5 september 2007

Att sluta läsa en bok

Jag har på senare tid lagt bort förvånansvärt många böcker (vissa när jag nästan läst slut dem, andra efter bara ett par sidor) som jag inte gillat/orkat läsa. Stjärnmörker (Asimov), Fyren (P.D. James), Parfymen (Patrick Süskind) och Jane Eyre (Charlotte Brontë) har alla fått stryka på foten (men av nån anledning läste jag ändå ut Den som vässar vargars tänder) till förmån för andra böcker. Just nu läser jag Lunar Park av Bret Easton Ellis; den riskerar dock att bli ytterligare en i raden av icke utlästa böcker. American Psycho orkade jag inte heller läsa ut (för många adjektiv), trots att jag faktiskt gillar filmen. Men det var å andra sidan rätt länge sen, jag kanske borde ge den en chans till...

Just nu känner jag mer för böcker i stil med Jane Austen (Övertalning, till exempel - den är nog min Austen-favorit) eller trivsam fantasy (jag har en oläst serie av R.E. Feist i bokhyllan, Krondors söner). Bort med alla pretentiösa tunglästa böcker, fram för mer mys-litteratur!

7 kommentarer:

Marianne sa...

Visserligen gillade jag verkligen "Parfymen", och ser fram emot att läsa Rydberg, men det klart att man måste blanda lite mellan tungläst och sånt som kan slöläsas.

Har nyss börjat på "The Crimson Petal and the White" av Michel Faber, och det verkar vara myslitteratur i högsta grad!

Fia sa...

Hear hear!

Martina sa...

Marianne: Parfymen BORDE egentligen ha varit bra, jag vet inte varför jag inte gillade den. Kanske är för att jag är ganska känslig för lukter, beskrivningarna av alla lukter äcklade mig...

Marianne sa...

Mitt luktsinne är erkänt uselt, det har tydligen sina fördelar...

Däremot skippar jag gärna Ellis, har bestämt mig för att hans våldsskildringar är mer än vad jag tål.

Erika sa...

Du gör helt rätt i att sluta läsa böcker som inte intresserar dig... Varför slösa en massa tid egentligen, när det finns så mycket annat kul? Ångrar man sig kan man ju alltid återvända till boken senare.
Jag brukar i regel ge en bok 50-100 sidor, är den fortfarande tråkig efter det lägger jag den ifrån mig. Men ibland händer det som du säger att man börjar tröttna mot slutet. Då tycker jag det känns lite svårare att lägga boken ifrån sig, eftersom man nästan ändå är i mål liksom...

Bokgnagaren sa...

Håller med: mer myslitteratur! :)

Jane Eyre är lättläst och bra i mina ögon, dock kan den bli lite dryg och tråkig vissa ställen. En perfekt bok att läsa medan solen går upp med rostade mackor med marmelad samt en kopp the eller varm choklad (hur många orkar med det utom jag ;) ), eller en trist regnig dag :)

Martina sa...

Jane Eyre är säkert lättläst, men efter ungefär tre sidor blev jag irriterad på dels Jane och dels den där horribla familjen som hon levde med och gav upp boken.