17 februari 2012

Greig Beck - Beneath the Dark Ice

Min fascination för arktiska miljöer slog till igen när jag besökte SF-bokhandeln i höstas; med hem följde alltså Beneath the Dark Ice som utspelar sig på Antarktis - eller snarare under Antarktis - i en urgammal stad, byggd av en uråldrig civilisation, på den tiden då Antarktis inte var täckt av is...

Detta är den första boken om supersoldaten Alex Hunter, som efter en skottskada i huvudet utvecklat vad man bara kan kalla superkrafter. Jag vet inte hur gammal Greig Beck är, men mentalt är han en tonåring som skrivit in en glorifierad version av sig själv i en actionfylld skräck/äventyrsroman - Alex Hunter är så fantastisk på alla sätt och vis att det är nästan löjligt. Visserligen får han ibland nästan okontrollerbara raseriutbrott, men till och med dessa kan han använda till sin fördel när skurkarna ska bekämpas.

Anyways! Boken börjar med Becks version av vad som hände med nybyggarna på Roanoke Island år 1587 (allihop försvann utan ett spår, utom ordet Croatoan inkarvat i ett träd - ett äkta historiskt faktum) och hoppar sedan till en forskningsexpedition på Antarktis i modern tid. Hela expeditionen försvinner (hör och häpna!) och ett räddningsteam bestående av några andra forskare samt Alex Hunter och hans team av bad-ass kommandosoldater skickas dit för att lista ut vad som hänt.

Teamet hittar en uråldrig stad, utdöd sedan länge, under isen. Arkeologiprofessorn Matt Kerns är överttygad om att civilisationen som en gång bebodde staden gick under och de överlevande flydde ut i världen, därigenom skapande myten om Atlantis. Men vad orsakade undergången, och varför försvann den första forskningsexpeditionen?

Efter att ha läst At the Mountains of Madness så kändes plotten ganska välbekant. Beck har studerat sin Lovecraft! Det här är en lättviktig YA-skräckis/äventyrsroman med Cthulhu-vibbar, och först var jag inte alls imponerad men ju mer jag läste desto mer ville jag läsa. Ett ganska bra betyg i slutändan alltså även om man inte ska förvänta sig något litterärt mästerverk. (Dock tillräckligt bra för att jag ganska omgående skulle köpa bok två, Dark Rising).

4 kommentarer:

Olivia sa...

Den har jag funderat på att läsa, fast min lista på böcker jag vill läsa är så lång att jag inte riktigt vet om jag någonsin kommer att hinna med allt.

Martina sa...

Jag kan dock säga att den inte tar särskilt lång tid att läsa.

Olivia sa...

Nu har jag läst den! Du hade rätt, det tog inte lång tid. Håller med om allt du skrev i din recension. Knappast stor litteratur, men väldigt underhållande.

Martina sa...

Jag håller på med tvåan just nu men är inte helt imponerad än, det kan vara just miljön i Beneath the Dark Ice som gjorde det för min del. Men jag ska vänta med ett definitivt uttalande tills den är utläst.