29 oktober 2008

Snart måste jag även införa lånestopp

Var på biblioteket idag (igen, men igår lånade jag faktiskt bara Winspear, och den har jag ju redan läst så...) tillsammans med simsällskap för att döda lite tid mellan simning och lunch. Jag hade egentligen inte tänkt låna nånting förutom Dick Harrisons Slaveri: från 1800 till nutid, den där som jag inte hann läsa klart utan var tvungen att lämna tillbaks halvläst för några veckor sedan.

Men naturligtvis rök det beslutet redan innan jag kommit upp på den skönlitterära avdelningen, eftersom Mary Ann Shaffers Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (är det inte en underbar titel?) stod nere vid lånedisken på 14-dagarshyllan. Den såg jag på Akademibokhandeln häromdagen och blev sugen på, så den fick ju följa med hem. Förutom det plockade jag också åt mig C. J. Sansoms Dark Fire (som jag hade tänkt köpa egentligen, men nu har jag ju köpstopp) och Jasper Ffordes The Big Over Easy och The Fourth Bear, hans två böcker om Jack Spratt på The Nursery Crime Division.

Mina två simkompanjoner lånade hela Ender´s Game-serien (var det väl?) samt några Agatha Christie och en utgåva av Maria Langs första tre böcker i samma bok. Var det nåt mer? Jag har lyckats få S hooked på Dorothy Sayers iallafall, moahaha. =) Men nu har hon nog uttömt vårt biblioteks förråd av Sayers och får gå över till omläsningar av Agatha Christie och nyläsning av Lang istället. Jag ska nog kunna rota upp fler böcker i samma genre också, om hon vill ha...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ska bli kul att höra vad du tycker om The Big Over Easy. Jag tycker att det är hans bästa bok rent intrigmässigt (The Well of Lost Plots är annars min Fforde-favorit tack vare hans förklaring av hur en bok blir till).

Fick förresten idag George Manns "The Affinity Bridge" i senaste Adlibris-paketet. Tack för tipset! Jag är barnsligt förtjust i steampunk.

När du skrev om Wilde nämnde du Stephen Fry. Har du läst någon av hans romaner? Jag har läst "Lögnaren" sju gånger (delvis för att jag gav ut den på svenska i Hans-Uno Bengtssons geniala översättning...). Absolut en av mina favoritböcker, så himla smart. Och när man läser "Moab is my washpot" förstår man var han fått inspirationen ifrån.

/Mattias

Martina sa...

Nej, jag har inte läst nåt av Stephen Fry (än), men jag har "Moab is my washpot" i bokhyllan och ska ta tag i den nån dag. Jag är också väldigt förtjust i Fry som skådespelare, och jag kan verkligen tänka mig att han passar jättebra som Oscar Wilde...

Efter att ha sett hans dokumentär "The Secret Life of the Manic Depressive" är jag dessutom ännu mer imponerad av honom.

Anonym sa...

Jag tror inte att jag är helt fel ute om jag gissar att du skulle gilla både Lögnaren och Flodhästen, samt förstås Moab is my washpot. Hans sf-roman "Skriva historia" är helt okej, medan jag däremot inte alls gillar "Stjärnornas tennisbollar" (Fry är så smart och påhittig själv, så varför måste han sno intrigen från Greven av Monte Cristo och dessutom göra det på ett livlöst sätt?).

Förresten, om du gillar Fry måste du genast lägga allt åt sidan och ägna de närmaste dygnen åt att maratontitta på quizshow-serien QI - alla avsnitten finns på YouTube (upphackade i 3-4 delar/avsnitt). Stephen Fry är helt underbar som programledare, det är ett vansinnigt intelligent underhållningsprogram, paneldeltagaren Alan Davies är så söt att man får moderskänslor för honom och då-och-då-gästen Bill Bailey är en av mina brittiska favoritkomiker. Plus att det handlar om totalt onödig kunskap!

/M

Martina sa...

Ah, tack för tipset! Det måste jag kolla upp.

Sarah sa...

Då var det kanske därför som det såg så tomt ut vid Agatha Christie då jag var där och kollade. Jag hade närmre två timmar att ta död på - själv - i Luleå så jag satt och läste "Cat among Pigeons" på biblioteket. Det är bara synd att jag inte hör hemma i Luleå Kommun, för jag hann inte läsa ut den och nu så kommer jag nog aldrig få veta hur den slutade... eller i alla fall inte förrän nästa vecka.

Helena sa...

Åh, "Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap" envisas med att dyka upp bland mina rekommendationer när jag är inne och nosar på mina Great American Novels på Amazon! Har tänkt läsa. Visste inte att den kommit på svenska, ska bli kul att höra vad du tycker.

Martina sa...

Sarah: det är mycket möjligt att det var därför. =)

Helena: eftersom det var ett 14-dagarslån så kommer recension senast 12/11! =)