10 september 2007

Köpa eller inte köpa

Jag tycker, har jag upptäckt, nästan bättre om att köpa böcker än att faktiskt läsa dem. Jag kan sitta läänge på Bokus eller Adlibris och kolla efter nya böcker som ska läggas till min önskelista (har delat upp det så att Bokus har önskelistan för pocketböcker medan Adlibris har den för inbundet/kartonnage, och jag köper förstås mest pocketböcker så jag har numera nästan övergivit Adlibris för Bokus skull).

När jag får hem böckerna, däremot, kan det ta mycket, mycket lång tid innan jag faktiskt lyckas läsa dem (precis som någon annan bloggare vars blogg jag hittade så köper jag fem böcker och läser tre, köper tre och läser två, och så vidare). Har länge haft som projekt att läsa ut de böcker jag redan har i bokhyllorna innan jag köper/lånar nya men det är helt omöjligt! Jag kan inte motstå biblioteket/Bokus/Adlibris. Det är ju också så väldigt praktiskt att sitta hemma framför datorn och köpa böcker, och eftersom det är så dyrt i de vanliga bokhandlarna (utom när de har rea eller andra specialerbjudanden) så handlar jag aldrig där... i oktober ska jag dessutom göra praktik på Stadsbiblioteket vilket betyder att jag kommer vara omgiven av böcker hela dagarna. Jag förutser MÅNGA boklån under denna period.

7 kommentarer:

Fröken Nina sa...

Jag håller med! Har också svårt att inte köpa fler eller låna innan jag läst ut de jag har... Resultatet är över 50 olästa i bokhyllan...

Martina sa...

Tror inte att det är fullt så illa för mig... men ett 20-tal olästa är det nog iallafall.

Paula sa...

Jag är precis likadan, har massor av olästa. Och en antal påbörjade som bara ligger.

Marianne sa...

Samma här, men samtidigt är det väldig mysigt problem, det där att sitta och välja vad man vill köpa och sedan att välja ut vilken bok man ska läsa härnäst :-)

Belgarion sa...

Har precis samma problem/dilemma. Har säkert 100 - 150 olästa böcker hemma, och köper ändå på mig nya hela tiden. Jag funderar på om det är någon obotlig sjukdom...=)

Lise sa...

Pjuh, jag är inte ensam alltså.. Jag lyckas inte alltid ta mig tiden att just läsa böcker men jag skulle aldrig kunna leva utan böcker omkring mig..! Botanisera i bokhandlar, strosa i bibliotek, rota i loppislådor, vila ögonen på min egen välfyllda (och delvis olästa) bokhylla, organisera dem i ordning, sitta och göra önske-listor på internetbokhandlarna.. And so on..

Martina sa...

Belgarion: det är förmodligen abibliophilia (tror jag att det hette), "the morbid fear of running out of books to read" =).

Lise: undrar hur mycket pengar man har lagt ner på bokköp egentligen? Fast jag vill nog inte veta...