10 februari 2011

Day 08 – Most overrated book

Oj. Här kan jag nämna många böcker - och vissa har jag inte ens läst. ;)

Where to start? Twilight-serien, till exempel. Jag har inte läst böckerna, men jag har läst jag vet inte hur många blogginlägg och lyriska recensioner av dem (och ganska många inte så lyriska recensioner också) och kan för mitt liv inte begripa hur en så banal historia - som uppenbarligen inte ens är särskilt välskriven, om jag dömer efter de utdrag jag läst på diverse bloggar - kan få i övrigt vettiga människor att börja yla om tonårsvampyrer som glittrar i solen (vampires don´t fucking sparkle!) och våpiga brudar som trånar efter sagda tonårsvampyrer.

En annan serie som jag helt har tappat lusten att läsa - den eventuella lilla gnistan av lust jag kunde ha haft från början med tanke på vad jag vanligtvis tycker om moderna svenska deckare - är förstås Millennium-serien. Den har blivit så hypad att man i princip betraktas som spetälsk om man INTE läst den. Jag förstår inte grejen.

Och, förstås, författaren som många älskar att hata: Paulo Coelho. En gång i tiden började jag på en av hans böcker (den fanns att provläsa nånstans på nätet så jag tänkte att jag kunde ge den en chans) men efter några sidor gav jag upp i fullständig förtvivlan över hur otroligt usel den var. Pilgrimsresan tror jag det var, förresten. Nån sorts kvasifilosofisk smörja på ett överdrivet svulstigt språk, nej usch.

Jo, och som sista exempel (vadå EN överskattad bok? hur ska man kunna välja?) Dave Pelzers Pojken som kallades Det. Eländeslitteratur av värsta slag, även om litteratur är ett alldeles för fint ord för dravlet som Pelzer producerat (med en spökskrivares hjälp, om jag inte minns fel. Då är väl det minsta man kan begära iallafall att boken ska vara läslig). Jag blir alltid lite misstänksam mot de som anser att detta är den bästa bok de har läst - det är de lässvaga tonårstjejernas motsvarighet till de likaledes lässvaga killarnas hyllande av Guillous Ondskan. Om nån bara har läst en enda bok i sitt liv så är det alltid Ondskan, och de tyckte alltid att den var så fantastiskt bra. Det känns egentligen inte som nåt bra betyg, för om man aldrig läst nån annan bok så vad ska man jämföra med?

7 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Tja, tycker man att Ondskan är sååååå bra, så tycker man antagligen inte att man har behov av att läsa någon annan bok....

För övrigt tycker jag det är så synd om Pojken som kallades Det. (Ja, alltså det ÄR ju synd om honom). Det är en förskräcklig historia, som efter vad jag har förstått verkligen har en verklighetsbakgrund. Varför var man tvungen att göra en på alla sätt och vis förskräcklig bok av det? (Jag har läst den. Dessutom har jag läst del 2 för att inte såra en vän jag har.) Att göra en så dålig bok är liksom ett dubbelt hån mot den stackars pojken.

Queen H sa...

Är det inte pojken själv som skrivit boken? Ja, han som kallades Det. Jag tror faktiskt det.

Jonna sa...

Anledningen till att "alla" läst Ondskan och många bara den skulle jag gissa är för att så många skolor har något tvång på att den ska läsas i åttan eller när det nu är, i sedelärande syfte. Personligen tror jag att Jonas Gardells Jenny skulle ha bra mycket bättre effekt.
Angående Millennium-trilogin så vägrade jag också länge att läsa dem, men något fick mig att falla till föga och jag gillade dem faktiskt. De är inte de bästa böckerna jag läst, långt ifrån, men helt klart läsvärda. Bitvis riktigt spännande.

Martina sa...

Jo visst är det jättesynd om honom och ja, det är Dave Pelzer det handlar om... men det är ingen anledning till att skrva en så usel bok.

Jonna: jo, Ondskan brukar vara obligatorisk läsning på högstadiet. Jag har dock sluppit undan, så jag har faktiskt aldrig läst den.

Vixxtoria sa...

Dave Peltzer har säkert haft hjälp på något sätt att skriva boken. Han borde haft bättre hjälp – det är ju det det handlar om.

Ondskan är f ö Guillous bästa bok. Visst är den lite overrated, men jag tror faktiskt att den passar ganska bra som gymnasieläsning. Kunde ju vara bra om de sen fortsatte med något annat, där man även kunde diskutera språk, inte bara handling.

Den luttrade bibliotekarien sa...

Kan bara hålla med. Millenniumserien - har inte haft minsta lust att börja läsa de tre tegelstenstjocka böckerna.
Pelzer - läste halva Pojken som kallades Det, sedan stod jag inte ut längre, elände av det eländigaste slaget.
Twilightböckerna - suck! har läst några utdrag ur andra liknande böcker och för mig är det obegripligt att en del t.o.m. har fått bra recensioner, antar att Twilightböckerna är i samma dravel-klass (jag är väl alldeles för gammal att uppskatta den sortens böcker).
Coelho och Guillou har jag inte läst eller ens funderat på att läsa.
Nej, föredrar lite mer okända böcker.

evalinn sa...

Håller helt med dig om Paulo Coelho, jag har väldigt svårt för honom och fattar inte hypen...