25 september 2007

Bokfemman v. 39

Temat för veckans Bokfemma är ungdomsböcker för tjejer. Nämn dina 5 favoriter.

Ungdomsböcker för tjejer? Tja, jag har ju aldrig varit en tonårspojke (inte heller känner jag några tonårspojkar, och jag har fem systrar... ) så jag anser att det jag läser är normen. Om det sen är böcker för tjejer eller för alla, det vet jag inte. Svårt blir det iallafall. Ungdomsböcker, vad är det? När jag var 11 läste jag En världsomsegling under havet och Röde Orm...
  • David Eddings - Sagan om Belgarion (Mallorea, Elenien, Tamuli). Rekommenderas till barn/ungdomar i åldrarna 13 och uppåt, ungefär. Bra introduktion till fantasy. Lättläst, humoristiskt.
  • Michelle Magorian - Godnatt Mister Tom, En liten kärlekssång. Den förstnämnda till ålderskategorin 10-13 eller däromkring, den andra till de något äldre ungdomarna (14-17 kanske? Och det är mer en "tjejbok" än Godnatt Mister Tom).
  • Michael Ende - Den oändliga historien. Också fantasy, för de tidiga tonåren. Momo, eller kampen om tiden till de mer avancerade läsarna.
  • Lise Myhre - Nemi. Serieböckerna om Nemi ska läsas av alla neurotiska tonåringar som behöver lite "vad gör det om hundra år?"-uppmuntran. Nemi är en bra förebild.
  • Robert Louis Stevenson - Skattkammarön. Vafan, ungarna ska väl kunna plåga sig igenom en klassiker. Den här tyckte jag var bra.
Eftersom jag inte är lärare, inte har varit tonåring på ett tag (och för den delen aldrig läst de "vanliga" tonårsböckerna) och alltid prackar på mina stackars systrar (fyra av dem är yngre än mig) böcker som jag anser att de ska läsa varje jul och födelsedag så vet jag inte vad tjejer läser nuförtiden. Tycker också att tjejer och killar kan läsa samma böcker (har inte mycket till övers för den vanliga "tjejlitteraturen"). Det här, och mycket annat (D.W. Jones, Liftarens guide till galaxen, Agatha Christie,Wahlströms ungdomsböcker m.m.) läste iallafall jag mellan cirka 10 och 14 års ålder. Efter det var det nog mest vuxenlitteratur som gällde.

Bubblare: Lilla huset på prärien-serien, Eva Ibbotson och Tordyveln flyger i skymningen.

4 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Jaaa, Nemi skall väl alla läsa, även om man inte är tonåring längre! Hon var min husgud i många år, nu har jag lugnat ner mig en smula men hon är fortfarande skönast av sköna.;)

bokmalen sa...

Bra blogg! Tjejbok söker recensent!
http://boktipsetnu.blogspot.com/

bokmalen sa...

Bra blogg! Tjejbok söker recensent!
http://boktipsetnu.blogspot.com/

bokmalen sa...

Bra blogg! Tjejbok söker recensent!
http://boktipsetnu.blogspot.com/