Den här boken hör inte till genren "verkliga historiska personer i fiktiva litterära verk (oftast deckare)", utan tillhör istället den inte lika smala genren "fiktiva litterära gestalter i nyskrivna pastisch-artade verk (oftast deckare)". Sherlock Holmes är en vanlig huvudperson i denna genre, så även i The Monster of St. Marylebone.
Boken börjar med en tidningsartikel från modern tid (1999, året då boken skrevs) som förklarar att man vid rivningen av ett gammalt hus funnit en plåtask med manuskript, skrivna av doktor Watson. Enligt dessa manuskript var Arthur Conan Doyle endast Watsons redaktör och utgivare, och detta verkar vara allmänt vedertagen sanning enligt tidningsartikeln. I lådan finner man också ett brev, där Watson förklarar att detta är fall som inte kunde publiceras vid den tid då det begav sig på grund av det ena eller andra skälet - The Monster of St. Marylebone är alltså ett okänt Sherlock Holmes-fall!
Denna okända berättelse utspelar sig, naturligtvis, i London, år 1889. London är fortfarande chockat av Jack the Rippers härjningar, men ändå tröstat av det faktum att Jack bara gav sig på prostituerade (ingen anledning till oro för stadens mer välbärgade damer, alltså).
Men ganska snart får även de respektabla människorna i London anledning att frukta - på kort tid mördas flera välkända handelsmän. Morden är bestialiska och verkar nästan rituella; mördaren dödar sina offer med ett hugg i hjärtat, hugger dem i ögonen och skär en triangel med spetsen neråt på deras bröstkorg. Scotland Yard står handfallna, och naturligtvis kallas Sherlock Holmes in. Detta är upptakten till ett av de farligaste fallen Holmes och Watson någonsin har utrett.
Precis som i Laurie R. Kings böcker om Sherlock Holmes och Mary Russell framställs Holmes här mycket mänskligare än i Arthur Conan Doyles berättelser. I The Monster of St. Marylebone är Holmes rädd för döden (mycket förståeligt, eftersom han torteras nästan till döds i början av boken), uppfylld av hämndbegär och rentav förälskad i en enastående kvinna och sjuksköterska som tar hand om honom under hans konvalecens.
Denna kvinna, Abigail Masterson, är en rationell, frigjord kvinnosakskvinna som kräver att Watson och Holmes behandlar henne som en jämlike. Vid flera tillfällen blir hon förbannad på någon av dem för att de envisas med att betrakta henne som ett våp, någon som ska beskyddas till varje pris. Abigail Masterson är minst av allt ett våp. Hon är en stark kvinna som kan ta hand om sig själv, en utmärkt skytt och lika intelligent som Holmes. Dessutom har hon en psykologisk insikt, på grund av sitt arbete som sjuksköterska på bland annat Bedlam, som blir mycket värdefull när fallet ska lösas.
Jag gillar nästan alltid såna här böcker, särskilt när de utvecklar de olika rollfigurerna på ett trovärdigt sätt, vilket jag tycker att Worcester har lyckats med. Visserligen är den här boken mer actionbetonad än Doyles böcker, men det funkar så länge man ställer upp på att Holmes är väldigt hands-on i sitt detektivarbete - vilket han ju faktiskt är även enligt Doyle. Den känns också oroväckande modern från tid till annan, men det brukar ju vara svårt för moderna författare att helt få till det i historiska romaner. Till exempel har Mary Gibbons - vem det är får ni läsa boken för att ta reda på - håret utsläppt. En 57-årig (övre) medelklasskvinna i England år 1889? Skulle inte tro det. Men det är ju en petitess i sammanhanget.
Intressant är iallafall det som Worcester tar upp om den stora svälten (The Great Famine) på Irland under 1800-talet. Det är en sån där sak som man känner till har hänt, men inte kan några särskilda detaljer om - förutom att väldigt många irländare utvandrade till Amerika efter den. Hur mycket skuld Storbritannien hade i irländarnas lidande under svälten och de irländska nationalistiska rörelserna, t.ex. the Irish Republican Brotherhood, som uppkom i dess kölvatten är sånt som man (jag) inte alls har koll på.
Hur som helst, den som gillar Laurie R. Kings Sherlock Holmes-deckare gillar nog även den här. Det ska vara första boken i en serie, enligt omslaget, men jag har bara hittat en annan titel i samma serie: The Jewel of Covenant Garden (2000) som verkar vara nästan omöjlig att få tag i. Den finns inte på "mitt" bibliotek, Adlibris eller något annat ställe där jag brukar köpa böcker. På amerikanska Amazon finns den, men då går frakten på över hundralappen, och den finns också på franska och tyska Amazon. Franska Amazon är billigast, så det blir väl där jag får köpa den - om det inte är nån som har The Jewel of Covenant Garden i sina gömmor och vill bli av med den? Hör av er isåfall!
Veckans kulturfråga v.4 2025
3 timmar sedan
2 kommentarer:
Åh, vad sugen jag blev på att läsa den! Jag är en sucker för Holmespastischer (och den äkta varan förstås) och tycker Laurie R King är alldeles utmärkt, så det här är garanterat min kopp te. Tack för tipset!
Varsågod! =)
Skicka en kommentar