10 september 2007

Bokfemman v. 37

Veckans tema är kokböcker. Välj dina 5 favoriter bland både matlagning och bakning.
  • Matbok för fattig gourmet - Lotten Thörngren. Detta är en alldeles utmärkt kokbok för studenter, arbetslösa, ensamstående etc. med skral kassa. Mattips finns från ett par kronor (bäst är petflaske-receptet; när man verkligen inte har några pengar kvar men i alla fall har en petflaska att panta och få några kronor för).
  • Sju sorters kakor. Ica-förlagets egen kakbibel; behöver knappast någon närmare presentation...
  • Prinsessornas kokbok - Jenny Åkerström. Himla söt kokbok från 1932 (behandlas varsamt, sidorna kan falla ur...) med recept på saker som aladåb, sylta och plommonkräm. Vilka prinsessorna är vet jag inte, men det kan ha varit de äkta svenska prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid...
  • Historiebok för kakälskare - Dick Harrison och Eva-Helen Ulvros. Jag gillar kakor och jag gillar historia. Kan det bli bättre?
  • Vår kokbok. Coops/Konsums Vår kokbok är den bästa baskokboken (tyvärr har jag själv den Rutiga kokboken, alltså Icas, som jag inte tycker är lika bra). Inte för att jag använder kokböcker när jag lagar mat, men ändå.
Jag gillar visserligen kokböcker, men har inte så många själv - mycket därför att jag inte riktigt kan förmå mig till att lägga ut pengar på nånting som jag lika gärna kan kolla upp på nätet (Google is your friend, som det heter här hemma). Den enda kokbok jag använder frekvent är min egen röda anteckningsbok där jag skriver upp mina favoritrecept =).

6 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Tasteline rules hemma hos mig också, men jag älskar att sitta och läsa kokböcker som om det var skönlitteratur. Man blir så himla hungrig bara så rekommenderas att göras direkt efter maten när man ändå inte får ner någonting...:)

Martina sa...

Faktiskt så är det inte Tasteline jag använder för det mesta, jag googlar bara på ett receptnamn och använder det recept som verkar bäst.

Pysseltanten sa...

Vår kokbok är min bästa baskokbok också! Fast min håller på att falla isär i molekyler vid det här laget... Men det finns så himla mycket bra där, att jag inte kan med att slänga den.

Susanne sa...

Tre av dina böcker finns hos mig också, men jag valde bara en av dem i min femma. Jag har också en röd, gammal anteckningsbok som jag gillar bäst av alla.

Ett receptsajttips är recepten.se, som jag ganska nyligen upptäckt.

Martina sa...

Susanne: yep, recepten.se har jag redan bookmarkad...

Mim sa...

Kokböcker är härliga att sitta och bläddra i, men visst är internet en outsinlig källa. Skriver ut massor av recept därifrån!