9 augusti 2010

Ingelin Angerborn - Sorgfjäril

Sorgfjäril är en ungdomsbok som handlar om Alice, 12 år. Hon och hennes mamma och lillebror samt styvpappan Peter har precis flyttat till ett stort gammal kråkslott på landet, och Alice är inte glad för flytten - särskilt inte för det faktum att hon måste lämna inte bara sin kompis Sofia utan även Leo. Leo som är både bästis och pojkvän och helt enkelt hör ihop med Alice, fastän mamma inte gillar honom och tycker att Alice är alldeles för liten för att tänka på killar.

Det visar sig att huset de flyttat till kallas för Spanska slottet, eftersom mannen som byggde det var gift med en spanjorska. Alice märker också snart att det är något konstigt med det - telefonerna slutar fungera titt som tätt, internet slutar fungera - det är det värsta av allt, hur ska hon då kunna chatta med Leo på kvällarna? - och lillebror Emanuel, som inte är som andra barn, pratar om spöken. Eller pöken, som han kallar dem. =) Dessutom dyker det upp en konstig fjäril hela tiden. Alice har aldrig sett en sån förut.

Det här är en riktigt spännande bok, som dessutom är väldigt välskriven. Alice är en trovärdig tolvåring, som tolvåringar är idag (inte som tolvåringar var när jag var tolv år, men det har ju ändrats ganska mycket), och jag gillar samspelet mellan familjemedlemmarna, det känns äkta. De äter tacos och skojar tillsammans, Alice får sin hett efterlängtade tv på rummet som plåster på såren för att de flyttat och hon leker med den femårige Emanuel som bara en tolvårig storasyster kan göra (vänta bara tills hon är 14-15...).

Jag gillar absolut, och det här är definitivt nåt jag skulle rekommendera till alla 10-till-13-åringar eller så. Ja, och till alla barnbibliotekarier som läser högar av barn- och ungdomsböcker till sina bokprat. =)

Inga kommentarer: