26 september 2007

Dick Harrison - Slaveri 1500-1800

Detta är den andra boken i Dick Harrisons trilogi om slaveriets historia. Den första delen handlade om slaveriet från forntiden till renässansen, och del tre, som jag antar ska handla om 1800- och 1900-talen är inte skriven än. Den första delen tyckte jag var intressantare, men så är jag också mer intresserad av epoken innan år 1400.

Slaveri 1500-1800 handlar till största delen om den transatlantiska slavhandeln (afrikanska slavar som skeppades till sockerrörsplantager i Brasilien eller Västindien, och senare till bomullsplantagerna i USA). Den tar också upp den transsahariska slavhandeln (slavar som såldes till muslimska länder) och slaveriet i Sydöstasien och Kina. Av dessa olika slavhandelssystem var det transatlantiska det mest omfattande. Harrison beskriver hur en vanlig slavs liv kunde ha tett sig, men också om undantagen - vissa slavar kunde stiga högt i graderna och få enorm rikedom och makt (mamlukerna, som regerade i Egypten ca 1200-1500, var muslimska slavsoldater, för att nämna ett exempel).

Men de allra flesta slavar slet som djur på plantagerna och behandlades också som sämre än djur av sina ägare. Slavinnorna utnyttjades ofta sexuellt (det var snarare regel än undantag); de flesta slavinnor i muslimska länder var konkubiner. I Brasilien och Västindien var man inte intresserade av slavinnor - det var manliga slavar som arbetade bäst. De få kvinnor som fanns riskerade hela tiden att bli våldtagna av sina vita herrar.

Jag blir så ARG när jag läser såna här böcker. Man skäms över att vara människa. Hur kan folk, låt vara att det var flera hundra år sedan, GÖRA så här mot varandra? Kidnappa barn eller ungdomar, kedja dem och föra bort dem för att säljas till ett liv i yttersta armod och förtvivlan. Och det var ingen som såg något fel med det! Och idag är det ingen som vet vad som hände, eller kan koppla det till modern rasism.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du skriver att "låt vara att det var hundra år sedan". Samma sak pågår för närvarande i stora delar av den muslimska världen fast det passerar obemärkt i västerländsk press. Tag Sudan t.ex. där en muslimsk härskarklass våldför sig på svarta afrikaner som används som slavar, våldtas, mördas, fördrivs etc.