15 oktober 2008

Jane Austen - Stolthet och fördom

Det är klart att jag läst Stolthet och fördom förut, men det var länge sen - närmare bestämt när jag gick i högstadiet. Då läste jag den i skolan, på engelska, så det här är alltså första gången jag läst den på svenska.

Eftersom jag sett BBC´s miniserie (ja, den med Colin Firth) så många gånger att jag kan nästan hela dialogen utantill - och jag misstänker att jag inte är den enda - så känns det helt onödigt att beskriva handlingen... Det här kommer snarare att bli en boken vs. serien-recension. Miniserien är verkligen boken i sammandrag; många repliker finns med ord för ord i serien vilket kändes lite märkligt eftersom jag nu läste dem på svenska.

Det jag tänkte mest på var att Elizabeth inte riktigt verkar vara samma person i boken som i serien - jag tycker mer om Elizabeth i Jennifer Ehles tolkning; hon är på alla sätt mer mogen och intelligent. Bokens Lizzie är tyvärr lite för, ja, fördomsfull... Och lite för fjollig på samma sätt som hennes mor och yngre systrar: bara det där om att hon tycker att moderns idé om att Jane ska rida till Netherfield, när det ser ut att börja regna, är alldeles utmärkt. Eh, va?

Det bästa med boken vs. serien är allt det där fluffet runtomkring som serien inte visar - den plockar liksom höjdpunkterna, fastän det finns en massa annat roligt runtomkring. Visst är bröllopet ett fint avslut i serien till exempel, men det hade varit roligt att se lite mera, hur det gick för Jane och Lizzie i sina respektive nya hem (jag måste nog läsa Emma Tennants Pemberley, eller nån annan av alla fortsättningar som finns).

I det stora hela är Stolthet och fördom inte min favorit av Austens böcker (även om BBC-serien är min favorit av alla Austen-filmatiseringar jag sett), men den är naturligtvis bra ändå. Men jag har ju "min" (seriens) bild av karaktärerna i huvudet, och boken smular sönder dem litegrann...

5 kommentarer:

Full bokhylla sa...

Oj, det är svårt det där att separera en bokfigur och en film-/tevefigur. Jag tror inte ens jag kommer ihåg boken, för teveversionen har lagt sig som en trevlig skugga över. Hittade spännande "uppföljningar" i USA - var mycket tveksam till konceptet men fick falla till föga!

http://fullbokhylla.wordpress.com/2008/10/14/new-york/

Martina sa...

Japp, jag har sett det inlägget och har redan lagt både Darcy-böckerna och Jane Austen-mysterierna på min önskelista =).

Anonym sa...

?? Nu verkar jag ha missat något viktigt? Finns det fortsättningar?

Är det någon som är värd att läsa.

Själv gillar jag "Stolthet och fördom", både TV-serien och boken. Men jag håller med om att det är ganska olika upplevelser.

Martina sa...

Det finns flera olika fortsättningar av olika författare, men den jag främst har hört talas om är "Pemberley" av Emma Tennant. Om den är den bästa vet jag inte...

Maria sa...

jag läste "stolthet o fördom" för första gången i sommras... är det inte lite pinsamt att man lyckats undvika den så länge när man läst litteraturvetenskap o jobbar på bibliotek?