23 september 2008

Veckans lästrio 12

Nu när jag ändå är här och skriver kan jag ju passa på att, long overdue, göra veckans lästrio... Ämnet är: vilka tre böcker har på något sätt förändrat ditt liv?

Mja, jag kan väl inte säga att någon bok varit särskilt livsomvälvande för mig, men om jag tolkar det som vilka böcker har förändrat inriktningen på ditt läsande liv? så blir det följande:
  • David Eddings - Sagan om Belgarion (och de andra Sagan om...). Fick mig att börja läsa fantasy på allvar (i 12-årsåldern); jag hade testat Tolkien redan innan men inte orkat mig igenom de första femtio sidorna ens. Efter Eddings blev det Tolkien (hela Härskarringen den här gången...), Kerr, Feist och många andra.
  • Stephen King - Det. Lida eller kanske Carrie var det första av King jag läste, men Det var överlägset bäst (tillsammans med bl.a. Pestens tid) och under ganska många år - högstadiet och gymnasiet - läste jag nästan uteslutande skräck och fantasy.
  • Och återigen tjatar jag om... ni kanske kan gissa? Microslavar av Douglas Coupland. Förstås. En icke-deckare och icke-eskapistisk bok jag läste under en period då jag annars bara läste deckare och eskapism. Microslavar är en sån där bok som kan tillhandahålla ett lämpligt citat för varje händelse.

3 kommentarer:

Country Girl sa...

Förlåt mig för att jag skriver något som inte alls relaterar till ditt inlägg, men jag måste bara säga hur otroligt vacker din blogg är med den nya bilden! Hjärtat hoppade till när jag klickade in mig här! Tack!

Peter Ljungkvist sa...

Jaaa, både Eddings och King...Prima val som jag också skull ha tagit...=)

Martina sa...

Ylva: tack, vad kul att du tycker det!