11 oktober 2007

Nobelpriset i litteratur 2007

Doris Lessing, minsann! Det var ju lite otippat. Fanns hon ens med på t.ex. Ladbrokes lista? Men hon har ju skrivit en hel del bra böcker (och med en ganska stor bredd - science fiction, böcker om katter... med mera) och hon är ju en mer "populär" författare än många andra som tidigare fått priset, och även än många som det pratades om i år.

Doris Lessing föddes 1919 i dåvarande Persien av brittiska föräldrar. Hon växte upp i den brittiska kolonin Rhodesia men lämnade föräldrahemmet tidigt. Hon gifte sig vid 19 års ålder och fick två barn, men lämnade sin familj och gick med i en kommunistisk grupp där hon träffade sin andre make Gottfried Lessing, som hon fick ett barn med. Efter andra världskriget flyttade hon till London och debuterade med The Grass is Singing (1950).

Andra böcker Lessing skrivit är The Golden Notebook (1962), Particularly cats (1968), The Fifth Child (1988) och science fiction-serien Canopus in Argo (1979-1983). Själv har jag bara läst The Fifth Child, men för en gångs skull är jag sugen på att läsa mer av en nobelpristagare - speciellt Canopus in Argo-serien.

5 kommentarer:

Marianne sa...

Jättebra val, tycker jag!
Hittills är "The Good Terrorist" det enda jag läst, men det ska bli mer.

På DinaPengar.se finns en artikel om att Ladbrokes lade till henne igår, eftersom en man ville spela på henne.
Han satsade 500 kr till oddset 51 gånger pengarna, och mår nog finfint idag :-)

Anonym sa...

Hej Martina!
Finns det någon e-postadress som man kan nå dig på?
/Rikard

Martina sa...

Jo visst har jag det, men vilken Rikard är detta?

Martina sa...

Verkar inte som att jag får svar på min fråga om vilken Rikard det här är, men jag kan iallafall nås på tootsierolls@hotmail.com.

Anonym sa...

Hej Martina!
Sorry att jag dröjt med svar... nu har du i varje fall mejl:-)
/Rikard