14 oktober 2007

Terry Pratchett - The Fifth Elephant

För ett tag sen köpte jag en mp3-spelare, för att kunna lyssna på ljudböcker, och den första jag lyssnade på var Terry Pratchetts The Fifth Elephant. Den har inte kommit ut på svenska än (och fastän jag föredrar att läsa på svenska så lyssnar jag hellre på engelska ljudböcker). Uppläsare i det här fallet är Tony Robinson, och för er som inte vet vem han är så kan jag avslöja att det är han som spelar Baldrick i Blackadder. Han har också haft en jätterolig serie om arkeologi (ok, jag är nördig) som gick förut på Discovery. Tydligen har han läst in flera av Terry Pratchetts böcker.

Nå, iallafall... The Fifth Elephant är ytterligare en bok om Stadsvakten, och utspelar sig strax efter Jingo (Sam Vimes har precis blivit utnämnd till hertig av Ankh-Morpork). Den gamla dvärgakungen - the low king - i Überwald* har dött, och en ny kung ska utses. Problemet är bara att det heliga dvärgabrödet "The Scone of Stone" har blivit stulet, och utan det kan kungen inte krönas. Vimes, i egenskap av hertig av Ankh-Morpork, har blivit utskickad för att knyta diplomatiska förbindelser med den nya dvärgakungen men hans snutinstinkt tar över och han börjar rota i saken. Under tiden, hemma i Ankh-Morpork, försvinner Angua (som är född i Überwald) och kapten Morot slutar på Stadsvakten för att leta rätt på henne. Naturligtvis har hon begett sig till Überwald för att sätta stopp för sin bror Wolfgang, en varulv som involverat sig med de dvärgar som stulit The Scone of Stone...

Trollet Detritus, dvärgkvinnan (och det är ovanligt att dvärgar öppet erkänner att de är kvinnor) konstapel Cheerie Littlebottom (på svenska Munter Rumpenätt), en lönnmördare utskickad av lord Vetinari samt sist med inte minst Vimes hustru lady Sybil medföljer Vimes till Überwald, och även Döden får vara med på ett hörn. När Morot beger sig för att finna Angua tar han även med sig Gaspode, den talande hunden, som bland annat dykt upp i Rörliga bilder. Gaspode är en ovanligt intelligent hund - men väldigt smutsig och ful - men nästan ingen förstår att han kan tala. Hundar kan ju inte tala, det vet ju alla, så därför tror de att Gaspodes röst är deras egna tankar.

Det var en bra bok, en typisk Pratchett, men jag missade nog en del här och där (det är lätt att börja tänka på annat när man lyssnar istället för att läsa) och jag kommer definitivt att läsa den när den kommer ut på svenska också.


*Überwald är ett land befolkat av dvärgar, varulvar, vampyrer och odöda i största allmänhet. Bland annat arbetar en zombie vid namn Igor på den ankh-morporkiska ambassaden. Hans släkting Igor arbetar åt dvärgakungen, och andra Igor arbetar på andra håll.

Inga kommentarer: