9 april 2013

Julie Otsuka - Vi kom över havet

Vi kom över havet är en tunn liten bok med stort innehåll. Den handlar om de japanska postorderbrudar som anlände till USA i början av 1900-talet, för att gifta sig med invandrade japanska män som de aldrig träffat. De hade fotografier och brev med sig men i många fall var fotona gamla och breven fulla av lögner. Istället för att få ett bättre liv med en välbärgad make fick de unga japanskorna slita ont, på fälten, som hembiträden, i tvätterier eller restauranger, tillsammans med en man som inte alls var så rik eller så stilig som han utmålat sig i breven. Vissa kvinnor dog. Andra blev tidigt änkor. Några hamnade på bordeller. Några blev faktiskt lyckliga. Men de blev allihop ihopsamlade och ivägskickade tillsammans med sina familjer efter Pearl Harbor, i en tid då amerikanska japaner stämplades som spioner och förrädare.

Hela boken är skriven i vi-form vilket till en börja med är lite förvirrande, men man vänjer sig snabbt. Julie Otsuka har inte valt ut en av kvinnorna som huvudperson utan skriver om alla de som anlände med samma båt till San Francisco en dag år 1919. Trots det känns det som att det är samma kvinnas liv som beskrivs, kanske för att livet blev så lika för dem alla vare sig de hamnade på fälten eller som restaurangägare i en storstad. De känner sig aldrig riktigt hemma i det nya landet, och ser till sin sorg sina söner och döttrar växa upp till amerikaner. Samtidigt är deras livsvillkor så olika.

Julie Otsuka har utgått från levnadshistorier berättade av japanska immigranter som kom till USA under första hälften av 1900-talet, och hon har ett rikt material av historiska källor. Trots att Vi kom över havet är en roman så baseras den alltså på En Sann Historia (tm) men låt inte det avskräcka dig. Den är väl värd att läsa, särskilt i vår egen samtid där rasistiska tankar frodas. Det här är en berättelse om De Andra, de som är främmande, och hur lika "oss" de egentligen är.

6 kommentarer:

Helena sa...

Den här lånade jag på bibblan häromdagen! När bibliotekarien såg att jag plockade den från hyllan utbrast han "åh, den där är helt fantastisk" men avbröt sig snabbt strängt: "Egentligen borde ju jag som bibliotekarie inte säga det till dig, utan låta dig upptäcka det själv...". :)

Hur som, ser fram emot att läsa! Relationen Japan-USA fascinerar mig, har gjort i många år. Har du läst "Snö faller över cedarträden", eller kanske sett filmen med Ethan Hawke?

Anna (Bokstävlarna) sa...

Låter väldigt intressant! *lägger till på läslistan*

Martina sa...

Helena: nej, varken läst boken eller sett filmen faktiskt. Men det är ganska intressant med hur japanerna behandlades i USA under kriget.

Anna: gör det!

Martina sa...

Helena: men det är väl klart att bibliotekarier ska tipsa om böcker! Det är ju det alla efterfrågar.

Mia sa...

Helena,
Fick en "tvärtom" kommentar av en av bibliotekarierna på "mitt" bibliotek. Jag hade precis lämnat tillbaka "När fan blir gammal blir han kriminell". Den stoppades i reserverat lådan och när Bibliotekarien tog upp den sa han spontant: "Visst är dej rolig"? Ja, den är jätte rolig! Kan verkligen rekommendera den!

Mia sa...

*Den ska det stå naturligtvis!