9 oktober 2008

Och nu vill dagens surkärring säga några ord

... om nobelpristagare.

Precis som vanligt är det en hyfsat "okänd" (för den stora massan, och även för mig) författare som fått årets Nobelpris i litteratur. Gott så. Svenska Akademien är inte kända för sitt stora intresse för populärkultur, om man säger så.

MEN.

Nånting som jag blir vansinnig på: alla de som omedelbart försöker framställa sig som ytterligt KULTURELLA och BELÄSTA och hävda att "jag har minsann läst den här författaren i åratal".* Det är väl i och för sig en sak, men när det börjar bli rena sandlådefasonerna... I ett inlägg på Bokhora frågar sig Johanna L om någon verkligen läser Adonis (en obskyr** syrisk poet), eftersom hon helt korrekt påpekar att man bara hör talas om honom en gång om året - nämligen i nobelprissammanhang.

En av kommentarerna på detta, uppenbarligen från en OERHÖRT kulturell och beläst människa - iallafall enligt hans egen åsikt - frågar genast om hon skämtar: "det finns ju jättemycket översatt till svenska!" (ja, som att det skulle ha nåt med saken att göra...). Nej, hon skämtar inte, Adonis är faktiskt väldigt osynlig i de sammanhang hon - och, misstänker jag, de flesta andra - ingår i. Svaret på detta blir alltså, och jag hoppas att detta i sin tur är ett skämt eller iallafall djup ironi för annars blir jag ledsen å mänsklighetens vägnar; "Johanna, då tackar jag för ditt svar och slutar läsa er blogg, ditt svar ger precis det jag fruktade: en oerhört djup brist på kunskap, nyfikenhet och lockelse till bildning, och jag antar att du blir matad med sked och alltid får ditt serverat på silverfat i ditt bibliotek. Vad är det för recensionr och bloggar du läser, om de kunnat förbigår Adonis? Ack ack ack…"

Jajamän. Här har vi en öppensinnad, intelligent människa, det märker ju jag direkt. Ja, VAD är det egentligen för recensioner och bloggar som inte skriver om Adonis? Kan det vara de allra flesta, kanske? Jag ber så oerhört mycket om ursäkt för att jag inte läst ALLT som möjligen kan räknas som "svårt" eller "djupt", och jag inser naturligtvis att det gör mig till en dålig, dålig, dålig människa. Skäms på mig! Fy! Jag har uppenbarligen inte DET MINSTA intresse för att bilda mig och lider HELT av brist på nyfikenhet och kunskap. Det är lika bra att avrätta mig med nackskott nu genast. Ja, och kanske 98% av mänskligheten, nu när vi ändå håller på.***

*Jag undantar givetvis alla som faktiskt har läst författaren i fråga i åratal och uppriktigt gillar böckerna... de är genuina, de andra är fejkade.

**Med obskyr menar jag någon som inte är direkt välkänd. För kom igen, hur många utanför en mycket begränsad intressesfär har läst eller ens hört talas om karln?

***Det kanske inte är nån dum idé? De flesta gillar ju Stieg Larsson och Paulo Coelho, och sånt kan ju inte uppmuntras. ;)

16 kommentarer:

Maria sa...

Snobbar. Suck.

Martina sa...

Word.

Lisan sa...

Haha, skulle just skriva word. Men va faen, jag gör det ändå. Word.

Pi sa...

Normalt brukar jag irritera mig på att människor som läser 2-3 böcker om året hävdar att det BARA är HELT okända författare som får Nobelpriset. (Det är ju som om jag skulle ha åsikter om medicinpriset bara för att jag går till Apoteket ibland.)
Men löjliga snobbar är ju precis lika illa.

Jag är garanterat redo för nackskott också. Jag läser inte ens poesi.

Ylva sa...

Haha - tack för ett roligt och mycket adekvat inlägg! Och Adonis - vad är det för en FÅÅÅÅNIG pseudonym..
Detta säger jag trots att jag läser en del lyrik och inte gillar Coelho...

Martina sa...

Pi: jo, det är också ganska irriterande med icke-läsande människor som klagar, men jag blir nog mer förbannad när det är the other way around...

Jag läser inte heller poesi =).

Ylva: Adonis är verkligen en mycket fånig pseudonym! Kunde han inte ha kommit på nåt bättre? Eller är det, hemska tanke, så han ser sig själv?

Ylva sa...

Det funderade jag också på...

Tina (Hannahs lilla blogg) sa...

Jag kan helt ärligt säga att jag aldrig hört talas om karln, fast jag läst en hel del, och jag gissar att jag inte är den enda *skratt*... Men han verkar spännande!

Magnus sa...

Adonis är faktiskt en pizzeria i Trollhättan, inte helt okänd ändå.

Jag är ny på litteraturbloggarna med min egen lyrik, dikt och text.

Kolla gärna om ni vill

www.textskelett.blogspot.com

Magnus

Anonym sa...

Fast frågan är väl hur litteraturintresserad man egentligen är om man t ex inte läser dagstidningarnas kultursidor? Hade man gjort det så hade man hört talas både om Adonis och Le Clezio (mycket flitigt förekommande både i DN o SvD senaste året)

Man behöver naturligtvis inte läsa kultursidorna om man inte vill, men då ska man kanske inte heller bli förvånad om nobelpriset går till någon vars namn man aldrig hört. En liten fundering bara!

//Camilla

Martina sa...

Camilla: Tja, det beror väl vilken sorts litteratur man är intresserad av! Jag beklagar mig inte heller över att nobelpriset går till nån jag aldrig hört talas om - inte heller läser jag kultursidorna, för jag är faktiskt inte intresserad av den litteratur som kultureliten läser (eller åtminstone vill läsa om). Min irritation gäller precis det som jag har skrivit om i inlägget, inget annat. Huruvida man läser DN´s kultursida eller inte har inte med saken att göra.

Ramona Fransson sa...

Ja, jag fick än en gång säga; Vem är det här då? En enda gång, under alla år, har jag läst nobelpristagaren innan pris delades ut, Doris Lessing. Urhäftig äldre dam. Men nu kommer det roligaste av allt. Varför rusar så många ut i affären och vill köpa Jean Maries böcker efter att de hört att han fick Nobelpriset? Är detta vad som kallas flockmentalitet?

Bokmania / Ivana Eklund sa...

BINGO!!!

Anonym sa...

Martina, hej! Jag bara undrar om det inte skulle vara klokt av dig som - om jag förstått saken rätt - gärna vill göra karriär i den norrbottniska folkbiblioteksvärlden att börja läsa kultursidor...
Inte minst eftersom du säger att du inte känner till de böcker som "kultureliten" läser - de böckerna behöver du känna till i yrket som bibliotekarie.
Det är inte av snobbism jag säger detta utan av erfarenhet av att (som bibliotekskonsulent i Västerbotten) ha arbetat jättemycket tillsammans med biblioteksfolk, lärare och andra akademiker i Luleå och övriga Norrbotten.
Både DNs och SvDs kultursidor är roliga. Också Norrbottens-Kurirens och VKs (Västerbotttens-Kurirens).
Välj!
Du får rolig samtal med blivande låntagare på kuppen om böcker som du ännu inte visste att du älskade!
hälsar glatt kollegan
Lena Kjersén Edman

Martina sa...

Alltså, jag känner ju till alla de där böckerna som DN Kultur skriver om (en typisk bieffekt av att läsa ett femtiotal bokbloggar dagligen) - jag är bara inte så intresserad av att läsa dem...

Sarah sa...

Jag kanske inte ska uttala mig om det här då jag inte har alltför stor koll, men jag har fått intrycket att ingen av Norrbottens morgontidningar är mycket att hurra för när det gäller bokkoll. Eftersom vi bara har en NSD-prenumeration hemma så är jag inte så insatt i vad NK skriver, men NSD har inga bokartiklar/recensioner/tips alls.

Jag är glad för att jag än så länge (nästan) alltid klarar mig undan sådant här svammel. Jag tror ingen skulle reagerar på om jag skrev att jag inte hade hört talas om Adonis, trots att jag läser uppemot ett 30-50-tal bokbloggar, eftersom jag fortfarande är omyndig. Så jag klarar mig nog undan avrättningen än så länge...

Vad jag egentligen tänkte skriva i den här kommentaren, som bara fortsätter och fortsätter, är att elitiska människor som klankar ner på andra som de tycker är kulturellt underlägsna dem är de som egentligen borde avrättas.