29 september 2008

Sophie Dahl - Leka bland vuxna

Hurra, vi har internet igen! Hela vårt bostadsområde har varit utan nät över helgen, så vi har hållit på att bli vansinniga; datorn är ju ett helt oanvändbart föremål utan uppkoppling...

Under helgen har jag alltså istället läst ut Sophie Dahls debutbok Leka bland vuxna, hyfsat självbiografisk tydligen (inte helt otippat eftersom den handlar om en flicka med norska morföräldrar...). Sophie Dahl är som bekant barnbarn till Roald Dahl.

Leka bland vuxna handlar alltså om Kitty Larsen, som växer upp i Hay, ute på landet nånstans i Storbritannien tillsammans med sin mycket unga mamma, sin mormor och morfar som hon kallar bestemama och bestepapa och sina två mostrar. Så småningom gifter sig Kittys mamma och får två barn till, tvillingarna Sam och Violet (Kittys pappa är redan gift på annat håll och går endast under namnet "mr Fitzgerald").

Kitty är fullkomligt lycklig där i Hay, men Kittys mamma Marina, som är konstnär (och en smula instabil), söker efter en högre mening med sitt liv och hittar den i religionen - närmare bestämt i någon sorts indisk kvasireligiös sekt som leds av gurun Swami-ji. Swami-ji beslutar att Marina, Sam och Violet (och barnsköterskan Nora) ska flytta till USA, medan Kitty ska stanna kvar i Storbritannien och gå på internatskola. Det blir början till familjens problem.

Det blir många turer fram och tillbaka över Atlanten, och både i USA och Storbritannien lyckas Kitty ställa till det för sig. Och samtidigt som hon själv ska växa upp i denna röriga miljö, får Kitty ta hand om sin psykiskt instabila mamma som tas in för behandling "för migrän" både en och flera gånger under Kittys tonår. Men trots alla dessa problem är familjen lycklig på sitt, inte helt konventionella, sätt; när Marina är pigg och glad är hon en underbar mamma och de har hela tiden Nora, som fungerar som en stabil punkt för Kitty, Sam och Violet.

Titelns lek bland vuxna syftar förstås på Kittys vacklande steg in i vuxenvärlden i en alltför tidig ålder - redan i de tidiga tonåren börjar hon gå ut, dricka alkohol och ta droger (ibland tillsammans med sin mamma!). Hon gör sitt bästa för att passa in i vuxenvärlden och överger det där med att vara barn.

Det finns mycket i Kittys liv som jag kan relatera till - jag är också uppvuxen med en ung mamma (om än inte lika ung som Marina), har flyttat omkring mycket som barn och har mycket yngre syskon som jag snarare har fungerat som extramamma än storasyster till när jag var tonåring. Till skillnad från Kitty var jag dock inte särskilt vild i tonåren - inte vild alls, faktiskt, jag har alltid varit väldigt ordentlig och lillgammal - och jag har inte heller behövt vara mamma åt min mamma som Kitty.

Hur som helst så är Leka bland vuxna en riktigt trivsam bok, en bra debut - välskriven och lättläst. Det kanske inte är en riktig fullpoängare, men helt klart nånting att rekommendera.

6 kommentarer:

AC sa...

HEJ HOPP Lläser du många böcker??

Ylva sa...

Vad roligt att höra ett gott omdöme om Dahls bok, vilken jag för övrigt beställt och får om en vecka. Jag gillar Roald mycket och inbillar mig att åtminstone några av berättandegenerna nått ett par generationer ner.

Martina sa...

AC: ja, rätt många.

Ylva: trevlig läsning! Jag är också väldigt förtjust i Roald Dahl, och jag tycker att Sophie lyckats bra.

Helena sa...

Leka bland vuxna är en av de olästa böcker som orsakat mitt bokköpstopp. Tycker den verkar lite trevlig; att jag inte bara är ett stort Roald Dahl-fan utan även gillar Sophie som modell känns också som ett plus. Kul att höra att du tyckte den var läsvärd.

snowflake sa...

Det här låter intressant, jag har en fixering vid mor-dotterrelationer. Även om det skulle vara skönt om man slapp eländesdelen nån gång. Hur gammal var Kittys mamma när hon fick henne?

Martina sa...

Helena: då är det dags att läsa! =)

Snowflake: 16, tror jag, om jag uppfattade det hela rätt.