9 april 2012

Greig Beck - Dark Rising

Dark Rising är den andra boken om supersoldaten Alex Hunter. (Min recension av första boken finns här.) I denna bok befinner sig Hunter i mellanöstern för att avvärja hotet om Jordens omedelbara undergång - ja, jag vet, men så brukar det vara i den här typen av böcker.

Anywho. Den djupt religiöse iranske presidenten har beordrat forskning inom området skapa-svarta-hål (helt vanvettigt, men there you have it) eftersom han tror att man på detta sätt kan komma närmare Allah. Problemet är förstås att ett svart hål kan äta upp allt i sin väg, inklusive Jorden. Alltså sänds Alex Hunter in, tillsammans med ett nytt team av HAWKS, en Mossad-agent (en ung och mycket vacker kvinna, självklart) och en israelisk geek-boy vetenskapsman. Deras uppdrag är att hitta den superhemliga anläggningen och stänga ner domedagsvapnet - och, eftersom den amerikanska militären är som den är, om möjligt ta med sig denna livsfarliga teknologi hem till USA. Strålande idé, verkligen.

Ett antal "Judgement events" som den iranske presidenten kallar dem har redan utförts. Detta betyder att frivilliga religiösa galningar fått stå i närheten av det minimerade svarta hål som öppnats och därigenom sugas iväg till... tja, nån annanstans. Med rätt så vidriga påföljder, förstås. Vissa har kommit tillbaks... men inte i samma skick som när de försvann. Och en varelse från ett annat universum har brutalt ryckts från sin hem och hamnat i den iranska öknen; en blodtörstig varelse som inte ens supersoldaten Alex Hunter kan besegra.

Ja, jag raljerar. Det är svårt att inte göra det när en bok är så over the top. Alla klichéer prickas in längs vägen (är det nån som vill satsa pengar på hur det går för Alex Hunter och den vackra Mossad-agenten?) och de onda är onda, de goda är goda och det utomjordiska monstret är så vedervärdigt att det går inte att med ord beskriva. Ni förstår ju.

Nå ja, relativt underhållande är det ändå, men de tröga partierna är fler än i Beneath the Dark Ice. Det tog mig betydligt längre tid att läsa Dark Rising, mycket pga att storyn inte var så väldigt fängslande. Nu var väl inte Beneath the Dark Ice stor litteratur heller, men Dark Rising var ändå lite av en besvikelse måste jag säga.

Inga kommentarer: