14 februari 2011

Day 12 – A book you used to love but don’t anymore

Hm... det finns många böcker jag älskade som barn men som inte är lika bra nu när jag prövat läsa om dem. Ett exempel är serien om Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström. Jag läste den massor av gånger när jag var liten - några böcker oftare än andra eftersom mormor ägde en del medan jag var tvungen att låna de andra på biblioteket - men när jag prövade att läsa om dem för några år sedan så kom jag bara till bok... fyra, kanske? innan jag lessnade. De är inte alls lika bra nu; Gulla är för lillgammal och präktig, patron och hans anhang med tant Emily i spetsen är för nedlåtande, osv. De sociala orättvisorna är himmelsskriande och Gulla, trots att hon så småningom blir en adelsfröken, har absolut ingenting att säga till om i sitt eget liv. Sånt där tänkte jag inte på när jag var liten men nu blir jag helt tokig på det.

5 kommentarer:

snowflake sa...

Och jag som satt och snyftade så sent som häromåret när jag läste om den där scenen med hennes mammas gamla klänning... Men jag har inte vågat mig på att läsa om dem på allvar, nej, jag törs inte.

Monika Häägg sa...

Å, det var en av mina favoriter. Törs nog inte läsa dem nu. Femböckerna var också mina favoriter men de törs jag inte öppna och läsa. Tror jag blir väldigt besviken!

Vixxtoria sa...

När jag plöjde igenom hela serien för ett par år sen så upptäckte jag att det hela är så sammantryckt i tid. Det mesta händer under det året då Gulla är 12-13, sen blir det lite problematiskt att lösa att hon måste bli äldre för att det ska verka relevant med Ivan och Tomas osv... Men jag står ut med dem ännu.

Martina sa...

Min favorit av böckerna har alltid varit Kulla-Gulla och Tomas Torpare och jag har alltid retat mig på Ivan, Irene, tant Emily och, förstås, Regina, men jag blev aldrig lika tokig på dem när jag läste dem som barn.

Maria sa...

Vad intressant. Jag gillade dem också när jag var liten, men har inte vågat läsa om dem.