24 september 2007

Banned Books Week

Caveat lector meddelar att Banned Books Week snart börjar i USA (29/9-6/10). Det är en manifestation mot de grupper i samhället som försöker förbjuda böcker på grund av vad de uppfattar som omoral etc.

Banned Books Week: Celebrating the Freedom to Read is observed during the last week of September each year. Observed since 1982, the annual event reminds Americans not to take this precious democratic freedom for granted.
Från American Library Association´s hemsida.

I USA är det nämligen så att folk är väldigt rädda för omoral. Inte konstigt egentligen, med tanke på att de härstammar från puritanerna - en religiös grupp som blev utslängda från England för att de var för pryda. Det är något av en bedrift, måste jag säga...

Denna rädsla för omoral tar sig uttryck i att man tror att Harry Potter är djävulens tjänare (främst i bibelbältet) och att böcker om till exempel abort eller homosexualitet förstör ungdomars moral. Ett exempel som dök upp häromveckan:

En kvinna i Maine vägrar att lämna tillbaks en bok till biblioteket för att hon anser att den inte ska finnas till allmän utlåning. Det rör sig om en bok om "sexual education"; som hon anser vara "pornografisk".

"Since I have been sufficiently horrified of the illustrations and the sexually graphic, amoral abnormal contents, I will not be returning the books," JoAn Karkos wrote the Lewiston and Auburn public libraries last month.
Från The Boston Globe (artikeln var tyvärr lösenordsskyddad).

De flesta böcker som blir "challenged" eller "banned" i USA blir det på grund av ett sexuellt innehåll (särskilt om det förekommer homosexualitet), men också för att de är "anti-family", innehåller svordomar, våld eller "satanism" (Harry Potter då eller?).

Exempel på böcker som blivit förbjudna (i USA eller annorstädes) är James Joyces Ulysses, Voltaires Candide, Decamerone (alla tre i USA), Jack Londons Skriet från Vildmarken (Italien), Mary Shelleys Frankenstein (Sydafrika), Bibeln och Koranen (Sovjetunionen) och D.H. Lawrences Lady Chatterleys älskare (USA och Storbritannien). Fler exempel finns här.

Uppdatering: Andra listor på bannade böcker finns här och här. Välj en att läsa under veckan!

7 kommentarer:

Marianne sa...

Finemang att vi är flera som skriver om detta!


Boktipsen strömmar ju in :o)

Martina sa...

Jag har faktiskt redan läst flera av de bannade böckerna på de listor som du (och även jag) har länkat till... fördelen av en svensk skolundervisning =). Bl.a. To Kill a Mockingbird, Candide, Lady Chatterleys älskare, Huckleberry Finn etc.

Marianne sa...

Jag också, men långt ifrån alla.

AnnCharlott sa...

USA är verkligen kontrasternas land. I New York och San Franscisco (ja säkert även på andra platser) träffar jag människor med ett öppet och sinne, nyfikna på andra människor och kulturer, men så har vi hela tjocka bibelbältet med sin moralpanik. Bra idé med en "banned books week"

martina sa...

Nånting som verkligen slog mig som bisarrt är att Tolkien blivit bannad i USA p.g.a. "satanism"... Tolkien!!

Anonym sa...

Satanismtesen har jag inte hört om förut men det finns en falang som är övertygad om att tex Sagan om.. är en berättelse om Hitlertyskland och 2:a världskriget.

mor

martina sa...

Ja, det är många som tror det men Tolkien själv lär har sagt att böckerna absolut inte ska tolkas politiskt...