14 januari 2009

Ann-Christin Gramming - Köp inte den här boken! Mitt år med köpstopp

Det är nog många som har hört talas om Ann-Christin Gramming och hennes köpstoppsprojekt - under ett helt år, 2007, köpte hon ingenting som inte var direkt nödvändigt (mat, mediciner och förbrukningsvaror så som toapapper, frimärken etc. undantagna) och dessutom bloggade hon om det under tiden.

Hennes blogg från 2007 blev så småningom en bok: Köp inte den här boken! Mitt år med köpstopp. Jag kan meddela att det har jag inte gjort heller - köpt den alltså - utan jag lånade den på biblioteket istället. ;)

Nu har jag inte följt Köpstoppsbloggen ända från början, så jag kan väl inte uttala mig tvärsäkert om det, men det verkar som att boken är en ganska exakt återgivning av bloggen (med tillägg av för- och efterord av Gramming). Den är skriven i dagboksform och Gramming lägger även till kommentarer, både positiva och negativa, som hon fått på bloggen, och hon redogör för köpstoppet utan inskränkningar - för det fanns tillfällen då hon fuskade, inte orkade eller tog medvetna beslut om att bryta det tillfälligt. Nyckelordet här är tillfälligt. Med några undantag höll hon nämligen ut hela året - och om man läser hennes blogg nu märker man att hon fortfarande inte fått tillbaks lusten för att shoppa.

Gramming har man och barn, och resten av familjen gjorde inget löfte om köpstopp. Det medförde att de t.ex. hade kvar prenumerationer på dagstidningar, och Grammings man bjöd henne ibland på middag eller fika på stan. (Jo, även utemat räknades in i köpstoppet! Det måste ha varit riktigt tufft.) En sak som hon också räknade in i "nödvändigheter" var alkohol från Systembolaget, något som tydligen upprörde flera bloggläsare och även mig till viss del, eftersom jag inte kan förstå hur alkohol nånsin kan vara nödvändigt...

Hur som helst, vill ni veta i detalj hur Ann-Christin och hennes familj klarade av hennes årslånga köpstopp så får ni läsa boken. Den är faktiskt väl värd det, dels för alla faktaspäckade blogginlägg som hon skrev angående frivillig enkelhet, miljön och annat och dels för inspirationen den ger - när jag läste boken så kände jag bara för att hoppa upp ur soffan och sätta igång med att feng shui:a bort en massa onödiga prylar från hemmet. Här ska rensas och återvinnas!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hörde en intervju med författaren på radio för en tid sedan, och efter det som har jag kollat igenom (lite sporadiskt) i hennes blogg. Jag reagerade precis som du först med alkoholen osv, men sedan tänkte jag efter.. hmm, ja, ma kan ju tycka att alkohol inte direkt är nödvändigt, men allla kan ju inte göra alt - men alla kan göra ngt. Och hur som så är jag enig med dig om att det ju är beundansvärt, och att hon inte fått tillbaka suget efter shopping nu efteråt riktigt heller visar ju ändå på ngt mkt positivt.

Själv har jag köpstopp fram till sommaren har jag tänkt. Kör en liten light-verson, och kör alltså inte året ut :)
Dock så har jag en grej som jag har fått "köpa". Jag har planer på att anmäla mig till en kurs, distanskurs, där jag blir certifierad inredare.

http://www.inredningsskolan.se/inredningsskolan.htm

Det kostar ju lite, men jag låter det vara undantaget, vardagsshoppingen och allt det "onödiga" ska bort :)

Martina sa...

Nä, det är sant, alla kan inte göra allt - och som hon själv skrev så hade ju kvinnan i den amerikanska boken som hon inspirerades av två hus och tre bilar, eller nånting åt det hållet... och det kan ju tyckas lite mer överdrivet än en flaska vin till middagen. Det är mest mina personliga åsikter om alkohol som spökar här. ;)

Jag tycker inte att en kurs riktigt kan ingå i ett köpstopp, det är ju ingen pryl du köper utan en utbildning som du kommer ha nytta av i framtiden. Så den behöver du inte ha dåligt samvete för enligt mig! =)

Anonym sa...

Läs gärna hur den här boken inspirerade oss på

goraskillnad.blogg.se