26 september 2008

Kulturfyran om bokmässan och annat

Veckans kulturfyra handlar om bokmässan och lite diverse.

1. Har du varit på bokmässan nån gång?

Nej, och visst, det hade väl varit kul att åka nån gång men jag känner mig ändå rätt oberörd av hela evenemanget. Till viss del håller jag nämligen med La Bibliofille i hennes anti-inlägg om bokmässan...

2. En bok som ska presenteras på bokmässan är SMS-boken, skriven av en mängd författare. De bästa SMS:en har valts ut. Vad tycker du om SMS? Kan det bli bra litteratur av SMS, eller förstör det vårt språk?

Språkfascist javisst, säger jag. Jag avskyr SMS-språket och förstår inte varför det ska vara så svårt att skriva korrekt svenska.

3. Idag har jag (Kulturbloggen) varit på en förhandsvisning av en film som heter Fishy och är inspelad i förorten Fisksätra i Stockholm. Vad tänker du på när du hör ordet stockholmsförort?

Rinkeby och Rågsved - invandrare och punk.

4. Filmen Fishy handlar om två helt olika människor som blir förälskade. Vilken är din favorit bland kärleksberättelser; det kan vara på film eller i bok eller i konst, eller på teater?

Men det finns ju så många... Anne och kapten Wentworth i Övertalning (bok och film), Henry och Claire i Tidsresenärens hustru, Dan och Karla i Microslavar, lord Peter Wimsey och Harriet Vane, Amélie och Nino i Amélie från Montmartre, Francesca och Robert i Broarna i Madison County, Clarence och Alabama i True Romance... och de gamla vanliga - Elizabeth Bennet och Mr Darcy, Romeo och Juliet (i Baz Luhrmans filmversion). Och så vidare.

Mycket heteronormativt inser jag nu... men, naturligtvis, nu glömde jag: Willow och Tara i BtVS! För att inte tala om Buffy och Angel, tidernas mest förbjudna kärlekshistoria.

2 kommentarer:

Jessica på Sapere Aude sa...

Åh, Willow och Tara!

Saknar Willow och Tara (har precis sett om hela BtVS och Angel parallellt och det är lite tomt just nu, haha).

Martina sa...

Jag och min sambo började se om Buffy för ett tag sedan (vi har tidigare sett fram till slutet av säsong 6 på Buffy och slutet av säsong 3 på Angel - parallellt naturligtvis) men fastnade i början av säsong 3 eftersom det dök upp så många andra serier att se istället...