29 oktober 2010

Bokbloggsjerka nummer 11, 12 och 13

Nu har jag missat TRE jerkor, det är rekord. Eller okej, jag har inte missat den tredje, för det är ju helgens. Men iallafall. Den här heltidsjobb-grejen är inte bra för mitt internettande.

Nummer 11:

VILKEN BOK/BÖCKER ÖNSKAR DU ATT DU KUNDE LÄGGA VANTARNA PÅ HÄR OCH NU?

Uppföljaren till Justin Cronins The Passage! Den kommer, enligt schemat, ut 2012 och det är alldeles för lång tid att vänta...

Nummer 12:

DÖMER DU UT EN BOK ENBART PÅ GRUND AV OMSLAGET OCH/ELLER ANDRA YTTRE OMSTÄNDIGHETER? MOTIVERA DITT SVAR!

Jo, det gör jag nog ibland. Inte när det är böcker jag ändå vill läsa, men jag tar sällan en helt okänd bok om omslaget ser hemskt ut. Baksidestexten är urvalsmetod nummer två - först ska det vara ett snyggt omslag, sen läser jag på baksidan och verkar den fortfarande bra då så lånar jag boken (eller köper - jag har köpt böcker enbart pga omslaget. George Manns The Affinity Bridge, till exempel. Och det var ju ett gott köp).

När jag ska köpa en bok som jag jag läst/vill läsa så är jag också rätt noga med att köpa ett ex med "rätt", dvs. snyggast, omslag. Jag ratade den billigare utgåvan av The Passage eftersom omslaget inte var lika snyggt som på den dyrare. =) Jag ville naturligtvis ha utgåvan med Amy på omslaget!

Och slutligen, nummer 13:

BERÄTTA OM BOKEN/BÖCKERNA DU LÄSER JUST NU (EN DEL KANSKE KÄNNER IGEN DEN HÄR FRÅGAN OCH DET ÄR MYCKET RIKTIGT EN FAVORIT I REPRIS).

Just nu läser Jag Paolo Bacigalupis The Windup Girl. Tyvärr så har jag ingen egentlig tid att läsa, så det har blivit en rätt splittrad läsning och jag har hunnit mindre än en fjärdedel in i boken - och är dessutom ganska förvirrad varje gång jag börjar läsa för jag har glömt bort det jag läst innan. Jag skulle verkligen behöva ta en hel dag bara för läsning, så att jag kommer vidare i den. Söndag, kanske...

Den handlar iallafall om en värld - vår värld - som ligger ett tag in i framtiden, hur länge är svårt att säga. På grund av diverse saker som inte direkt specificeras i texten - eller jo, man får veta att det råder matbrist och att diverse företag kontrollerar matproduktionen genom "genehacking", dvs. genetiskt manipulerade livsmedel och att risken med dessa är att de drabbas av diverse likaså genmanipulerade sjukdomar, samt att många frukter, grönsaker etc. har försvunnit för gott, men man får inte veta VARFÖR eller HUR detta har skett, åtminstone inte så långt jag läst - har många länder gått under. Det thailändska kungadömet har däremot överlevt och frodas, men utvecklingen verkar ha gått bakåt rätt mycket på det samhälleliga planet samtidigt som tekniken i många fall (gentekniken, alltså) gått framåt.

Lite sisådär än så länge, men jag har inte riktigt kommit in i boken.

4 kommentarer:

Frida sa...

Jag har också varit lite dålig på bokbloggsjerkan de senaste veckorna men nu är vi på banan igen :)

The windup girl låter intressant. Väldigt intressant faktiskt. Är den det?

Omslaget på The passage är så himla snyggt!

Camilla sa...

Hej! Jag har nu skrivit ett inlägg om Moa Martinsson på min blogg.

Martina sa...

Frida: jag har inte kommit så långt i The Windup Girl att jag kan ge nåt omdöme. Den är... intressant än så länge.

Camilla: då ska jag länka till dig.

Cathrine sa...

Det är alltid så jobbigt att vänta länge på en bok man verkligen vill läsa :)