14 oktober 2010

Sadie Jones - Små krig

Allt - men kanske i synnerhet det snygga omslaget - talade för att Små krig skulle vara en himla bra bok. Nyckelorden är 1950-tal, brittisk ockupation, Cypern, (dystopisk) familjeskildring, och ja, det verkade lovande.

Det var det också, men tyvärr inte riktigt tillräckligt lovande. Små krig är helt enkelt en sån där bok som är genuint bra men som ändå inte håller intresset uppe - det låter konstigt, men händer mig rätt ofta. Antagligen är det inte boken det är fel på i såna lägen.

Hal Treherne tar examen från officersskolan strax efter andra världskriget, en ganska avslagen tid att bli soldat i. Det är inte troligt att han någonsin kommer att få delta i strid. De första åren blir mycket riktigt fredliga - Hal blir stationerad i Tyskland och arbetar sig snabbt upp till majors grad. Hos sig har han hustrun Clara och så småningom föds deras två små tvillingdöttrar.

När Hal blir förflyttad till det brittiskockuperade Cypern är Clara en rutinerad soldathustru. Cypern är dock oroligare än Tyskland och bombdåd eller andra attacker mot britterna förekommer ofta, men bor man på basen är man relativt säker. Clara och tvillingarna, nu 16 månader gamla, inrättar sig för ett liv som brittisk soldatfamilj i utlandet medan Hal tar itu med sitt arbete - huvudsakligen att samla ihop och förhöra misstänkta terrorister.

Det är mycket funderingar om moral, heder och ära (hey, hörde jag britter under det gamla goda 50-talet?) och saker händer som Hal har mycket svårt att acceptera, som den rakryggade engelsman han är. Samtidigt blir han själv så förändrad att Clara tvivlar på deras äktenskap - med all rätt, måste jag säga. Jag har lite svårt att förstå båda deras resonemang i vissa delar av boken.

Hus som helst; jag blev inte särskilt fångad av berättelsen och funderade allvarligt på att lämna tillbaks boken halvläst, men slutligen tog jag mig i kragen och läste ut den. Och visst, det är en bra bok på alla möjliga sätt - men tydligen inte för mig, inte just nu. Men jag ska absolut ge mig på Den utstötte vid tillfälle och se vad jag tycker om den.

3 kommentarer:

K G biblioteksblogg sa...

Jag var superpeppad inför Små krig eftersom jag verkligen gillade Den utstötte. Men den fångade mig inte riktigt och jag lämnade tillbaka den outläst. Tänker kanske försöka igen men jag tycker verkligen att du ska läsa den Den utstötte!

/AnnaJ

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag tyckte att "Små krig" var helt ok, inga problem med att hålla läsintresset uppe. Jag gillade den rätt bra, faktiskt.

Martina sa...

K G biblioteksblogg: ja, jag har den hemma rentav (köpte den i pocket för ett tag sen) så jag ska definitivt läsa den.

Bokmania: som sagt, det är oftast inte boken det är fel på när nåt sånt där händer.