26 oktober 2010

Pocket & påhitt - frågor och svar

Vilken genre eller författare gillar du bäst?
Hm... författare är lite svårt att säga. Stephen King var det förut, men jag har faktiskt inte läst flera av hans senaste böcker och har t.ex. haft Duma Key stående oläst i bokhyllan ett bra tag nu. China Miéville är annars en favorit, men den enda av hans böcker jag inte har är King Rat (hans första). Han finns f.ö. inte översatt till svenska. Genrer jag läser är skräck (EJ övernaturlig romantik som ibland felaktigt kategoriseras som skräck), science fiction, viss fantasy (mestadels New Weird/urban fantasy/steampunk), det mesta som har med postapokalyps att göra, en hel del "vanliga" romaner, äventyrsromaner/thrillers i stil med Clive Cussler, David Gibbins etc. (detta läser jag INTE på svenska, endast engelska), deckare (dock ej svenska, generellt sett, förutom Maria Lang. Helst anglosaxiska.) med mera, med mera...

Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Genre... nej, ingen särskild, jag har nog prövat de flesta. Författare - alldeles för många. Axplock: Cherie Priest, Gillian White, Susan Hill, Stephen Baxter, Elizabeth Bear, Pascal Mercier, Tawni O´Dell... och så vidare.

Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Marian Keyes. Och jag läste säkert en hel sida i Paulo Coelhos Pilgrimsresan innan jag nästan kräktes på den.

Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Terry Pratchett - nej, har inte allt. Saknar t.ex. En man på sin vakt som är sjukt svår att få tag på.
Agatha Christie - har inte allt där heller. Christie har jag dock börjat läsa alltmer på engelska, men svenska går bra också.
Maria Lang - fast mestadels de tidiga böckerna, innan kanske... 1975? eller så. Finns en del jag inte har. 

Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Tja, bloggen finns ju, men jag har blivit sämre på att recensera böcker jag läser. Dock finns ju kvartalsrapporterna med alla böcker jag läst från januari 2008 till, än så länge, september 2010. Vill man se vilka böcker jag äger så finns de här.

Annat litterärt, värt att veta..?
Jag läser på svenska och engelska. En del böcker vägrar jag läsa i svensk översättning (se första frågan), och om en bok är skriven på nåt annat språk än svenska eller engelska så läser jag den svenska översättningen om det finns en. Jag ser ingen poäng med att läsa, säg, en japansk bok på engelska och därigenom få ytterligare en språkbarriär mellan mig och författaren. (Jag läste dock The Swarm på engelska - det är en tysk bok och den finns i svensk översättning. Men kanske inte när jag läste den? Jag vet inte.)

Vad äter du för godis?
Choklad, inte för mörk. Helst mjölkchoklad av nåt slag. Marabous Gräddnougat är den absoluta favoriten. Även dubbelnougat och snickers. Sura godisar äter jag också, ju surare desto bättre. Äter absolut INTE lakrits och har väldigt svårt för artificiell persiko-, körsbärs- och banansmak.

Naturgodis - ätbart eller inte..?
Gott. Men helst det som är doppat i yoghurt. T.ex. yoghurtdoppade havrefras.

Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Sällan kaffe - mestadels bara när jag hälsar på hos nån som inte har te. Jag dricker svart och grönt te, mitt "standardte" är Russian Earl Grey (det dricker jag t.ex. på morgonen när jag inte vill ha nån skum smak på teet), jag gillar också t.ex. Kobbs Lingonlängtan. Citrus, äpple, mint, blåbär, lingon, kanel, kardemumma är bra smaker, lakrits/lakritsrot/anis/fänkål och svartvinbär är dåliga smaker. Grönt te får gärna vara au naturel, det är gott när det bara smakar "grönt te".

Hobby?
Heh... läsa, se på film och blogga. =)

Favoritfilm?
Uuuh, nu var det en sån där svår fråga. Några (ja, några. Det finns fler...) av mina favoritfilmer är LotR, V for Vendetta, Boondock Saints, May, House of 1000 corpses, de flesta Ghibli-filmer, Tank Girl, Army of Darkness, Brokeback Mountain, Rent, Kick-Ass, Aliens, Clerks 2, Gosford Park, Donnie Darko, Natural Born Killers, Trainspotting, The Matrix, Watchmen, Titan A. E. Jag tror jag slutar där.

Här finns en länk till min filmsamling. 

Favoritmusik?
Metallica och Iron Maiden är två säkra kort. Annars fastnar jag mer för låtar än artister. Några av de låtar jag gillar just nu är Hero of War med Rise Against, Working Class Hero med Green Day (cover på John Lennon-låt), Friday I´m In Love med The Cure och Halo med Beyoncé. I och för sig - Amy Macdonald, P!nk, Sandi Thom och Serj Tankian funkar ju alltid. Trallpunk och power metal likaså.

Upptäckte också ett "nytt" roligt band via en av mina kollegor häromdan - Gogol Bordello. =)

Stjärntecken? 
Vädur. Hund enligt den kinesiska kalendern.

Favoritfärg?
Grönt och lila. Svart funkar också alltid, på kläder iallafall.

Samlar du på något?
Böcker. Och filmer.

Saker jag inte direkt samlar på men gillar är nagellack i andra färger än den rödrosa skalan (mina favvonagellack är svart, turkos, mörklila, olivgrönt, blågrått och mörkgrönt), nördiga småpryttlar - gärna t.ex. japanska eller diverse merchandise från mina favoritfilmer/tv-serier (ex. Star Trek eller Star Wars; jag har bland annat en liten plysh-Chewbacca stående på skrivbordet), örhängen (mina favoriter just nu är små svarta fladdermöss), pins med nåt bra statement på (kan dock vara svårt att köpa åt en person man inte egentligen känner...), intressanta utländska livsmedel, t.ex. asiatiska. (Jag brukar gå och browsa på vår lokala orientbutik och köpa saker jag inte vet vad det är och lustigt godis. Ibland äter jag det upp det, ibland inte.)

2 kommentarer:

boksnoken sa...

Tack för svaren! :-)

boksnoken sa...

Tittade in igen och läste uppdateringen :-).