5 januari 2009

Nobelpristagarutmaning

Nu har jag även hoppat på Theresans nobelpristagarutmaning, i vilken vi ska läsa fem något nyare nobelpristagare (förra året lästes äldre pristagare som Steinbeck och Lagerlöf):

1. Doris Lessing- Läses januari till mars
2. V.S Naipaul - Läses mars till maj
3. Elfriede Jelinek - Läses maj till augusti
4. Toni Morrison - Läses augusti till oktober
5. Imre Kertész - Läses oktober till december

I denna utmaning får man läsa vilken bok som helst av de utvalda författarna, och av Doris Lessing kommer jag att läsa Gräset sjunger, eftersom jag fick den i ett pocket & prassel-paket i höstas. Jag har läst The Fifth Child sen tidigare (när jag läste engelska på universitetet) och den var bra, så jag hoppas på att Gräset sjunger också är det.

De andra fyra har jag inte läst något av, men jag bävar lite för Jelinek - jag har bläddrat lite i nån av hennes böcker och blev inte särskilt frestad (bland annat på språkmässiga grunder, men också på grund av layout och annat som förlaget ställt till med). Är det nån som har tips på en bra introduktion till Jelinek? Eller för den delen till de andra författarna?

6 kommentarer:

svartanova sa...

Ja, jag som verkligen är en "nybörjarläsare" och också har hoppat på utmaningen har redan läst Kertész - Mannen utan öde. En helt fantastisk bok! Den skulle jag verkligen se fram emot att läsa igen.
Av Morrison tänker jag nog läsa Beloved/Älskade, den har jag hört massor av gott om. Jelinek är jag också lite tveksam inför. Men jag har tänkt läsa en novellsamling av Lessing, Vanan att älska.

Martina sa...

Ja, det blir nog "Mannen utan öde" och "Beloved" för mig med...

Marianne sa...

Jag har läst en Jelinek, Die Ausgesperrten, som på svenska heter De utestängda. Minns inte så mycket av den, men den handlar om ett ungdomsgäng med mer eller mindre eländiga hemförhållanden. Gänget blir mer och mer brottsligt, och deras ledare är samtidigt den som är mest misslyckad.
Inte svårläst, i alla fall.

Martina sa...

Oj, det lät som en upplyftande bok... men det känns som att Jelinek är en ganska deprimerande författare.

Anna sa...

Men vänta nu lite grann. "Äldre pristagare som Strindberg och Lagerlöf"? När fick Strindberg Nobelpriset?

Martina sa...

Ah, ja, du har alldeles rätt - Strindberg har inte fått nobelpriset. Det var jag som var virrig och slog ihop förra årets nobelpristagarutmaning med klassikerutmaningen... My bad.