad av Kiplings Djungelboken.

2 kommentarer:

Hans Persson sa...

Drood låter intressant, tycker jag. Jag har gillat det jag läst av Simmons sedan tidigare.

Martina sa...

Den är bra, men tar sin lilla tid att läsa... jag har kommit drygt 200 sidor än så länge.