28 februari 2011

Day 26 – A book that changed your opinion about something

Det var kanske inte så att jag direkt ändrade åsikt när jag läste Eric Schlossers Snabbmatslandet, snarare förstärktes min åsikt att köttindustrin är ond, storföretag är onda och McDonald´s är - ja, gissa vad: onda. Vilda hästar kan inte släpa in mig på McDonald´s i min hemstad, däremot har jag faktiskt ätit på sagda ställe i Stockholm. Jag äter fortfarande kött också, trots att flera av mina kollegor är övertygade om att jag är vegetarian (jag "ser ut som en vegetarian", tydligen).

27 februari 2011

Day 25 – A character who you can relate to the most

Jag tänker inte riktigt så, dvs. jag leter inte efter karaktärer i böcker som liknar mig eller som jag ska känna nån sorts samhörighet med. Det närmsta jag kan komma är i princip alla i Microslavar (antagligen en av anledningarna till varför jag gillar den boken så mycket), för det är hela min bekantskapskrets. Jag känner en Bug, en Michael (flera, faktiskt), en Karla, en Dan osv. Själv är jag nog en blandning av Karla och Susan.

26 februari 2011

Day 24 – A book that you wish more people would’ve read

Um... jag vet faktiskt inte. Det är ju liksom ingen mening med att önska att alla skulle läsa mina favoritböcker - för alla kanske inte gillar dem, och då vore det ju slöseri med tid - och jag kan inte komma på nån sån där universiell bok som alla verkligen MÅSTE läsa.

Däremot kan jag komma på en bok som jag önskar att färre läste - eller åtminstone att färre tog den för absolut sanning. Bibeln.

Mja, en annan gång kanske

Nu har jag hållit på och tragglat med So Cold the River i... en månad? Ja, länge iallafall. Nu får den åka tillbaks till biblioteket. Den är inte dålig (fast den är förstås en total rip-off av nästan vad som helst av Stephen King), men jag kan bara inte uppamma tillräckligt med intresse för att läsa klart den. Det får bli nån annan gång.

25 februari 2011

Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t

Tja, det är ju bara att kolla på min SUB längre ner till höger...

Den äldsta olästa boken i min bokhylla fyller 11 år i mars. Det är Alex Garlands The Beach, som har den lilla nackdelen att den är på orginalspråk och när jag fick den (i 18-årspresent faktiskt) gillade jag inte att läsa på engelska. Nu när jag gärna läser på engelska borde jag ta tag i den. Nån gång.

24 februari 2011

Day 22 – Favourite book you own

Microslavar. The Passage. Sagan om Ringen. Liftarens guide till galaxen. Benrangel. Det. Goda omen. The Terror. Perdido Street Station. Och så vidare, och så vidare. Jag försöker alltid köpa de böcker jag verkligen gillar.

23 februari 2011

Day 21 – Favorite book from your childhood

Jag älskade Eva Ibbotsons böcker när jag var liten (jag älskar dem i och för sig fortfarande) och min absoluta favorit var, och är, Den stora spökräddningen/The Great Ghost Rescue. Jag har läst den flera gånger på svenska och lyssnat på den på engelska - inläst av Prunella Scales, ingen mindre än Sybil Fawlty i Fawlty Towers! Hon har en perfekt röst för att läsa in barnböcker.

22 februari 2011

Film baserad på bok

Jag har inte läst boken (men överväger starkt att göra det), men filmen är alldeles fantastisk: True Grit, som jag såg idag på bio. Gå genast och se den om ni inte gjort det än!

Day 20 – Favorite romance book

Jag är ingen romantiker och gillar nästan aldrig romantiska böcker (oftast blir det för mycket skämskudde över det hela). Men en av de få romantiska böcker jag läst och faktiskt tycker om är Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger. Jag lyckades till och med lura Vixxtoria att läsa den men hon förstod verkligen inte grejen med den. ;)

21 februari 2011

Day 19 – Favorite book turned into a movie

Många bra böcker blir film. En del blir bra filmer, andra blir dåliga filmer, och åter andra direkt usla filmer. Den andra kategorin överväger helt klart, den tredje är tack och lov inte så vanlig, men tyvärr så är det alldeles för få filmer som hamnar i den första kategorin. (Däremot brukar dåliga böcker ofta bli bra filmer. Konstigt det där.)

Iallafall - jag är smått besatt av Sagan om Ringen-trilogin, och med tanke på hur många gånger jag sett den* så har jag egentligen inget annat val än att utnämna alla tre filmerna till mina favoritfilmatiseringar av några av mina favoritböcker.

Ska jag däremot nämnaen favoritbok som blivit en film, bra eller dålig, så ligger Liftarens guide till galaxen bra till - boken har jag läst... tja, många gånger, men filmen är tyvärr blaha, blaha. Alldeles för slätstruken för att göra Douglas Adams rättvisa.

*Tillräckligt många gånger för att kunna citera alldeles för mycket ur alla tre filmerna, med exakt rätt tonfall etc. Jag kommer på mig själv med att rätta folk som citerar fel ganska ofta...

20 februari 2011

Day 18 – A book that disappointed you

Scott Smiths Ruinerna har jag på min Nej!-lista för det var verkligen en besvikelse. Upplägget lät bra; ett gäng kompisar som försvinner i en  mexikansk djungel och dör av en efter en - ett ganska typiskt skräckscenario men inte desto mindre intressant.

Tyvärr var det en medelmåttigt skriven bok där stämningen förstördes totalt när "monstret" presenterades. Det kan ju vara så att den funkar bättre som film (för den blev naturligtvis filmad nästan omedelbart), men i bokform var det på sin höjd passabel kvällsunderhållning, inte mer.

19 februari 2011

Day 17 – Favorite quote from your favorite book

Jag vill inte förlora dig. Jag kan inte föreställa mig att jag någonsin
mer skulle känna så här starkt för något eller någon.
Detta var oväntat, min själs
koppling till dig.

Du stal min ensamhet. Ingen vet att jag önskade att du, en tjuv, skulle
komma in i mitt hus av självständighet, att jag hade låst dörrarna men
att mina fönster stod öppna, i hopp om men utan att tro att
du
skulle komma in.

Douglas Coupland, Microslavar.

18 februari 2011

Day 16 – Favorite female character

Här var det lite svårare. Det finns många bra kvinnliga karaktärer men också många horribla, som till exempel den 16-åriga Ce´Nedra i Sagan om Belgarion. En av mina favoriter är förstås Harriet Vane... så för att vara rättvis mot Dorothy Sayers (eller nåt) så säger jag Harriet Vane. Hon är ju faktiskt väldigt kick-ass.

(Eller vänta - mormor Vädervax! Hon är väldigt kick-ass.)

17 februari 2011

Day 15 – Favorite male character

Vilken fråga! Lord Peter Wimsey förstås, vem annars? Det är mannen jag skulle gifta mig med om han fanns på riktigt.

Notera att det här är den enda frågan hittills där jag inte tvekat på svaret. ;)

(Fast Dan i Microslavar kommer på en hedervärd andraplats.)

16 februari 2011

Day 14 – Favorite book of your favorite writer

Svårt att säga, faktiskt. Alla Miévilles böcker är bra (ja, av de jag läst alltså - har faktiskt inte läst alla), men på olika sätt. Men den första bok jag läste var Perdido Street Station och efter den var jag såld, så den får det bli.

Fast, Kraken... och Un Lun Dun... och...

15 februari 2011

Day 13 – Your favorite writer

Det är svårt att definitivt säga vem som är ens favoritförfattare. Jag har haft många genom åren: Terry Pratchett förstås och Stephen King, som fortfarande har åtminstone ett hedersomnämnande för lång och trogen tjänst... De där gamla deckardrottningarna ligger också högt på listan - Agatha Christie, Dorothy Sayers och Maria Lang. Men eftersom i princip bara en författare kan få mig att hoppa jämfota av förtjusning när han släpper en ny bok så är det självklara svaret förstås China Miéville. Vem annars? ;)

14 februari 2011

Day 12 – A book you used to love but don’t anymore

Hm... det finns många böcker jag älskade som barn men som inte är lika bra nu när jag prövat läsa om dem. Ett exempel är serien om Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström. Jag läste den massor av gånger när jag var liten - några böcker oftare än andra eftersom mormor ägde en del medan jag var tvungen att låna de andra på biblioteket - men när jag prövade att läsa om dem för några år sedan så kom jag bara till bok... fyra, kanske? innan jag lessnade. De är inte alls lika bra nu; Gulla är för lillgammal och präktig, patron och hans anhang med tant Emily i spetsen är för nedlåtande, osv. De sociala orättvisorna är himmelsskriande och Gulla, trots att hon så småningom blir en adelsfröken, har absolut ingenting att säga till om i sitt eget liv. Sånt där tänkte jag inte på när jag var liten men nu blir jag helt tokig på det.

13 februari 2011

Day 11 – A book you hated

Det finns nog många böcker jag hatar. Om jag kommer ihåg dem är en annan femma - för det mesta är jag ju ganska bra på att sluta läsa så fort jag lessnar, vilket oftast sker om någon av karaktärerna (särskilt huvudpersonen) beter sig som en idiot, eller om en våldtäkt är central för berättelsen, eller för den delen om det förekommer en våldtäkt överhuvudtaget. Just detta är på grund av att det är ett så billigt knep av en författare och det bidrar enligt min åsikt till att våldtäkter är så pass "accepterade" som de är (ni förstår vad jag menar hoppas jag - jag säger inte att våldtäkt är accepterat, men det är ändå i princip det enda brott där offret måste stå till svars för förövarens agerande). I mina ögon ger litterära och filmiska våldtäkter som ett medel för att trycka ner kvinnor ett sorts "frikort" till att använda denna metod för att hålla kvinnor "på plats" även IRL. Jag menar alltså att i de flesta berättelser - i böcker eller på film - skulle författaren aldrig komma på tanken att en man skulle våldtas. Det är nästan uteslutande ett sätt för män att dominera kvinnor (för om nån tror att våldtäkter handlar om sex så är denne någon helt ute och cyklar).

Ahem! Nog rantat - tillbaks till ämnet. En bok jag hatar var det ja... Jo, en som jag faktiskt avslutade trots att den var totalt vidrig var Carina Rydbergs Den som vässar vargars tänder. Usch och fy. Jag förstår inte hur jag lyckades ta mig igenom den eller för den delen varför jag ö .h. t. valde att läsa klart den. Jag kände mig mest smutsig efteråt.

12 februari 2011

Day 10 – Favorite classic book

Det här med klassiker är ju alltid svårt - vad som räknas som klassiker och så vidare. Men jag är ju rätt förtjust i Jane Austen, och av Jane Austens böcker är det Övertalning jag gillar mest. Eller kanske mest filmversionen av densamma (med Amanda Root och Ciarán Hinds)...

Stolthet och fördom, som brukar vara de flestas favorit, är jag däremot inte så förtjust i i bokform. Jag tycker att Jennifer Ehle gör en mycket bättre Elizabeth Bennet än hon porträtteras i boken. 

11 februari 2011

Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving

Jag beslutade mig för att välja Sofi Oksanens Stalins kossor när turen kom till Östeuropa i Lyrans Jorden Runt-resa, för det kändes som det minst onda alternativet. Det var med stor motvilja jag började läsa; jag var helt övertygad om att jag inte skulle gilla den (men jag tänkte som så att jag behöver ju inte läsa ut den om den inte är bra).

Men tji fick jag! Stalins kossor visade sig vara en av de bästa böcker jag läste förra året och Oksanen är numera en ny favoritförfattare. Nån dag ska jag ta itu med Baby Jane som jag köpte för ett tag sen... iallafall innan hon kommer ut med nåt nytt.

10 februari 2011

Day 08 – Most overrated book

Oj. Här kan jag nämna många böcker - och vissa har jag inte ens läst. ;)

Where to start? Twilight-serien, till exempel. Jag har inte läst böckerna, men jag har läst jag vet inte hur många blogginlägg och lyriska recensioner av dem (och ganska många inte så lyriska recensioner också) och kan för mitt liv inte begripa hur en så banal historia - som uppenbarligen inte ens är särskilt välskriven, om jag dömer efter de utdrag jag läst på diverse bloggar - kan få i övrigt vettiga människor att börja yla om tonårsvampyrer som glittrar i solen (vampires don´t fucking sparkle!) och våpiga brudar som trånar efter sagda tonårsvampyrer.

En annan serie som jag helt har tappat lusten att läsa - den eventuella lilla gnistan av lust jag kunde ha haft från början med tanke på vad jag vanligtvis tycker om moderna svenska deckare - är förstås Millennium-serien. Den har blivit så hypad att man i princip betraktas som spetälsk om man INTE läst den. Jag förstår inte grejen.

Och, förstås, författaren som många älskar att hata: Paulo Coelho. En gång i tiden började jag på en av hans böcker (den fanns att provläsa nånstans på nätet så jag tänkte att jag kunde ge den en chans) men efter några sidor gav jag upp i fullständig förtvivlan över hur otroligt usel den var. Pilgrimsresan tror jag det var, förresten. Nån sorts kvasifilosofisk smörja på ett överdrivet svulstigt språk, nej usch.

Jo, och som sista exempel (vadå EN överskattad bok? hur ska man kunna välja?) Dave Pelzers Pojken som kallades Det. Eländeslitteratur av värsta slag, även om litteratur är ett alldeles för fint ord för dravlet som Pelzer producerat (med en spökskrivares hjälp, om jag inte minns fel. Då är väl det minsta man kan begära iallafall att boken ska vara läslig). Jag blir alltid lite misstänksam mot de som anser att detta är den bästa bok de har läst - det är de lässvaga tonårstjejernas motsvarighet till de likaledes lässvaga killarnas hyllande av Guillous Ondskan. Om nån bara har läst en enda bok i sitt liv så är det alltid Ondskan, och de tyckte alltid att den var så fantastiskt bra. Det känns egentligen inte som nåt bra betyg, för om man aldrig läst nån annan bok så vad ska man jämföra med?

9 februari 2011

Day 07 – Most underrated book

Mja, jag vet inte riktigt. Det är nog ingen bok jag känner som är sådär riktigt underskattad (fast jag försöker förstås propagera för storheten i Microslavar så fort jag får en chans) men en författare som är sjukt underskattad i Sverige är min favorit China Miéville. Han finns inte översatt till svenska, hans böcker är svåra att få tag i på biblioteken och till och med många litteraturintresserade människor har aldrig hört talas om honom - fast jag lastar ingen för det, new weird är en ganska smal genre och det finns många genreförfattare som jag inte hört talas om heller.

Men det hade varit roligt om ett svenskt förlag fick upp ögonen för Miéville och översatte några av hans böcker. Un Lun Dun kan jag tänka mig är svåröversatt, men Perdido Street Station och de andra böckerna som utspelar sig i Bas-Lag borde inte vara några problem. Inte The City & the city eller Kraken heller.

8 februari 2011

Day 06 – A book that makes you sad

Vagt ledsen kan jag bli av många böcker, "feeling blue" lite sådär. Väldigt få böcker får mig att gråta men en av de minnesvärda är Audrey Niffeneggers Tidsresenärens hustru som jag hade lånat på biblioteket men beställde - i hardcover! - från Adlibris i samma sekund som jag läst ut den (som tur var så fanns den med på det årets bokrea så jag tror att jag betalade hela 49:- för den).

Cormac McCarthys Vägen var ju också en sån där bok som kändes i hjärtat, men man ska nog vara en sten för att inte bli berörd av den.

7 februari 2011

Loot från Stockholmsresan

Jag koncentrerade mig på det viktigaste i Stockholm: choklad och böcker. Och Jelly Beans.

Vi besökte The English Bookshop och SF-bokhandeln. Jag hittade en del intressant på The English Bookshop, men handlade bara på SF-bokhandeln: Pastworld av Ian Beck, Space Captain Smith av Toby Frost och Polar Quest av Tom Grace. (Ni kommer ihåg det där om min sjukliga besatthet av arktiskt klimat? Just det.)

Dessutom Jelly Beans från The English Shop och ekologisk, vegansk choklad från Goodstore. Allt en boknörd behöver. (Förutom te. Jag köpte faktiskt inget te, konstigt nog. Varför gjorde jag inte det?)

Day 05 – A book that makes you happy

Det beror lite på vad man menar med "happy". Det kan ju vara en bok som gör att man skrattar, eller en bok man blir allmänt glad och peppad av, eller en mysig feel good-bok... Eller en bok som är så bra att man blir glad för att man läste den, oavsett vad den handlar om. Douglas Couplands Microslavar brukar vara mitt standardsvar på den ultimata feel good-boken; jag älskar den liksom hemtrevliga känslan i den. Microslavar är ju skriven i dagboksform av Dan, en nördig 26-årig kille som jobbar på Microsoft i mitten av 90-talet och delar hus med ett gäng andra lika nördiga människor som också jobbar på Microsoft. Eftersom det är en dagbok så handlar den om Dans liv som mest består av jobb och umgänge med de andra i "nördhuset" - inte särskilt mycket spänning men massor av känsla, uttryckt på Dans lite klumpiga nördspråk. Åh, det är så fint.

En bok som får en att fnissa förtjust är China Miévilles Un Lun Dun - jag skulle verkligen vilja veta hur det ser ut i hans hjärna egentligen. Han är fantastisk på ordlekar (ungefär som Terry Pratchett) och i Un Lun Dun - eller UnLondon - finns det unbrellas och binjas (soptunne-ninjor, förstås) och en liten tom mjölkkartong som döps till Curdle ("to go bad or become spoiled"). Jo, för i UnLondon kan skräpet bli levande.

6 februari 2011

Day 04 – Favorite book of your favorite series

Hm. Pratchett har ju skrivit så fantastiskt mycket bra, och det går nog inte att välja EN Discworld-bok och säga "den här är bäst". Men Stadsvakten är några av mina favoritkaraktärer, och av de som jag läst är nog En man på sin vakt (Men at Arms) bäst. Av häxböckerna - jag älskar Mormor Vädervax - föredrar jag Herrskap och häxor (Lords and Ladies) och förutom dessa två är Rörliga bilder (Moving Pictures) en av favoriterna. Mer än så kan jag verkligen inte begränsa mig.

5 februari 2011

Day 03 – Your favorite series

Oj. Eftersom jag läste så mycket fantasy förr (high fantasy, mind you) så har jag läst... jag vet inte hur många fantasyserier - många bra, men också en hel del dåliga. Kampen om Mordant av Stephen Donaldson är en av de sämsta, med en "hjältinna" som är ett sånt episkt våp att hon inte tror att hon finns på riktigt om hon inte är omgiven av speglar och alltså kan se sig själv hela tiden. Om jag minns rätt så blir hon i princip våldtagen i en scen men skyller allt på sig själv *huvud exploderar* argh!

Men nu var det bästa serie det rörde sig om. Jag tror nog att jag måste svara Pratchetts Discworld-serie. Löst sammahållen, visst, men den utspelar sig iallafall i samma värld och kan därför räknas som en serie - eller kanske snarare som flera mindre serier (häxorna, trollkarlarna, Döden, Stadsvakten etc.) inuti en stor. Nu är det länge sen jag läste Pratchett och jag har missat de flesta av de nya böckerna (de senaste fem-sex åren, iallafall), men han är ändå en av de bästa. Alzheimer eller inte.

4 februari 2011

Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times

Eftersom jag är en kronisk omläsare så har jag nog läst de flesta böcker i min bokhylla fler än tre gånger. De jag alltid återvänder till när jag vill ha comfort reading är Godnatt Mister Tom, Lilla huset på prärien och Sagan om Mallorea (min favorit av Eddings serier - i Sagan om Belgarion är Garion för... ung, och Ce´Nedra är bara sk*tjobbig, för att vara ärlig. Mitt huvud exploderar varje gång jag läser Belgariaden så jag försöker undvika att göra det.)

Men den bok jag älskade över allt annat för sisådär tio-femton år sen och fortfarande kan citera stora delar av trots att jag senast läste den på gymnasiet är Liftarens guide till galaxen. Jag menar, vem har inte receptet till en All-Galaktisk Gurgelbrännare i huvudet? Den ligger mig fortfarande varmt om hjärtat och jag är hemskt besviken på hur Marvin porträtterades i filmen från 2005 - vadå pytteliten robot med jättestort huvud? Ok, Alan Rickman gör rösten och det ger pluspoäng, men annars... helt fel.

Mer Googleanalys

Nu hittade jag några roliga googlingar igen.

"amerikansk författare skriver om filippiner" - Vagt. Mycket vagt.

"eiffeltornet kamasutra"- Hoppsan! Här har man missat saker. Är det Eiffeltornet som är lite suget, eller finns det nån Kama Sutra-ställning som jag inte känner till?

"intressant roman/thriller/vad man nu ska kalla det som också är fruktansvärt bra.dessutom en debutbok," - Om möjligt ännu mera vagt. Och förväntar man sig verkligen att hitta nåt med en sån sökning?
   
"kan man dricka te med mjölk i"- Ja, det kan man. Med yoghurt i också, men det kanske inte är lika gott. Eller varför inte pröva en Irish Tea, med whiskey?

"marie, sandell, sweden, volkswagen" - ?

"rullgardin+eiffeltornet"- Eiffeltornet är populärt. Ska det vara en rullgardin med en Kama Sutra-ställning?

"solförmörkelse är en annalkande katastrof" - Kanske om du var en mayaindian för tvåtusen år sedan. Om inte så kan du nog vara ganska lugn.

3 februari 2011

Day 01 – The best book you read last year

Det här är en både lätt och svår fråga. Självklart måste jag svara Justin Cronins The Passage, men samtidigt får jag lite ångest över alla de bra böcker som därigenom väljs bort - till exempel Oksanens Utrensning och Donoghues Room.

The Passage har dock allt - vampyrer, virus och postapokalyps, kan det bli bättre? Ja, kanske om den utspelat sig i ett arktiskt klimat eftersom jag är patologiskt intresserad av allt som på något sätt berör kyla, mörker och, tja, gärna skörbjugg och andra umbäranden... (Jag diskuterade denna min bisarra intressesfär idag med några kompisar och uttryckte bland annat en dröm om att få jobba på ett polarforskningsfartyg som färdas genom nordvästpassagen (parentes inom parentes: en av mina kompisar har nämligen en kollega som ska göra detta) och då måste man ju naturligtvis läsa Simmons The Terror samtidigt. Jag tror kommentaren på det var nånting i stil med "jag gillar hur din sjuka hjärna tänker".)

30 Days of Books

Det här måste jag ju vara med på! Det är ungefär som den där "30 saker om dig själv" som fladdrade runt på en massa bloggar nån gång i höstas, men om böcker istället. Mycket roligare alltså.

Day 01 – The best book you read last year.
Day 02 – A book that you've read more than 3 times.
Day 03 – Your favourite series.
Day 04 – Favourite book of your favourite series.
Day 05 – A book that makes you happy.
Day 06 – A book that makes you sad.
Day 07 – Most underrated book.
Day 08 – Most overrated book.
Day 09 – A book you thought you wouldn't like but ended up loving.
Day 10 – Your favourite classic book.
Day 11 – A book you hated.
Day 12 – A book you used to love but don't anymore.
Day 13 – Your favourite writer.
Day 14 – Favourite book of your favourite writer.
Day 15 – Favourite male character.
Day 16 – Favourite female character.
Day 17 – Favourite quote from your favourite book.
Day 18 – A book that disappointed you.
Day 19 – Favourite book turned into a movie.
Day 20 – Favourite romance book.
Day 21 – Favourite book from your childhood.
Day 22 – Favourite book you own.
Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven't.
Day 24 – A book that you wish more people would've read.
Day 25 – A character you can relate to the most.
Day 26 – A book that changed your oppinion about something.
Day 27 – The most surprising plot twist or ending.
Day 28 – Favourite titel.
Day 29 – A book everyone hated but you liked.
Day 30 – Your favourite book of all time.

2 februari 2011

Dåligt läsflyt

Jag misstänker att jag inte kommer att läsa så mycket under min "semester". Hittills har det blivit kanske... fem kapitel? i So Cold the River, och i övrigt har jag tittat på Jamie´s American Road Trip och gamla avsnitt av River Cottage, hjälpt mamma med diverse saker (hon är nyopererad och får inte lyfta nåt som är tyngre än 3 kg), födelsedagsfikat med anledning av lillasysters 20-årsdag, samt storstädat.

I helgen åker jag ner till Stockholm för att hälsa på nästan-grannarna som relokerat p.g.a. nya jobb. Jag tar med mig tre böcker ner men kommer antagligen inte läsa nån av dem (men man vet ju aldrig). Ett besök på SF-bokhandeln är ju hur som helst obligatoriskt. Jag har också krävt att vi ska gå och äta indiskt, eftersom den enda (semi-)indiska restaurangen i Luleå har stängt vilket betyder att jag inte ätit indiskt på jag vet inte hur länge. Cravings!