Årets första bok blev en exposé över den kinesiska sten- och smyckesindustrin; miljöfarlig, korrumperad och i många fall dödlig.
I Sjukt billigt har tre svenska journalister wallraffat sig in i Kinas exportindustri för smyckesstenar och byggsten (två olika branscher, men båda med samma yrkessjukdom - stendammslunga eller silikos). Huitfeldt, Johnson och Wong förklädde sig till smyckesimportföretaget WJH och kunde därför besöka kinesiska smyckesmässor, leverantörer och även några fabriker.
Kina har kommit fram stort som exportör av varor till västvärlden; lönerna är låga, arbetskraften nästan outsinlig. Men inte outslitlig, mängder av sten- och smyckesarbetare drabbas varje år av silikos, en dödlig och irreversibel lungsjukdom som sakta men säkert kväver sitt offer till döds. IO Sverige är silikos nästan utrotat (med hjälp av sträng lagstiftning, noggranna säkerhetsföreskrifter och regelbundna läkarkontroller), men i Kina finns ingen arbetssäkerhet. Jo, enligt lagen - men lagen följs i pricip aldrig. Kinas arbetare jobbar under de villkor som svenska arbetare hade under 1800-talet. Och västvärldens krav på pressade priser sänker lönerna och ökar produktionstakten, med sjukdomar och extrem fattigdom som följd.
Blandat med kapitlena om den kinesiska industrin (de tre författarna har skrivit några kapitel var) finns skildringar av svensk stenarbetarhistoria och även situationen i Sverige idag, där vi kräver billiga smycken och billig granit till köksbänkarna eller gatstenarna. Billig sten = kinesisk sten, kinesisk sten = miljöfarlig tillverkning och dåligt eller icke-existerande arbetsskydd för de kinesiska arbetarna. Den svenska graniten kan kosta upp till fem gånger så mycket, på grund av lönekostnader och säkerhetsföreskrifter.
Sjukt billigt ställer även svenska företag och kommuner mot väggen och frågar dem varför de köper in kinesisk sten till smycken eller byggen. I många fall, speciellt inom den privata sektorn (den landsomfattande smyckeskedjan Glitter är en av de som mörkar mest), slingrar man sig och säger att man inte haft en aaaning om situationen i Kina - trots att den internationella smyckesbranschen uppmärksammat detta för flera år sedan - och att just deras leverantörer hur som helst är miljövänliga och schyssta mot arbetarna.
Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst, men det verkar onödigt - ni får läsa boken istället. Gör det! Det här är ett väldigt intressant ämne och jag har redan lovat mig själv att se upp med vilka smycken jag köper (granit däremot tror jag inte att jag komer att köpa inom en överskådlig framtid - det finns liksom ingen mening med det när man bor i hyresrätt), men jag tycker att Sjukt billigt är lite för tunn, den skrapar bara på ytan.
Jag förstår i och för sig att det skulle vara ett enormt projekt att skriva en bok som grundligt undersökte den kinesiska stenindustrin (och jag misstänker att stenindustrin inte är den enda som sköts på det här sättet...), och det är ändå bra gjort med tanke på att detta ursprungligen endast var ett radioreportage i Kaliber i P1, som sändes 2006. Reportaget nominerades till Stora Journalistpriset och startade en omfattande debatt om etisk import och upphandling, som verkligen kan behövas - det är dags för västvärlden att förstå att det inte går att dumpa skiten i fattiga länder, dvs. låta dem stå för den miljö- och hälsofarliga produktionen och själv skörda frukterna. Situationen blir till slut lika illa som den i Ghana.
Nej, vi i väst måste faktiskt skärpa till oss och gå i spetsen för en miljövänlig och ekonomisk revolution, sänka vår levnadsstandard för miljöns skull och för att de fattiga länderna kan få det bättre än de har det nu. Slit- och slängmentaliteten och "pengar framför allt" håller inte längre.
Isak Danielson på Göteborgs konserthus
9 timmar sedan
2 kommentarer:
Den här boken verkar både bra och hemsk, tack för tipset! Jag har precis läst Gomorrah, som också berör Kina och dess relation till väst. Jag har tänkt på den särskilt i samband med billiga kläder rätt länge. Ialla fall här i Storbritannien är vissa kläder sjukt billiga. Vem betalar och hur, undrar man.
Roberto Savianos "Gomorrah"? Jag hade faktiskt inte funderat på att läsa den, men det kanske jag ska göra ändå.
Skicka en kommentar