31 oktober 2010

Söndagsenkät supreme, del 1

1. Favoritbok i barndomen?
Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder. Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström. Den stora spökräddningen av Eva Ibbotson. Med flera, med flera.

2. Vad läser du just nu?
Se högerspalten! The Windup Girl av Paolo Bacigalupi och Främlingen i huset av Sarah Waters.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Isla Dewar - Briggsy
Rachel Cohn - Du vet var jag finns
Stephen Booth - Flickan i floden
Ninni Schilman - Flickan med snö i håret
Kate Cann - Hon släpper dig aldrig
Eden Maguire - Jonas bok
Sigrid Nunez - Salvation City

4. Dålig bokvana?
Köpa och låna för mycket böcker så att jag inte hinner läsa dem.

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Alldeles för mycket för att jag ska orka skriva ner alla - 28 böcker just nu. (Mest barn- och ungdomsböcker dock.) Plus två som min lillasyster lånade via mig, och en dvd-film.

6. Har du en läsplatta?
Nej.

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Det beror på hur intressanta böckerna i fråga är. Jag har oftast en "huvudbok" och sen en eller två andra böcker som jag växlar mellan.

8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Jag läser helt klart mer varierat nu. Fler genrer och författare som jag inte skulle ha läst förut (men det kan ju också ha att göra med att jag blivit äldre, jag kanske skulle ha breddat min läsning bloggen förutan).

9. Sämsta boken du läst i år?
Den döda arméns general av Ismaïl Kadaré ligger bra till.

10. Bästa boken du läst i år?
The Passage, förstås. =)

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Nån gång ibland, men inte ofta. Kanske om nån rekommenderar en bok VÄLDIGT mycket. (T.ex. Stephan Mendel-Enks Tre apor. Den var helt ok, dessutom.)

12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
SF, fantasy/new weird/steampunk, skräck, äventyrsromaner, deckare, vissa "vanliga" romaner som INTE innehåller romantik.

13. Kan du läsa på bussen?
Nej, kan överhuvudtaget inte fokusera på bokstäver (t.ex. en tidningsrubrik) utan att må illa.

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
Soffan.

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag skriver upp de utlånade böckerna och ger stränga tillsägelser om obrutna ryggar och hundöron.

16. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej, usch.

17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Nej. När jag var liten ritade jag ibland i böckerna dock...

18. I studierelaterade böcker då?
Nån gång ibland. Men mest markeringar med överstrykningspenna.

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Det beror på, vissa böcker klarar jag bara inte av att läsa på svenska (te.x Clive Cussler). Så både engelska och svenska.

20. Vad får dig att älska en bok?
En handling som griper tag så mycket att man sitter med andan i halsen och inte kan läsa fort nog.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Om det är nånting jag tycker är väldigt bra, och som jag tror att mottagaren skulle uppskatta.

22. Favoritgenre?
Svårt att säga faktiskt. Urban fantasy/steampunk/new weird/skräck (nån sort kombo av allihop...) skulle jag tro. Svårt bara att hitta böcker i den genren. ;)

23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Hm. Science fiction, kanske. Jag vill läsa mer SF men det blir liksom inte av.

24. Favoritbiografi?
Läser sällan biografier.

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Jo, det tror jag, men jag läste nog inte ut den isåfall...

Från Bokbabbel.

30 oktober 2010

All Hallow's Read

Fira Halloween genom att ge bort en läskig bok! Förslaget är Neil Gaimans och tummen upp har gjorts av både Stephen King och ätteläggen Joe Hill. På SF-bokhandeln i Malmös blogg ges förslag på skrämmande titlar att ge bort. Av deras tips kan jag rekommendera Coraline (Gaiman), The Terror och Song of Kali (Simmons), Heart-Shaped Box (Hill), Mörkrädd (Roman), Momo eller kampen om tiden (Ende) - fast jag skulle inte vilja kategorisera den som läskig - Människohamn (Ajvide Lindqvist) och det mesta av Stephen King.

Andra tips:
The Graveyard Book av Neil Gaiman
Häxkonster för praktiskt bruk! av Malcolm Bird
Hallowe'en Party av Agatha Christie
Häxtävlingen, Ingen vanlig häxa, Den stora spökräddningen och Spökena från Carra av Eva Ibbotson
October Skies av Alex Scarrow
Ghost Story av Peter Straub

29 oktober 2010

Bokbloggsjerka nummer 11, 12 och 13

Nu har jag missat TRE jerkor, det är rekord. Eller okej, jag har inte missat den tredje, för det är ju helgens. Men iallafall. Den här heltidsjobb-grejen är inte bra för mitt internettande.

Nummer 11:

VILKEN BOK/BÖCKER ÖNSKAR DU ATT DU KUNDE LÄGGA VANTARNA PÅ HÄR OCH NU?

Uppföljaren till Justin Cronins The Passage! Den kommer, enligt schemat, ut 2012 och det är alldeles för lång tid att vänta...

Nummer 12:

DÖMER DU UT EN BOK ENBART PÅ GRUND AV OMSLAGET OCH/ELLER ANDRA YTTRE OMSTÄNDIGHETER? MOTIVERA DITT SVAR!

Jo, det gör jag nog ibland. Inte när det är böcker jag ändå vill läsa, men jag tar sällan en helt okänd bok om omslaget ser hemskt ut. Baksidestexten är urvalsmetod nummer två - först ska det vara ett snyggt omslag, sen läser jag på baksidan och verkar den fortfarande bra då så lånar jag boken (eller köper - jag har köpt böcker enbart pga omslaget. George Manns The Affinity Bridge, till exempel. Och det var ju ett gott köp).

När jag ska köpa en bok som jag jag läst/vill läsa så är jag också rätt noga med att köpa ett ex med "rätt", dvs. snyggast, omslag. Jag ratade den billigare utgåvan av The Passage eftersom omslaget inte var lika snyggt som på den dyrare. =) Jag ville naturligtvis ha utgåvan med Amy på omslaget!

Och slutligen, nummer 13:

BERÄTTA OM BOKEN/BÖCKERNA DU LÄSER JUST NU (EN DEL KANSKE KÄNNER IGEN DEN HÄR FRÅGAN OCH DET ÄR MYCKET RIKTIGT EN FAVORIT I REPRIS).

Just nu läser Jag Paolo Bacigalupis The Windup Girl. Tyvärr så har jag ingen egentlig tid att läsa, så det har blivit en rätt splittrad läsning och jag har hunnit mindre än en fjärdedel in i boken - och är dessutom ganska förvirrad varje gång jag börjar läsa för jag har glömt bort det jag läst innan. Jag skulle verkligen behöva ta en hel dag bara för läsning, så att jag kommer vidare i den. Söndag, kanske...

Den handlar iallafall om en värld - vår värld - som ligger ett tag in i framtiden, hur länge är svårt att säga. På grund av diverse saker som inte direkt specificeras i texten - eller jo, man får veta att det råder matbrist och att diverse företag kontrollerar matproduktionen genom "genehacking", dvs. genetiskt manipulerade livsmedel och att risken med dessa är att de drabbas av diverse likaså genmanipulerade sjukdomar, samt att många frukter, grönsaker etc. har försvunnit för gott, men man får inte veta VARFÖR eller HUR detta har skett, åtminstone inte så långt jag läst - har många länder gått under. Det thailändska kungadömet har däremot överlevt och frodas, men utvecklingen verkar ha gått bakåt rätt mycket på det samhälleliga planet samtidigt som tekniken i många fall (gentekniken, alltså) gått framåt.

Lite sisådär än så länge, men jag har inte riktigt kommit in i boken.

28 oktober 2010

Halloweenenkät

... som jag hittat hos Glory Box.

Vilken hiskelig fiktionsfigur är du mest rädd för att möta på Halloween?
Hmmm.... alltså tjejen från The Ring - jag måste erkänna att jag inte sett den japanska orginalversionen, men jag har tänkt se den nån gång - är ju rätt läskig, men det är mest för hela den där "krypa ut ur tv:n"-grejen och de knyckande rörelserna. Annars så är det utan tvekan ett nondescript virusinfekterat kräk från 28 Days Later som är min värsta mardröm.

Michael Myers eller Jason Voorhees?
Åh, så svårt att välja. Michael Myers har en speciell plats i mitt hjärta (jag tycker att Halloween är en bättre film än Friday the 13th helt enkelt), men Jason är ju alltid Jason.

Men det får nog bli Michael. Rob Zombies excellenta nyfilmatisering (ja, så skjut mig. Jag tyckte att den var briljant. Har dock inte sett tvåan) av Halloween har verkligen gjort sitt till för att man ska känna sympati med Michael.

Freddy Krueger eller Pinhead?
Freddy, helt klart. Jag har faktiskt aldrig riktigt fastnat för Hellraiser.

Vilken kuslig bok skulle du vilja se filmatiserad?
The Terror! (Dan Simmons.) Det skulle kunna bli en så briljant film. Det skulle också kunna bli en total kalkon, men jag hoppas på briljant.

26 oktober 2010

Pocket & påhitt - frågor och svar

Vilken genre eller författare gillar du bäst?
Hm... författare är lite svårt att säga. Stephen King var det förut, men jag har faktiskt inte läst flera av hans senaste böcker och har t.ex. haft Duma Key stående oläst i bokhyllan ett bra tag nu. China Miéville är annars en favorit, men den enda av hans böcker jag inte har är King Rat (hans första). Han finns f.ö. inte översatt till svenska. Genrer jag läser är skräck (EJ övernaturlig romantik som ibland felaktigt kategoriseras som skräck), science fiction, viss fantasy (mestadels New Weird/urban fantasy/steampunk), det mesta som har med postapokalyps att göra, en hel del "vanliga" romaner, äventyrsromaner/thrillers i stil med Clive Cussler, David Gibbins etc. (detta läser jag INTE på svenska, endast engelska), deckare (dock ej svenska, generellt sett, förutom Maria Lang. Helst anglosaxiska.) med mera, med mera...

Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Genre... nej, ingen särskild, jag har nog prövat de flesta. Författare - alldeles för många. Axplock: Cherie Priest, Gillian White, Susan Hill, Stephen Baxter, Elizabeth Bear, Pascal Mercier, Tawni O´Dell... och så vidare.

Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Marian Keyes. Och jag läste säkert en hel sida i Paulo Coelhos Pilgrimsresan innan jag nästan kräktes på den.

Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Terry Pratchett - nej, har inte allt. Saknar t.ex. En man på sin vakt som är sjukt svår att få tag på.
Agatha Christie - har inte allt där heller. Christie har jag dock börjat läsa alltmer på engelska, men svenska går bra också.
Maria Lang - fast mestadels de tidiga böckerna, innan kanske... 1975? eller så. Finns en del jag inte har. 

Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Tja, bloggen finns ju, men jag har blivit sämre på att recensera böcker jag läser. Dock finns ju kvartalsrapporterna med alla böcker jag läst från januari 2008 till, än så länge, september 2010. Vill man se vilka böcker jag äger så finns de här.

Annat litterärt, värt att veta..?
Jag läser på svenska och engelska. En del böcker vägrar jag läsa i svensk översättning (se första frågan), och om en bok är skriven på nåt annat språk än svenska eller engelska så läser jag den svenska översättningen om det finns en. Jag ser ingen poäng med att läsa, säg, en japansk bok på engelska och därigenom få ytterligare en språkbarriär mellan mig och författaren. (Jag läste dock The Swarm på engelska - det är en tysk bok och den finns i svensk översättning. Men kanske inte när jag läste den? Jag vet inte.)

Vad äter du för godis?
Choklad, inte för mörk. Helst mjölkchoklad av nåt slag. Marabous Gräddnougat är den absoluta favoriten. Även dubbelnougat och snickers. Sura godisar äter jag också, ju surare desto bättre. Äter absolut INTE lakrits och har väldigt svårt för artificiell persiko-, körsbärs- och banansmak.

Naturgodis - ätbart eller inte..?
Gott. Men helst det som är doppat i yoghurt. T.ex. yoghurtdoppade havrefras.

Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Sällan kaffe - mestadels bara när jag hälsar på hos nån som inte har te. Jag dricker svart och grönt te, mitt "standardte" är Russian Earl Grey (det dricker jag t.ex. på morgonen när jag inte vill ha nån skum smak på teet), jag gillar också t.ex. Kobbs Lingonlängtan. Citrus, äpple, mint, blåbär, lingon, kanel, kardemumma är bra smaker, lakrits/lakritsrot/anis/fänkål och svartvinbär är dåliga smaker. Grönt te får gärna vara au naturel, det är gott när det bara smakar "grönt te".

Hobby?
Heh... läsa, se på film och blogga. =)

Favoritfilm?
Uuuh, nu var det en sån där svår fråga. Några (ja, några. Det finns fler...) av mina favoritfilmer är LotR, V for Vendetta, Boondock Saints, May, House of 1000 corpses, de flesta Ghibli-filmer, Tank Girl, Army of Darkness, Brokeback Mountain, Rent, Kick-Ass, Aliens, Clerks 2, Gosford Park, Donnie Darko, Natural Born Killers, Trainspotting, The Matrix, Watchmen, Titan A. E. Jag tror jag slutar där.

Här finns en länk till min filmsamling. 

Favoritmusik?
Metallica och Iron Maiden är två säkra kort. Annars fastnar jag mer för låtar än artister. Några av de låtar jag gillar just nu är Hero of War med Rise Against, Working Class Hero med Green Day (cover på John Lennon-låt), Friday I´m In Love med The Cure och Halo med Beyoncé. I och för sig - Amy Macdonald, P!nk, Sandi Thom och Serj Tankian funkar ju alltid. Trallpunk och power metal likaså.

Upptäckte också ett "nytt" roligt band via en av mina kollegor häromdan - Gogol Bordello. =)

Stjärntecken? 
Vädur. Hund enligt den kinesiska kalendern.

Favoritfärg?
Grönt och lila. Svart funkar också alltid, på kläder iallafall.

Samlar du på något?
Böcker. Och filmer.

Saker jag inte direkt samlar på men gillar är nagellack i andra färger än den rödrosa skalan (mina favvonagellack är svart, turkos, mörklila, olivgrönt, blågrått och mörkgrönt), nördiga småpryttlar - gärna t.ex. japanska eller diverse merchandise från mina favoritfilmer/tv-serier (ex. Star Trek eller Star Wars; jag har bland annat en liten plysh-Chewbacca stående på skrivbordet), örhängen (mina favoriter just nu är små svarta fladdermöss), pins med nåt bra statement på (kan dock vara svårt att köpa åt en person man inte egentligen känner...), intressanta utländska livsmedel, t.ex. asiatiska. (Jag brukar gå och browsa på vår lokala orientbutik och köpa saker jag inte vet vad det är och lustigt godis. Ibland äter jag det upp det, ibland inte.)

Danielle Trussoni - Angelologi: Änglarnas tecken

Alltså jag vet inte. Angelologi LÄT ju bra, konceptet alltså, och jag är ju inte den som backar för en orealistisk story... (Med tanke på all den fantasy m. m. jag klämmer i mig i vanliga fall. Eller Clive Cussler, låt oss inte glömma Clive Cussler.)

Och visst, det är driv i berättelsen, den är knappast långtråkig. Men... jag tycker att jag har läst det här förut? Ja, minus änglarna, eller rättare sagt nefilim, då förstås. Ah, ja just det - Dan Brown! Dan Brown + fallna änglar + en kreationistisk grundsyn = Danielle Trussoni.

Hur som helst. Nunnan (den unga och vackra nunnan) Evangeline uppfostrades i ett amerikanskt kloster efter moderns död. Mamman, Angela - notera de "änglalika" namnen - fördes bort och dödades av okända män på grund av den forskning hon arbetade, och pappa Luca tog med sig dottern Evangeline från Paris till Amerika där han trodde att de två skulle vara säkrare.

Evangeline vet inte särskilt mycket om sin mors arbete eller varför hennes far valde att placera henne i klostret vid 12 års ålder. Hon växer upp hos nunnorna och blir själv nunna, 18 år gammal. Fem år senare dyker en ung forskare, Verlaine, upp; han vill titta på några gamla brev i klosterets ägo. Denna enkla begäran visar sig vara betydligt allvarligare än vad både Evangeline och Verlaine trott och de dras in i en gudomlig kamp mellan människor och änglar som pågått i tusentals år.

Mja, underhållande - ja visst. Bra - hm, den var svårare. Det är lite väl många utflykter i änglaland för att jag ska uppskatta Angelologi, trots att Trussoni gör sitt bästa för att väva in historiska referenser, uråldiga artefakter, bibliska berättelser... och det är vid de bibliska berättelserna mitt intresse falnar. Angeologi är alldeles för kreationistisk för sitt eget bästa. Man (jag) får en ganska stark känsla av att författaren gärna vill hävda att Bibeln är bokstavlig sanning, inklusive det där med att jorden är, vad, 6000 år gammal? Det blir alldeles för over the top till slut.

Men för all del, gillar man Dan Brown med flera äventyrsförfattare - och/eller övernaturligheter eller änglar - så är det bara att läsa. Kom inte och säg att jag inte varnat er. ;)

23 oktober 2010

Bokbloggarnas litteraturpris

Jag har velat hur mycket som helst med nomineringar till Bokbloggarnas litteraturpris (instiftat av Breakfast Book Club) och antagligen är de rätt irriterade på mig eftersom jag ändrat min lista tre(!) gånger.

Men, nu är den definitiv och ser ut så här - hoppas jag, det beror ju på hur snälla Breakfast Book Club känner sig!

5 p: Emma Donoghue - Inlåsta
4 p: Sofi Oksanen - Utrensning
3 p: Neil Gaiman - Kyrkogårdsboken
2 p: Ingelin Angerborn - Sorgfjäril
1 p: KG Johansson - Googolplex

19 oktober 2010

Tematrio - Film

Tematrion denna vecka är precis i min stil. Fast... Berätta om tre favoritfilmer - bara tre? Hur ska jag kunna begränsa mig?
  • En riktigt bra skräckfilm (som egentligen inte är en skräckfilm utan ett väldigt sorgligt och väldigt svart drama) är May med Angela Bettis i huvudrollen och Lucky McKee som regissör. Bettis spelar May, en annorlunda flicka med ett annorlunda sätt att skaffa vänner... Slutscenen är absolut underbar. Jag vill också gärna se Roman, en "syskonfilm" till May med Lucky McKee i huvudrollen och Angela Bettis som regissör, men den verkar inte gå att få tag på nånstans. Om nån hittar den så meddela mig gärna! 
  • Över till Världens Sorgligaste Film(tm), nämligen Hotaru no Haka (Grave of the Fireflies). Första repliken (översatt till engelska) i filmen lyder: "September 21, 1945... that was the night I died." Efter det går det bara utför. Det är också en av Ghiblis bästa filmer. 
  • Och så ytterligare en film som man bara MÅSTE se om man överhuvudtaget gillar skräck: House of 1000 corpses, regisserad av Rob Zombie. Den mannen är ett geni. House of 1000 corpses är, om möjligt, en av de mest bizarra filmer jag sett men också en av de visuellt sett snyggaste (jag vet inte riktigt vad det säger om mig, dock). Uppföljaren Devil´s Rejects är också bra, men inte lika skruvad. Och apropå Rob Zombie: visst måste det väl vara nån mer än jag som verkligen skulle vilja att han faktiskt gjorde Werewolf Women of the SS?
Aaah, nu känner jag nästan lite ångest här över att jag var tvungen att utesluta så otroligt många bra filmer. Men jag valde att i första hand koncentrera mig på såna filmer som jag inte automatiskt listar bland mina absoluta favoritfilmer, trots att de egentligen hör dit (LotR, V for Vendetta och Boondock Saints är annars tre filmer *hrm* fem filmer jag skulle kunna nämna).

    Sånt jag måste ta itu med

    1. Jag MÅSTE införa lånestopp. Det är alldeles för frestande att låna en massa böcker på jobbet, men det innebär i praktiken att jag aldrig hinner läsa mina egna böcker - min oläst-hylla blir alltså aldrig tom(mare). Nu är det stopp på att låna böcker ett tag (förutom de jag redan har reserverat, och, förstås, böcker som jag måste läsa till bokprat).

    2. Jag måste bli bättre på att läsa recensionsexemplar som jag får. Oftast har jag ju inte direkt bett om dem utan tackar bara ja när olika förlag vill ge mig böcker, men jag har ju tackat ja iallafall så då måste jag ju läsa dem också... Jag ska plocka ut allt som jag fått som rec.ex. och börja beta av.

    3. Dax att beta av även de olästa lånade böckerna - läsa eller lämna tillbaks snarast, alltså. Efter The Windup Girl, som jag håller på med nu (jag har nog hunnit säkert, tja, hela två kapitel...) så blir det troligen Sarah Waters Främlingen i huset.

    18 oktober 2010

    Himlen i Bay City

    Lyran skriver så här:

    "Tematiken i Himlen i Bay City påminner om den i Stalins kossor av Sofi Oksanen. Båda författarna skildrar på ett lyhört sätt vad som händer unga flickor, som växer upp i en omgivning som förnekar deras ursprung och identitet."

    Och det är ett tecken på att jag genast måste köpa boken. Klick, klick.

    Jag tänkte delta i en tävling för ovanlighetens skull

    Kerstins krumelurer firar bloggens tredje födelsedag med att lotta ut ett presentkort på Adlibris. Klart man vill vinna det. =)

    14 oktober 2010

    Sadie Jones - Små krig

    Allt - men kanske i synnerhet det snygga omslaget - talade för att Små krig skulle vara en himla bra bok. Nyckelorden är 1950-tal, brittisk ockupation, Cypern, (dystopisk) familjeskildring, och ja, det verkade lovande.

    Det var det också, men tyvärr inte riktigt tillräckligt lovande. Små krig är helt enkelt en sån där bok som är genuint bra men som ändå inte håller intresset uppe - det låter konstigt, men händer mig rätt ofta. Antagligen är det inte boken det är fel på i såna lägen.

    Hal Treherne tar examen från officersskolan strax efter andra världskriget, en ganska avslagen tid att bli soldat i. Det är inte troligt att han någonsin kommer att få delta i strid. De första åren blir mycket riktigt fredliga - Hal blir stationerad i Tyskland och arbetar sig snabbt upp till majors grad. Hos sig har han hustrun Clara och så småningom föds deras två små tvillingdöttrar.

    När Hal blir förflyttad till det brittiskockuperade Cypern är Clara en rutinerad soldathustru. Cypern är dock oroligare än Tyskland och bombdåd eller andra attacker mot britterna förekommer ofta, men bor man på basen är man relativt säker. Clara och tvillingarna, nu 16 månader gamla, inrättar sig för ett liv som brittisk soldatfamilj i utlandet medan Hal tar itu med sitt arbete - huvudsakligen att samla ihop och förhöra misstänkta terrorister.

    Det är mycket funderingar om moral, heder och ära (hey, hörde jag britter under det gamla goda 50-talet?) och saker händer som Hal har mycket svårt att acceptera, som den rakryggade engelsman han är. Samtidigt blir han själv så förändrad att Clara tvivlar på deras äktenskap - med all rätt, måste jag säga. Jag har lite svårt att förstå båda deras resonemang i vissa delar av boken.

    Hus som helst; jag blev inte särskilt fångad av berättelsen och funderade allvarligt på att lämna tillbaks boken halvläst, men slutligen tog jag mig i kragen och läste ut den. Och visst, det är en bra bok på alla möjliga sätt - men tydligen inte för mig, inte just nu. Men jag ska absolut ge mig på Den utstötte vid tillfälle och se vad jag tycker om den.

    11 oktober 2010

    Bokbloggsjerka del 9 och 10

    Jag är verkligen hemskt dålig på att svara på såna här saker i tid. Nåväl, jag gör både jerka nummer 9 (nederst) och nummer 10 (överst) idag.

    VILKET/VILKA BOKFORMAT (POCKET, INBUNDEN, E-BOK, LJUDBOK…) FÖREDRAR DU OCH VARFÖR?

    Jag gillar inbundet för att det är snyggt i bokhyllan. Det är dock väldigt otympligt och dessutom alldeles för dyrt. Pocket är att föredra rent ekonomiskt, och det är faktiskt snyggt det också. Det viktigaste är dock att om jag har börjat med att köpa en serie i ett format, så måste jag fortsätta att köpa resterade böcker i samma format. Jag hatar att blanda.

    NÄR DU SKRIVER RECENSIONER: SKRIVER DU DEM UNDER TIDEN DU LÄSER ELLER VÄNTAR DU TILLS DU HAR LÄST UT HELA BOKEN?

    Både och - eller rättare sagt, jag skriver alltid recensionen när jag läst ut boken, men jag kan sitta och fila på formuleringar i huvudet medan jag läser. ;)

    10 oktober 2010

    Stefan Casta - Den gröna cirkeln

    Det här kan nog var årets skummaste bok.

    Den gröna cirkeln handlar om fyra ungdomar - Judit, David, Gabriel och Dinah - som bor på en internatskola någonstans i Sverige. Det sägs inte rent ut i boken att de är lite annorlunda, men det verkar iallafall som att internatet är en skola för barn med olika neuropsykologiska funktionshinder (Judit, till exempel, kan möjligen ha aspergers eller nånting liknande) eller andra problem.

    Hur som helst - boken börjar med Judits redogörelse för livet på skolan. Hon är tillsammans med David, som kallas för David Beckham, men blir kompis med Dinah när hon kommer som ny till internatet. Gabriel är kompis med David och han och Dinah blir så småningom tillsammans. De fyra bildar en hemlig klubb som får heta Den gröna cirkeln. Klubber är till för människor som tänker annorlunda, som vill leva sitt liv på ett annorlunda sätt (till exempel de som vill leva utanför konsumtionshetsen).

    Det är ett tag in i framtiden, det här; nästan alla fåglar har försvunnit, det finns bara svanar och några enstaka duvor kvar, och det finns inga andra blommor än maskrosor. Många grönsaker är svåra att få tag på, som tomater till exempel. Vädret är konstigt, antagligen på grund av miljöförstöringen (som förmodligen också är skyldig till att fåglarna och blommorna försvunnit).

    En kväll på skolan sätter de fyra ungdomarna sig ute på den nybyggda verandan. Regnet öser ner, ja, inte bara öser, det är verkligen som att himlen öppnat sig. Det har regnat i flera dagar och det stormar och blåser oupphörligt. De har en filmkamera som de leker med och filmar varandra när vinden plötsligt ökar så mycket i styrka att till och med bilarna lyfter från marken och blåser iväg - och trädäcket de sitter på lossnar från skolan och flyter iväg.

    En lång tid senare närmar sig trädäcket, eller flotten, land. De fyra har levt ute på det öppna havet i många dagar, rentav veckor (månader?), ätit maneter, musslor, tång, ja, allt de har kunnat fiska upp ur vattnet, men slutligen tar de sig i land och upptäcker att världen är minst sagt förändrad.

    Som sagt, årets skummaste bok. Kanske inte så mycket på grund av den grundläggande postapokalyptiska historien, utan för att man absolut inte får några förklaringar, vare sig på vad som orsakade världens undergång eller på de underliga saker som händer när Judit och de andra väl tagit sig i land. Det är som att de har hamnat på en helt annan planet, eller i en spökhistoria av något slag, där lik inte förmultnar, där all mat som varit förpackad försvunnit ur sina (oöppnade) förpackningar, där datumen på tidningar har bleknat bort. Det är svårt att ens veta om det händer på riktigt eller om de bara drömmer.

    Efter att ha kommit igenom de första ganska tråkiga kapitlena (de där Judit, berättarrösten, bara återger vad som händer på skolan) blir det faktiskt ganska intressant och i slutändan skulle jag säga att det är en helt ok bok, men tyvärr inte så bra som jag trodde att den skulle vara när jag först hörde talas om den.

    8 oktober 2010

    Present!

    Jag fick en present idag, det var min kompis M som skickade ett litet care package (hon var nämligen på IKEA för ett tag sen). Presenten innehöll nya coasters* - jag beklagade min nöd när det gäller coasters när hon var här senast, de börjar gå sönder och snart räcker de inte om det är flera personer här och dricker kaffe i vardagsrummet - i kork med ett svart träd på, en liten chokladkaka (mmm, choklad) och, förstås, anledningen till att jag skriver om det här, en bok.

    Boken heter Svart hav och är skriven av Pär Fontander. Vad jag minns har jag aldrig hört talas om vare sig författare eller bok (fast jag kan ju minnas fel), men efter att ha läst på baksidan så har jag kommit fram till att den iallafall låter väldigt bra. =)

    *Ok då, glasunderlägg. 

    7 oktober 2010

    Tematrio - Titelmän

    Det har varit titelkvinnor, denna vecka är det titelmän - rätt ska vara rätt! ;)

    Alltså:

    Berätta om tre romaner/noveller/texter med ett mansförnamn i titeln!
    • Gyles Brandreth - Oscar Wilde and the... (insert ett antal olika "the someting" här). Brandreth skriver en serie historiska deckare där Oscar Wilde leker Sherlock Holmes och Robert Sherard - en poet och författare som var god vän till den riktige Wilde - är Watson. Naturligtvis är Wilde i böckerna även god vän med Arthur Conan Doyle, som modellerar Holmes bror Mycroft efter Oscar. =)
    • Alex Haley - Malcolm X. En biografi över Malcolm X som var mycket intressant, iallafall när jag läste den för ett antal år sedan. Jag kanske borde läsa om den för att se om den förtfarande håller. (Jag har även läst Coretta Scott Kings biografi över sin make Martin Luther King, apropå ingenting. Den var också mycket intressant.)
    • Agatha Christie - Hercule Poirots jul. En av de få böckerna om Hercule Poirot där hans namn faktiskt finns med i titeln, om jag inte missminner mig. Om jag får för mig att läsa lite säsongsbetonat längre fram i vinter så är ju den här och Maria Langs Vitklädd med ljus i hår iallafall självklara val!

    Nobelpriset i litteratur 2010

    Jaha ja. Mario Vargas Llosa. Det var väl lite otippat?

    Och vi har inte en enda av hans böcker i Norrfjärden...

    3 oktober 2010

    IMDb topp 250

    Hittade den här listan hos Boktimmen, men jag vet att den snurrat runt en del på andra bloggar också. Jag har fetstilat de filmer jag sett.

    1. The Shawshank Redemption (1994)
    2. The Godfather (1972)
    3. The Godfather: Part II (1974)
    4. Inception (2010)
    5. The Good, the Bad and the Ugly (1966)
    6. Pulp Fiction (1994)
    7. Schindler’s List (1993)
    8.12 Angry Men (1957)
    9. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)
    10. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
    11. The Dark Knight (2008)
    12. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
    13. Seven Samurai (1954)
    14. Toy Story 3 (2010)
    15. Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)
    16. Casablanca (1942)
    17. Goodfellas (1990)
    18. Fight Club (1999)
    19. City of God (2002)
    20. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
    21. Rear Window (1954)
    22. Raiders of the Lost Ark (1981)
    23. Psycho (1960)
    24. Once Upon a Time in the West (1968)
    25. The Usual Suspects (1995)
    26. The Silence of the Lambs (1991)
    27. The Matrix (1999)
    28. Se7en (1995)
    29. Memento (2000)
    30. It’s a Wonderful Life (1946)
    31. The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
    32. Sunset Blvd. (1950)
    33. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
    34. The Professional (1994)
    35. North by Northwest (1959)
    36. Forrest Gump (1994)
    37. Citizen Kane (1941)
    38. Apocalypse Now (1979)
    39. American History X (1998)
    40. American Beauty (1999)
    41. Taxi Driver (1976)
    42. Terminator 2: Judgment Day (1991)
    43. Vertigo (1958)
    44. Alien (1979)
    45. Saving Private Ryan (1998)
    46. Lawrence of Arabia (1962)
    47. Amélie från Montmartre (2001)
    48. WALL·E (2008)
    49. The Shining (1980)
    50. A Clockwork Orange (1971)
    51. Paths of Glory (1957)
    52. The Departed (2006)
    53. The Pianist (2002)
    54. Aliens (1986)
    55. Spirited Away (2001)
    56. To Kill a Mockingbird (1962)
    57. M (1931)
    58. The Lives of Others (2006)
    59. Double Indemnity (1944)
    60. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
    61. Requiem for a Dream (2000)
    62. Chinatown (1974)
    63. Reservoir Dogs (1992)
    64. L.A. Confidential (1997)
    65. The Third Man (1949)
    66. Das Boot (1981)
    67. The Treasure of the Sierra Madre (1948)
    68. City Lights (1931)
    69. Monty Python and the Holy Grail (1975)
    70. Pan’s Labyrinth (2006)
    71. The Bridge on the River Kwai (1957)
    72. The Prestige (2006)
    73. Back to the Future (1985)
    74. Raging Bull (1980)
    75. Life Is Beautiful (1997)
    76. Modern Times (1936)
    77. 2001: A Space Odyssey (1968)
    78. Inglourious Basterds (2009)
    79. Singin’ in the Rain (1952)
    80. Some Like It Hot (1959)
    81. Full Metal Jacket (1987)
    82. Amadeus (1984)
    83. Downfall (2004)
    84. Cinema Paradiso (1988)
    85. Braveheart (1995)
    86. The Green Mile (1999)
    87. Up (2009) 110,055
    88. Once Upon a Time in America (1984)
    89. Rashomon (1950)
    90. All About Eve (1950)
    91. The Maltese Falcon (1941)
    92. Metropolis (1927)
    93. Gran Torino (2008)
    94. The Elephant Man (1980)
    95. The Great Dictator (1940)
    96. Gladiator (2000)
    97. The Apartment (1960)
    98. Rebecca (1940)
    99. Sin City (2005)
    100. The Sting (1973)
    101. The Great Escape (1963)
    102. Indiana Jones and the Last Crusade(1989)
    103. Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)
    104. Unforgiven (1992)
    105. Bicycle Thieves (1948)
    106. Jaws (1975)
    107. Batman Begins (2005)
    108. Die Hard (1988)
    109. Slumdog Millionaire (2008)
    110. Oldboy (2003)
    111. On the Waterfront (1954)
    112. Mr. Smith Goes to Washington (1939)
    113. Blade Runner (1982)
    114. Hotel Rwanda (2004)
    115. Touch of Evil (1958)
    116. The Seventh Seal (1957)
    117. No Country for Old Men (2007)
    118. Fargo (1996)
    119. Princess Mononoke (1997)
    120. For a Few Dollars More (1965)
    121. Avatar (2009)
    122. Heat (1995)
    123. The Wizard of Oz (1939)
    124. District 9 (2009)
    125. Strangers on a Train (1951)
    126. Cool Hand Luke (1967)
    127. The Sixth Sense (1999)
    128. Donnie Darko (2001)
    129. High Noon (1952)
    130. The Deer Hunter (1978)
    131. Snatch. (2000)
    132. The General (1926)
    133. Notorious (1946)
    134. Kill Bill: Vol. 1 (2003)
    135. The Big Lebowski (1998)
    136. Annie Hall (1977)
    137. There Will Be Blood (2007)
    138. Platoon (1986)
    139. Yojimbo (1961)
    140. The Manchurian Candidate (1962)
    141. Ran (1985)
    142. The Lion King (1994)
    143. Into the Wild (2007)
    144. Ben-Hur (1959)
    145. The Big Sleep (1946)
    146. Million Dollar Baby (2004)
    147. Toy Story (1995)
    148. The Wrestler (2008)
    149. Witness for the Prosecution (1957)
    150. It Happened One Night (1934)
    151. Life of Brian (1979)
    152. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
    153. Wild Strawberries (1957)
    154. Finding Nemo (2003)
    155. The Bourne Ultimatum (2007)
    156. Trainspotting (1996)
    157. Gone with the Wind (1939)
    158. The Terminator (1984)
    159. Scarface (1983)
    160. Groundhog Day (1993)
    161. Stand by Me (1986)
    162.The Graduate (1967)
    163. The Thing (1982)
    164. The Secret in Their Eyes (2009)
    165. Amores Perros (2000)
    166. Dog Day Afternoon (1975)
    167. The Wages of Fear (1953)
    168. Gandhi (1982)
    169. Grave of the Fireflies (1988)
    170. Ratatouille (2007)
    171. Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)
    172. V for Vendetta (2006)
    173. Star Trek (2009)
    174. Twelve Monkeys (1995)
    175. The Grapes of Wrath (1940)
    176. Casino (1995)
    177. The Gold Rush (1925)
    178. 8½ (1963)
    179. Diabolique (1955)
    180. Judgment at Nuremberg (1961)
    181. The Night of the Hunter (1955)
    182. The Princess Bride (1987)
    183. The Killing (1956)
    184. How to Train Your Dragon (2010)
    185. The Incredibles (2004)
    186. The Wild Bunch (1969)
    187. The Kid (1921)
    188. Sunrise: A Song of Two Humans (1927)
    189. Kind Hearts and Coronets (1949)
    190. The Exorcist (1973)
    191. The Best Years of Our Lives (1946)
    192. Kick-Ass (2010)
    193. In Bruges (2008)
    194. Children of Men (2006)
    195. Dial M for Murder (1954)
    196. Good Will Hunting (1997)
    197. Nights of Cabiria (1957)
    198. The Hustler (1961)
    199. Rosemary’s Baby (1968)
    200. Ed Wood (1994)
    201. The Diving Bell and the Butterfly (2007)
    202. Big Fish (2003)
    203. Harvey (1950)
    204. Rocky (1976)
    205. A Streetcar Named Desire (1951)
    206. King Kong (1933)
    207. Sleuth (1972)
    208. Let the Right One In (2008)
    209. Magnolia (1999)
    210. Network (1976)
    211. Kill Bill: Vol. 2 (2004)
    212. Mystic River (2003)
    213. Stalag 17 (1953)
    214. Letters from Iwo Jima (2006)
    215. Shadow of a Doubt (1943)
    216. Rope (1948)
    217. The Battle of Algiers (1966)
    218. Brief Encounter (1945)
    219. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)
    220. The African Queen (1951)
    221. The 400 Blows (1959)
    222. Ikiru (1952)
    223. Bonnie and Clyde (1967)
    224. Crash (2004/I)
    225. Duck Soup (1933)
    226. Patton (1970)
    227. The Truman Show (1998)
    228. Toy Story 2 (1999)
    229. Planet of the Apes (1968)
    230. My Neighbor Totoro (1988)
    231. Manhattan (1979)
    232. La strada (1954)
    233. All Quiet on the Western Front (1930)
    234. The Conversation (1974)
    235. Barry Lyndon (1975)
    236. Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966)
    237. Anatomy of a Murder (1959)
    238. Roman Holiday (1953)
    239. Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)
    240. Monsters, Inc. (2001)
    241. The Nightmare Before Christmas (1993)
    242. Spartacus (1960)
    243. Little Miss Sunshine (2006)
    244. Mulholland Dr. (2001)
    245. Infernal Affairs (2002)
    246. The Adventures of Robin Hood (1938)
    247. Rain Man (1988)
    248. Arsenic and Old Lace (1944)
    249. Changeling (2008)
    250. Shaun of the Dead (2004)

    Om jag har räknat rätt så har jag sett 107 av filmerna på listan. Ett par av dem har jag dock inte sett hela i ett svep, utan jag har sett början nån gång, slutet nån gång och mitten nån gång... så om man lägger ihop det så har jag sett hela. ;) Braveheart till exempel. Jag har sett olika delar av den flera gånger men aldrig hela filmen på en gång...

    2 oktober 2010

    Dricka te

    Aha! Nu hittade jag en rolig, icke bokrelaterad fråga att besvara.

    Boktokig undrar hur vi dricker vårt te (även Den luttrade bibliotekarien har svarat). Det gör jag såhär:

    Jag dricker mycket te - eller snarare, jag DRACK mycket te, numera dricker jag mycket mindre. Det blir liksom inte tid till det när jag har förutbestämda raster under dagen. Jag kokar vattnet i vattekokare och är inte så noga med att ta nytt vatten varje gång, ungefär som vissa inte är så noga utan värmer upp kaffet i micron istället för att göra nytt... Sen har jag ungefär tusen olika sorter att välja på - nåja, kanske inte tusen, men många. Oftast blir det påste för det är enklast, jag behöver inte diska upp en tekula (de är nästan alltid odiskade). Då blir det Russian Earl Grey, det är mitt standardte. Det har jag på jobbet också. =)

    Annars gillar jag grönt te, gärna med citrussmak men lika gärna helt naturellt, eller olika smaksatta svarta teer, Kobbs Lingonlängtan är en av mina favoriter. Jag avskyr teer med lakrits/anis/fänkål - så nästan alla Yogiteer går bort, fast jag har faktiskt hittat ett som går att dricka, Green Chai - samt svartvinbärste. Är inte heller så jätteförtjust i rooiboste men det finns vissa smaker som är ok. Teet får gärna dra hyfsat länge, men inte så länge att det blir beskt, och jag dricker det utan mjölk eller socker/honung utom ibland, till vissa sorters te och om jag är sugen på det.

     Jo - och jag dricker det helst skållhett, en liten smutt i taget. Min sambo väntar med teet tills det är ljummet, sen stjälper han i sig allt på en gång. =)

    En förlängning av mitt tedrickande är min mani för att samla på temuggar. Vi har alldeles för många; köper jag en till så får de inte plats i skåpet längre (jag köpte faktiskt en till för inte så länge sen, men den har jag på jobbet). Jag gillar dock inte att ha temuggar som ser likadana ut, jag har bara en av varje. Mycket praktiskt när det är mycket folk här som dricker te/kaffe, för då behöver man inte fundera på vilken mugg som är vems.

    Så, hur dricker ni ert te?

    1 oktober 2010

    Kvartalsrapport 3

    Juli
    KG Johansson - Googolplex
    Tom Becker - Darkside
    Ann Cleeves - Blå gryning
    Agatha Christie - Skospännet
    Dan Brown - The Lost Symbol
    Agatha Christie - Ödets port
    Andrew Taylor - Det blödande hjärtat
    Darby Conley - Get Fuzzy: Hunden är ingen leksak
    Stephan Mendel-Enk - Tre apor
    Kristin Hannah - En flicka som kallas Alice

    Augusti
    Kathy Harrison - Den bortlämnade flickan
    Sofi Oksanen - Utrensning
    Torey Hayden - Rävungen
    Ingelin Angerborn - Sorgfjäril
    Justin Cronin - The Passage
    Stephen Booth - Sista samtalet

    September
    Emma Donoghue - Room
    Camilla Lagerkvist - Cirkusflickan
    Agatha Christie - Miss Marples mysterier
    Moa Martinson - Drottning Grågyllen
    Torey Hayden - Bara barnet
    Agnes von Krusenstjerna - Den blå rullgardinen
    Linwood Barclay - Alltför nära
    Agatha Christie - Poirots problem

    Kolla! Bara två omläsningar. Det är nästan otänkbart för mig. 28 böcker blev det allt som allt, fast då har jag inte räknat de barnböcker jag läst för jobbets räkning (Cirkusflickan och Sorgfjäril har jag visserligen tipsat om på bokprat, men jag läste dem "privat", så att säga). Färre böcker i augusti, det är förstås The Passage som spökar. Den tog sin lilla stund att läsa ut...

    Bäst det här kvartalet (utan inbördes ordning):

    Justin Cronin - The Passage (ok, den var bäst av alla. Men resten är inte i inbördes ordning.)
    Sofi Oksanen - Utrensning
    Emma Donoghue - Room
    Ingelin Angerborn - Sorgfjäril
    KG Johansson - Googolplex

    Mindre bra:

    Det var nog ingen som var dålig, men Skospännet och Ödets port tyckte jag inte hörde till Christies bästa.

    Oktober? Redan?

    Var tar tiden vägen egentligen? Det är redan oktober, och jag som precis började jobba i Piteå (5 juli, närmare bestämt). Jag insåg igår att det inte alls är lång tid kvar innan jag slutar (slutet av januari) och fick lite ångest över det...

    Snart tillkännages årets nobelpristagare i litteratur. Jag hade nåt ambitiöst projekt att läsa 12 möjliga kandidater under året, eller rättare sagt från oktober 2009 till september 2010, men det gick ju lite sådär med det - jag tror jag läste en av dem, nämligen Ismaïl Kadare som jag inte tyckte särskilt bra om. Man kan lugnt säga att det var ett relativt misslyckat projekt, alltså.

    Jag tror att det är temat över 2010 för min del - misslyckade läsprojekt. Jag har helt lagt ner Jorden Runt och Theresans nobelpristagarutmaning, dystopisommaren blev inte av alls (fast jag läste ju en postapokalyptisk bok ändå, The Passage) och till och med Skrivande svenskor fick stryka på foten. Fast där har jag ju nästan läst ikapp - jag ska ta tag i Droppar i folkhavet i oktober så att jag är i fas till den sista författarinnan, Stina Aronson.

    Nästa år ska jag inte delta i några läsutmaningar i onödan. Fast Jorden Runt är ju himla kul egentligen... Och det är ju alltid bra att ha läst nobelpristagare, särskilt som bibliotekarie. Nästa år kanske jag blir arbetslös hur som helst så då har jag ju tid. Nå ja, jag får se då hur jag gör.

    Är det förresten nån som har nån idé om en läsutmaning i stil med Klassiska kvinnor och Skrivande svenskor till nästa år? Jag har funderat och funderat, men kan inte komma på nåt. Det ska helst vara kvinnliga författare, förstås, och nåt sorts tema som man kan samla ihop dem under. Om det är nån som kommer på nåt så hojta till i kommentatorsbåset.

    Själv vill jag ju gärna läsa mer SF/fantasy/skräck etc., men är det nån annan som skulle vara intresserad av en sån utmaning?